Saksan Spätburgunder/Pinot Noir -viikolle osallistuu erityistarjonnallaan yhteensä 9 ravintolaa Tampereelta, Turusta ja Helsingistä.

 

Tampereelta viikolle osallistuu ravintola TampellaGastropub TuulensuuHenriks ja Aisti.

VIVAHTEIKAS JA ELEGANTTI PINOT NOIR SOPII LOISTAVASTI KAUDEN RIISTA-ATERIOILLE

Pinot Noir, saksaksi Spätburgunder, istuu kuin nakutettu tämän päivän keittiöön ja on oiva kumppani sesongin riista-aterioille.

SPÄTBURGUNDER ON YHTÄ KUIN SAKSAN PINOT NOIR

Saksa kuuluu nykyään laadukkaiden  ja eleganttien punaviinien tuottajamaihin. Punaviinien osuus koko tuotannosta on yli kolmannes ja 12 000 hehtaarillaan Pinot Noir on punaisista rypäleistä suostuin.  Saksa on kolmanneksi suurin Pinot Noir -tuottajamaa Ranskan ja USA:n jälkeen.

Nykyiset makutrendit sekä skandinaavinen keittiö ovat kevyemmälle, elegantille Spätburgunderille otollisia. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi suositaan usein myös kevyempiä viinejä. Esimerkiksi juuri riistalle Spätburgunder on oivallinen.

Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien kiitos Kaarle III:n eli Kaarle Paksun.

Rypälettä viljellään nykyään kaikilla Saksan 13 laatuviinialueella. Eri alueiden maaperät mahdollistavat omaperäisten, erilaisia makuvivahteita sekä -nautintoja tarjoavien viinien tuotannon ja sitä kautta monipuolistetaan kansainvälistä pinot noir -tarjontaa.

Rypäleenä Pinot Noir on herkkä diiva, ja sitä on vaativampi viljellä, koska se tarvitsee pidemmän kypsymisajan. Kypsyessään rypäle altistuu myös helposti eri sairauksille, sillä se on ohutkuorinen ja sen tertut ovat tiiviitä.

Rypäleen saksalainen nimi on itse asiassa varsin looginen, sillä Spät viittaa myöhäiseen korjuuseen ja Burgunder siihen, että rypäle on alkujaan Burgundista kotoisin. Saksassa käytetyt rypäleet ovat kuitenkin omia mutaatioita. Pinot Noir -nimeä käytetään usein vientimarkkinoille suunnattaessa.

Alan asiantuntijat pitävät saksalaisten viinien hinta-laatusuhdetta loistavana. Vuoden 2019 sato oli laadultaan erittäin hyvä, joskin keskimääräistä pienempi noin 8,4 miljoonalla hehtolitralla. Vuoden 2020 sadon olosuhteet ovat toistaiseksi hyviä ja sadonkorjuu on parhaillaan käynnissä.

Saksassa tuotetuista viineistä noin 66 % on valkoviinejä. Tuotannosta melkein 24 % on Rieslingiä. Saksan koko viinintuotannosta noin 70 % on kuivia tai puolikuivia viinejä.

 

Tapahtuma > Festivaalit


Saksan Spätburgunder/Pinot Noir -viikko 26.10.–1.11.2020

 ma 26.10. – su 1.11.

 Hintaluokka: Menu 
 Tapahtuma verkossa

Tapahtumapaikka


Tampere, Useita tapahtumapaikkoja

Tampere, Useita tapahtumapaikkoja
 Tampere
Tampere

 Hotellit läheisyydessä