Purebite, May Pansod ja Markus Pajunen.

May Pansod ja Markus Pajunen ovat luoneet yhdessä ravintolan, jollaista tuskin on Suomessa vielä nähty. Purebite on nimensä mukainen: ruoka on pohjoismaisen puhdasta ja raikasta aasialaisella puraisulla.

Pääsiäisen maissa osoitteessa Hatanpään valtatie 4 avaava Purebite tulee olemaan jotain aivan erilaista. Ravintola on idän ja lännen raikas rakkaustarina. Ravintoloitsijapariskunta haluaa tarjota puhdasta ja terveellistä ruokaa, jossa on maku kohdallaan. Aasialainen makumaailma onkin viitisen vuotta Suomessa asuneella Maylla äärimmäisen hyvin hallussa. May ja Markus myös tapasivat aasialaisen ruoan merkeissä. May työskenteli ravintolassa, jonne Markus meni asiakkaaksi. Idea omasta ravintolasta oli muhinut Markuksen mielessä jo vuosia ennen Mayn kohtaamista.

– Ajatus terveellistä, salaattipainotteista ruokaa tarjoavasta ravintolasta on kypsynyt päässäni pitkään. Mayn tapaamisen jälkeen kirkastui se, että otetaankin mukaan sitä aasialaista potkua.

Purebite haluaa tuoda kaupungin ravintolatarjontaan jotain uutta, terveellistä ja maistuvaa. Annokset valmistetaan pääosin kotimaisia raaka-aineita hyödyntäen, eikä valkoista sokeria tai vehnäjauhoja lisätä edes leivonnaisiin. Terveellisyydestä huolimatta Purebite kulkee maku edellä. Ravintolan makukartta on huolella suunniteltu ja viimeisen päälle hiottu kokonaisuus. Päivällä painotus on salaateissa, keitoissa ja smoothieissa, illalla taas laadukkaissa erikoissalaateissa, aasialaisissa lihatikuissa ja sekä suolaisissa että makeissa pikkupurtavissa, joita voi muuten nautiskella ihan pelkästäänkin vaikka porukalla jakaen tai ateriakokonaisuuteen yhdistellen.

Pelissä on myös roimasti kekseliäisyyttä. Mayn thaimaalaissyntyinen ystävä oli vinkannut, että aasialaisessa keittiössä paljon käytetyn morning glory -kasvin voi korvata Suomessa aivan samanmakuisilla rypsin lehdillä. Näin vielä kasvin osa, jota tuskin muuten edes hyödynnettäisiin mitenkään, päätyykin ruoaksi ravintolalautaselle.

– En ensin meinannut uskoa sitä, mutta rypsin lehdet maistuvat ihan samalta! Käytämme niitä samalla tavalla kuin morning gloryakin eli paistettuna, May kuvailee.

Annoksissa maistuu vahva ja aito aasialainen vivahde. Joidenkin annosten komponentit ovat puhtaasti aasialaisia, mutta pääsääntöisesti ruoka on idän ja lännen rakkaustarina. May nimittäin rakentaa rohkeasti vahvoja siltoja aasialaisen ja pohjoismaisen makukartan välille. Esimerkiksi saaristolais-sushissa itä ja länsi sulautuvat yhteen ennenkokemattoman mallikkaasti. Paikallisia tuotteita ja tuottajia suositaan muutenkin mielellään. Ahlmanilta tulee ravintolaan juustoja, ja luvassa on myöskin mustamakkarasalaattia chili-puolukkahillolla.

Nopeaa, raikasta, maukasta, monipuolista

Nopeasti valmistuva puhdas ja terveellinen ruoka on nousemassa suosioon. Tampereellekin on syntynyt jokusia omalla tavallaan keveyden sanomaa kantavia ruokapaikkoja. Purebite tulee kuitenkin olemaan ihan omanlaisensa jo pelkästään monipuolisuutensa vuoksi. Se on lounasruokapaikka, kahvila ja illallisravintola samassa paketissa. A-oikeudet tuovat juomatarjottimelle viiniä, olutta ja siideriä, jotka on valikoitu illallislistan annoksiin sopiviksi.

– Kun tässä olemme lähteneet jalostamaan ideaa, on ollut jännittävää huomata, että nyt on syntynyt muitakin salaattibaarimaisia paikkoja. Tulemme kyllä erottumaan muista aidolla aasialaisella makumaailmalla, A-oikeuksilla ja illallisravintolan puolella, Markus toteaa ja kertoo tyytyväisenä Purebiten herättäneen jo etukäteen innostusta ja kiinnostusta kaupungissa.

Purebite facebookissa

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy