Lempäälässä sijaitseva pirkanmaalainen ravintola Vaihmalan Hovi sai  arvostetun Paistinkääntäjien Rôtisseurs-kilven lokakuun viimeisenä viikonloppuna 2022. Kilpi on ennen kaikkea merkki ravintolan korkeasta tasosta, jolla onnistutaan luomaan asiakkaalle elämyksiä laadukkailla raaka-aineilla, viinivalinnoilla ja erinomaisella palvelulla.

Keittiömestari Pasi Viitala, Tampereen alueen vouti Markki Palve, yrittäjä Noona Rissanen ja uusi keittiömestari Paavo Pekonen. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

– Minulle kilven saavuttaminen kertoo ennen kaikkea intohimosta. Vain sen kautta on mahdollista ylittää itsensä niin keittiössä, salissakin kuin muussakin kehittämisessä ja siten tuottaa sellaisia ikimuistettavia makuelämyksiä, joita kilpiravintolalta odotetaan. Vaihmalan Hovi on erinomainen esimerkki, kuinka periksiantamattomalla työllä ja intohimolla voidaan luoda ikimuistettavia elämyksiä. Olemme äärimmäisen iloisia, että pystymme tunnustamaan tämän työn merkittävyyden myöntämällä heille kilven, totesi tilaisuudessa Rôtisseurs-kilven luovuttanut valtavouti Johanna Hornborg.

Pirkanmaan uusi matkailuvaltti Vanajaveden rannalla

Vaihmalan Hovin bistron terassi on Lempäälän kesäkeidas.

Chaîne des Rôtisseursin Tampereen alueen vouti Markki Palve kiittelee lähiruoastaan tunnettua Vaihmalan Hovia hyvästä hinta-laatusuhteesta ja huomioi myös matkailullisen näkökulman. Ja toimiihan ravintola kauniissa maaseutumiljöössä Vanajaveden rannalla.

– Laatu vastaa hintaan ja Vaihmalan Hoviin kannattaa tulla kauempaakin. Ympäristö, ilmapiiri, erittäin hyvät ruoat ja hyvät fiilikset, summaa vielä lopuksi Palve.

– Valtakunnalliselta näkökulmasta Rotisseurs-kilven myöntäminen on aina matkailuvaltti ja houkutus suomalaisille ruokamatkailijoille. Se, että ollaan pois pääkaupunkiseudulta tekee erittäin kiinnostavaksi ravintoloiden luokse matkustamisen. Varsinkin tässä tapauksessa, kun ravintolassa voi lisäksi yöpyäkin, on erityinen lisävaltti, lilsää Niki Malmros, joka on järjestön tiedottaja.

Ravintola Vaihmalan Hovin käyttämät raaka-aineet on mahdollisuuksien mukaan läheltä, niin läheltä kuin mahdollista. Liha ja kala ovat pirkanmaalaista tai Pirkanmaalla jalostettua. Kasvikset tulevat lähitiloilta kasvukauden saatavuuden mukaan, joten annoksien kasvislisäkkeet muuttuvat sen mukaan mikä on tuoreinta ja lähituottajan näkemyksen mukaan parasta juuri nyt. Luotto lähituottajiin ja heidän tuotteeseensa on vahva ja myös keittiö haluaa seisoa laadukkaista raaka-aineista valmistetun, hyvän kotimaisen ruoan takana.

Vaihmalan Hovin erikoisillallisilla annokset viimeistellään näyttävästi salin puolella. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Taustalla pitkäjänteistä työtä ja intohimoa

Vuonna 2016 Vaihmalaan saapunut keittiömestari Pasi Viitala on tehnyt ison työn nostaessaan ruoan vastaamaan maalaiskartanomiljöötä. Lähiruokaan voimakkaasti panostunut kokki kertoo iloitsevansa eniten siitä, että koko henkilökunta on intohimoinen, sitoutunut ja ammattitaitoinen.

– Kilpi on selkeä ja luontainen jatkumo Suomi100 Menulle ja Viinillisille viikonlopuille, joita ravintolassa on järjestetty nyt jo neljänä vuotena peräkkäin. Rotisseurit ovat olleet mukana ravintolan ruokatapahtumissa alusta asti, kertoo Viitala.

Seuraava Viinillinen viikonloppu on suunnitteilla keväälle 2023.

Keittiötiimin toinen esimies ja ravintolan uusi keittiömestari Paavo Pekonen kiittää yhteistyöstä ja luottamuksesta pitkäjänteiseen tekemiseen, jossa ravintoloitsija Noona Rissanen on antanut vapaat kädet pitkän urakan toteutukseen. Kilpi-illallisella Pekonen ja Viitala ovat nyt ensi kertaa illallista nauttimassa, ja luotto henkilökuntaan on vankkumaton.

Vaihmalan Hovin keittiömestari nosti ruoan vastaamaan maalaiskartanomiljöötä – Lähiraaka-aineista luotua annoskauneutta

Ravintolan kehittämiselle omistautunut yrittäjä Noona Rissanen on viime vuosina panostanut ravintolassa erityisesti elämysten toteuttamiseen. Koronapandemian aikaan Noona päätti kouluttautua Italiassa jäätelön valmistuksen saralla. Tätä nykyä ravintolassa tarjoillaankin vain itse tehtyä gelatoa. Lisäksi ravintolassa paahdetaan Etelä-Amerikasta tilatut kaakaopavut ja valmistetaan omaa suklaata.

– Ylpeinä saamme kiinnittää ravintolamme seinään kilven, joka kiteyttää kaiken sen uurastuksen, tinkimättömyyden, rakkauden ja intohimon, jolla olemme rakentaneet yhden Suomen ainutlaatuisimmista maaseuturavintoloista, toteaa Noona Rissanen saadusta gastronomisesta arvostuksesta.

Rôtisseur-kilpi osoitus laadusta

Vaihmalan Hovin Rotisseurs-kilpi. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat

Rôtisseur-kilpi merkitsee palvelun ja valikoiman poikkeuksellista erottumista alueen ja alan muista yrityksistä, kilpi on järjestön korkein tunnustus ruoan ja palvelun laadusta. Laadun ja palvelun tulee pysyä samalla korkealla tasolla jatkuvasti, valikoima ja sen laajuus vaihtelevat sesonkien mukaan. Tuotevalikoiman tulee olla monipuolinen, erikoistuneiden myymälöiden kohdalla oman erityisosaamisalueen tulee olla poikkeuksellisen vahva. Ravintolan ja myymälän ulkoasu, henkilökunnan työasut ja yleinen siisteys tulee olla moitteettomia. Kilpikriteerit ovat julkisia ja niiden täyttymistä valvotaan vuosittain kilpiyrityksen itsearvoinnilla ja alueellisen voutineuvoston toimesta.

Tampereen voutikunnan alueella Pirkanmaalla toimii tällä hetkellä 14 ravintolaa. Koko Suomessa on noin 90 kilpiravintolaa.