muusa valkeala viertola
Keittiöpäällikkö Sonja Valkeala (vas.) ja vuoropäällikkö Essi Viertola ideoivat ja kokkaavat sellaista ruokaa, jota itsekin mielellään syövät.

Olympia-korttelin gastrobaarihenkinen ravintola Muusa on kerännyt kehuja makukarnevaaleihin asti yltävästä ja kasviksia monipuolisesti hyödyntävästä ruoastaan. Lihaisiakaan antimia ei silti ole Muusassa unohdettu. Kaupunkiin onkin saatu uusi ravintola, jonne on helppoa mennä suuremmallakin seurueella tarvitsematta miettiä, löytyykö listalta jokaiselle jotain.

Muusan makukimarat kurvailevat laajasti välimerellisissä maisemissa Marokosta Libanoniin tähyten paikka paikoin paljon kaummaskin. Innokas keittiötiimi valmistaa juuri sellaisia annoksia, joita itsekin haluaisi syödä. Ja tekee siis kaiken alusta asti itse.

Asiakkaiden sydämiin syöksytään ennen kaikkea maku edellä, vaikka eettiset asiat vaikuttavatkin taustalla keittiöväen valintoihin. Erittäinkin itäisesti ja eteläisesti maustettujen ruokien raaka-aineet saattavat saapua varsin läheltä ja kotimaisia kasviksia käytetäänkin hyvin kekseliäästi.

– Kasviksissa on ihan hirmuisesti mahdollisuuksia, mikä on mielestämme todella mielenkiintoista. Meillä on esimerkiksi kukkakaaliriisiä eli hyvin riisin tapaista rouhittua ja maustettua kukkakaalia, keittiöpäällikkö Sonja Valkeala kuvailee.

Parhaillaan jytäävän vegevallankumouksen pyörteissä moni vannoutunut sekasyöjäkin kiinnostuu kasvispainotteisemmasta ruokavaliosta kasvis- ja vegaanisia annoksia mielellään kokeillen ja Muusa onkin siihen omiaan.

muusa falafel
Falafel-annoksessa on herne- ja mustapapufalafelia, kookos-lime-kvinoaa, tahinikastiketta, juuressipsejä ja hoisin-veganeesia. Kuten pöydän krouvista pinnasta näkee, on Muusan sisustuksessa hyödynnetty hienosti vanhoja huonekaluja.

Vaikka Muusassa käytetään kasviksia runsaasti ja monipuolisesti, löytyy ravintolan annosvalikoimasta varmasti sopivaisia annoksia ihan kaikille kasvissyöjistä carnivoreihin. Esimerkiksi lihaisia ja kalaisia pääruokia on monia, ja kasvisruoat taas muokkautuvat pyynnöstä vegaanisiksi. Muusaan on siis helppo paikka suunnata suuremmallakin porukalla ilman huolta ruokavalioiden erilaisuudesta ja annosvalikoiman sopivuudesta kaikille. Myös annoshinnat ovat hyvin kohtuulliset.

– Meillä voi syödä vaikka kolmen ruokalajin aterian täysin vegaanisena. Pääruoissa on aina useampikin vaihtoehto, jotka saa halutessaan vegaanisena. Super Vegan Bowl on ollut todella suosittu, vuoropäällikkö Essi Viertola kertoo.

Toisinaan saataville tulee pieniä eriä jotain mielenkiintoista raaka-ainetta, josta tehdään listan ulkopuolisia annoksia vaikkapa viikon ajaksi. Esimerkiksi muikunmätiä ja nyhtökauraa on hyödynnetty niin.

muusa vegan bowl
Tabboullehia, inkivääri-porkkanaa, miso-tofua, avokadoa ja hoisin-veganeesia sisältävä Super Vegan Bowl on yksi Muusan suosituimpia annoksia.

Myös Muusan sunnuntaibrunssi on saavuttanut nopeasti suuren suosion. Joka brunssilla on vaihtuva valikoima haukkailtavia, mikä piristää niin asiakkaita kuin henkilökuntaakin. Toisinaan järjestetään myös teemallisia ja ohjelmallisia erikoisbrunsseja.

– Meillä on ollut esimerkiksi Tanssii sushien kanssa -brunssi, jolla oli tarjolla sushia muiden tuotteiden lisäksi. Täällä oli myös DJ-soittamassa hyvän fiiliksen musiikkia.

Eri teemoja on luvassa myös lisää. Jopa kokonaan vegaanisen brunssin paikalla pyörähtämistä väläytellään ilmassa.

Olympia-kortteli, Satakunnankatu 10

Olympia-kortteli Facebookissa

KOTISIVU

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

muusa vegan bowl 2