Ravintola Tampellan vehreä terassi palvelee Tammerkosken virtaavan veden äärellä niin juomin kuin annoksinkin, ihan koko listan mitalta.
Tampellan terassia on kehitetty kesä kesältä. Komean kokoiset oliivipuut ja kukkaistutukset tuovat alueelle vehreyttä, ja sähköisesti säädettävien aurinkovarjojen avulla terassialueelle saadaan sopivasti varjoisia paikkoja paisteisten lisäksi. Moni haluaa syödä varjossa, mutta lasillisella istuskelijat nauttivat täydestä auringostakin.
Terassilla voi ruokailla niin lounaalla kuin ilta-aikaankin. Hiljattain vaihtuneella listalla näkyy sekä maistuu kesä. Vuoropäällikkö Erika Savilahti on kesän raikkaista mauista innoissaan.
– Siellä on ihanan kesäisiä kastikkeita, kuten kuha-annoksen beurre blanc ja värikkäitä, monipuolisia kasvislisukkeita. On erilaisia kaaleja, munakoisoa, tomaatteja…
Raikkaat annokset ovat erityisen suosittuja kesäterassilla.
– Gazpachosta innoitusta saanut kylmä paprikakeitto friteeratullaa jättiravulla ja chili-hapankermalla on hyvä kesäinen annos. Saimme siitä ihan kirjallisen asiakaspalautteenkin, että oli ihanaa syödä sitä terassilla, ravintolapäällikkö Minna Manu kertoo.
– Hiukan salamia sisältävää tartar ja friteerattu mozzarella ovat suosikkialkuruokiani uudella listalla. Salami tuo tartariin hyvän suolaisen säväyksen ja tomaattihilloke taas tekee mozzarella-annoksesta mahtavan suolaisen ja makean yhdistelmän. Toimii tosi hyvin, innostuu Savilahti.
Puuhiiligrillistä aromia ammentanut kotimainen karitsan kare puolestaan on Savilahden pääruoka-annossuosikki.
Tampellan valikoimaan on ilmestynyt myös erittäin suosituiksi nousseita, hyvin taajaan tahtiin eläväisiä annoksia: vaihtuva risotto sekä vaihtuva jälkiruoka.
Noin parin viikon välein vaihtuvat annokset tuovat vaihtelua erityisesti taajaan Tampellassa vieraileville kanta-asiakkaille, mutta myös keittiötiimille. Suunnitteluvuorojakin vaihdellaan, eli tiimin jäsenet pääsevät vuorollaan näyttämään kyntensä.
Terassille voi toki suunnata nauttimaan pelkästään juomistakin. Suosittuja kesäjuomia Tampellassa ovat tietenkin kesäiset viinit, mutta myös erilaiset cocktailit, kuten esimerkiksi Aperol Spriz, Huoltomiehen Hugo ja kausittain vaihtuva Kultakutrin kyynel.
– Ihan ympärivuotinen suosikki on gin tonic meidän omasta Tampella Ginistä. Tällä hetkellä se tarjoillaan pakastettujen tyrnimarjojen kanssa, kertoo ravintoloitsija Kalle Airila.
– Itse ginissäkin maistuu häivähdys tyrniä, joten ne sopivat siihen todella hyvin. Erityisesti monet kansainväliset asiakkaamme ihastelevat ja ihmettelevät tyrnimarjoja, sillä monikaan ei ole niitä aikaisemmin maistanut, Savilahti valottaa.
Nimikkoginin on Tampellalle valmistanut lempääläläinen käsityöläistislaamo KOTO Spirits, joka voitti juuri arvostetussa International Wine and Spirit Competition -kilpailussa ginillään kultaa.
Viineistä Manu nostaa esille erityisesti raikkaita ja luonteikkaita valkoviinejä.
– Portugalilainen vinho verde on todella raikas viini terassilla sellaisenaan nautittavaksi ja vaikka salaatin tai alkuruoan kaveriksi. Toinen suosikkini on espanjalainen, runsaamman makumaailman La Raspa.
Tampella on tyypillisemmin klassisten viinien ravintola, mutta kesälistan siika-alkuruoalle on valittu juomakumppaniksi Haiderin naturalviini Bio‘aura, joka on puolestaan Savilahden suosikkiviini.
Terassimenosta nautitaan Tampellan kesässä myös Terassiafterit after work -tapahtumissa, joiden aikana on luvassa musisointia live-artistin tai dj:n toimesta.
Seuraavat Terassiafterit musisoidaan sään salliessa perjantaina 7.6. ja perjantaina 28.6. alkaen kello 16. Ravintola tiedottaa tapahtumista sosiaalisen median kanavissaan sekä kotisivuillaan.
Ravintola Tampella, Kelloportinkatu 1
Teksti: Ronja Honko, Kohokohdat.fi
Kuvat: Kohokohdat.fi