Teerenpeli Distilleryn senior ambassador Jussi Oinas ja tislaaja Henri Haapalainen ovat kumpikin vahvasti kaikissa viskin valmistusprosesseissa mukana.

Tampereen Teerenpelin alakerrassa voi käydä tunnelmoimassa viskitaikojen tapahtumista. Joulukuussa 2020 lasiseinäiseen Whisky Cubeen pyöräytettiin ja viskitisleellä täytettiin sherrytynnyreitä, joissa kypsyy kaupunkiviski Tampere. Koska viskin valmistus ei ole hätähousujen hommaa, on single malt valmista siemailtavaksi vasta vuonna 2025. Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa, takaavat Teerenpeli Distilleryn senior ambassador Jussi Oinas ja tislaaja Henri Haapalainen.

Tisleet saavat lepäillä alakerran Whisky Cuben tynnyreissä viiden vuoden ajan aromeja itseensä imemässä, kunnes tynnyrit tyhjennetään ja tisleet sekoitetaan. Tynnyrivalinnoilla viskiä voidaan osaltaan kuljettaa haluttuun suuntaan.

– Meillä on Pedro Ximénez -tynnyreitä, jossa on ollut hyvin makeaa jälkiruokasherryä ja Oloroso-tynnyreitä, eli hieman kuivempaa sherryä sisältäneitä tynnyreitä. Näistä tynnyreistä saadaan viskiin hedelmäisyyttä, kuvailee Haapalainen.

Vaikka lopputulosta ei vielä täysin voi ennustaakaan, voidaan viskiä kuljettaa esimerkiksi juuri tynnyrivalinnoilla haluttuun suuntaan.

– Samoja tynnyreitä käytämme myös kultamitaliviskiemme, Kasken ja Kulon, valmistuksessa. Tiedämme siis jo nyt suurin piirtein, minkälaista viskiä sieltä on tulossa. Lopputulos nähdään ja maistetaan kuitenkin vasta viiden vuoden päästä, valottaa Oinas.

Senior ambassador Jussi Oinas (oik.) ja tislaaja Henri Haapalainen tynnyreiden täyttötouhussa Teerenpelin Whisky Cubessa.

Vuonna 2002 tislaamotoiminnan aloittaneen Teerenpelin juomaluomistiimi koostuu viskillisistä monitoimimiehistä ja -naisista. Viskin makumaisemien muotoutuminen kun on lopulta melkoista tiimityötä.

– Viskimestarillamme Jaakko Joella on toki esimiehen vastuu, mutta viskin tekemisen merkeissä meillä tislaamolla kaikki tekevät kaikkea. Ja myös ambassadorit, kuten Saara Repo, ovat olleet mukana esimerkiksi Savun kehitystyössä sokkona tynnyrinäytteitä maistellen ja palautetta antaen, kertoo Oinas Teerenpelin vahvasta yhdessä tekemisen meiningistä.

Tampereen Teerenpelin tiskien takaa tuttu whisky ambassador Saara Repo on myös ollut mukana tislaamon tuotekehityksessä.

Viski yhdistää sen ystäviä sekä valmistajia myös yli maarajojen. Aivan Teerenpelin tislaamotoiminnan alkumainingeissa saatiinkin arvokkaita neuvoja tislaajamestarilta viskin sydänmailta Skotlannista.

– Meillä on myös perinteiset Skotlannissa taotut tislaamopannut ja valmistamme Skotlannille tyypillistä single malt -viskiä. Historia ja ajatus viskistä tulee siis Skotlannista, mutta viskimme on silti suomalaista, Oinas kuvailee.

Teerenpeli on ollut myös osaltaan alusta asti kehittämässä suomalaista viskikulttuuria.

– Kun aikanaan aloitin Teerenpelissä, viski juotiin yleensä nopeasti oluen kyljessä tai jäillä. Kun kysyin asiakkaalta, että haluaisitko viskisi aromilasiin ja tilkan vettä, niin katsottiin vähän kieroon, muistelee Oinas naurahtaen.

Niin sanottua opetustyötä viskin tiimoilta on tehty paljon ja pitkään, mutta pitkälle on jo tultukin. Nykynautiskelijoille viskin päätarkoitus on päihtymisestä kaukana. Tisleitä tullaan maistelemaan mallasjuoman eri makunyansseihin uppoutuen. Ja niitähän piisaa. Makuvariaatioiden kenttä on erittäin laaja, ja Oinas sanookin viskin olevan paljon monimutkaisempi juoma kuin esimerkiksi konjakki.

– Viskin makuun vaikuttaa moni asia: ilmasto-olosuhteet, raaka-aineet, tynnyrit, aika… Hyvin pieniäkin tekijöitä esimerkiksi maltaiden valinnassa tai tynnyrikypsytyksessä varioimalla saadaan erittäin radikaaleja muutoksia aikaan.

Teerenpelille on muotoutunut myös oma, tunnistettavissa oleva viskikädenjälkensä.

– Puhumme Teerenpeli-mausta, joka löytyy kaikista tuotteistamme. Se syntyy esimerkiksi pannun muodosta ja koosta, jotka tuottavat osaltaan juuri tietynlaisen raakatisleen, joka sitten maistuu valmiissa viskissä tietyllä tavalla. Makunyanssikomboa on vaikeaa kuvailla, mutta sen oppii tunnistamaan, toteaa Oinas.

Paljon panostusta, aikaa ja kärsivällisyyttä vaativa tislaamotoiminta on herättänyt hiljattain myös vahvaa kansainvälistä huomiota sekä kiinnostusta: vuoden 2020 marraskuussa Teerenpeli valittiin maailman parhaaksi viskintuottajaksi International Wine and Spirit Competition -alkoholikilpailussa. Kyseistä yli 50 vuoden ajan järjestettyä kilpailua pidetään maailman suurimpana alkoholiteollisuuden laatukilpailuna, joten voittajatittelin nappaaminen on paitsi merkittävä tunnustus, myös Teerenpelin viskejä sekä Suomea viskimaana maailmalle voimallisesti vievä tekijä. Toisaalta kisamenestys ja muu maailmalla niitetty juomamaine kasvattaa varmasti myös Suomen vetovoimaa viskimatkailumaana. Lahdessa on kiinnostuneita matkailijoita kurvaillutkin.

– Meillä on tavoitteena saada tislaamolle vierailukeskus valmiiksi ensi kesään mennessä, paljastaa Oinas myhäillen tislaamon tähtäimestä.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY