Michelin-tähditetty ja juuri Vuoden ravintolaksi valittu porvoolainen VÅR saapuu Dabbal Kitchen & Bariin ainutlaatuisen illallisen merkeissä. Vain yhtenä päivänä tarjolla oleva illalliskokonaisuus luodaan ja luotsataan yhdessä VÅRin keittiömestari-ravintoloitsija Niko Lehdon kanssa pohjoisen jäämerellisistäkin raaka-aineista.

Dabbalin keittiömestari Janne Kostamo suunnittelee illallisen yhdessä Michelin-ravintola VÅRin keittiömestarin ja ravintoloitsija Niko Lehdon kanssa.
Dabbalin keittiöpäällikkö Janne Kostamo (kuvassa vasemmalla) suunnittelee illallisen yhdessä Michelin-ravintola VÅRin keittiömestarin ja ravintoloitsija Niko Lehdon kanssa. Kuva: Lapland Hotels.

Kahden huippuravintolan yhteistyöillallinen Dabbalissa tarjoaa asiakkaille ainutlaatuisen makumaailman, jonka keskiössä ovat jäämeri sekä tunturit. Kuuden ruokalajin yllätysmenun raaka-aineet edustavat pohjoisen parasta antia, sisältäen muun muassa turskaa sekä riekkoa.

– On mahtavaa päästä tekemään hiljattain Michelin-tähtensä ja vielä vihreän tähden saaneen ravintolan kanssa yhdessä pitkä illallismenu. Heillä on tekemisessään mukana vahva ekologinen ajattelu, jonka myötä esimerkiksi raaka-aineet hyödynnetään todella tehokkaasti, Dabbal Bar & Kitchenin keittiöpäällikkö Janne Kostamo kuvailee.

– Menun rakenne on mielenkiintoinen, sillä yhdestä raaka-aineesta käytetään useita eri osia useissa eri annoksissa. Esimerkiksi riekkoa on tarjolla monella eri tavalla valmistettuna. Keittiöporukkamme odottaa todella innokkaana tätä tapahtumaa. Siellä on nälkäistä ja uusia asioita oppimaan innokasta porukkaa!

Ravintoloiden yhteistyö on alkanut etänä jo pitkän aikaa sitten muun muassa raaka-ainevalikoimalla ja ideoilla pallottelemalla. Dabbalin puolelta menu saa raamit raaka-ainevalikoiman muodossa, VÅR puolestaan luo niistä näköisensä annoskokonaisuuden. Yhteistyö on inspiroivaa kummallekin ravintolalle.

– Tampereen vierailusta tulee itselleni hyvin mielenkiintoinen, sillä jäämeri-teema mahdollistaa minulle sellaisten raaka-aineiden käytön, mistä harvemmin pääsen ruokaa valmistamaan. Samanlaista menua ei pääse VÅRissa syömään, mikä osaltaan tekee illallisesta ainutlaatuisen, hehkuttaa Niko Lehto.

Paikallisiin raaka-aineisiin luottava VÅR on palkittu Michelin-tähden lisäksi myös Michelin-vihreällä tähdellä osoituksena ravintolan vastuullisista arvoista.

– Nikon ajatusmaailma ja tekemisen tyyli sopii hyvin meidän pohjoisen ruokafilosofiaamme. Meitä yhdistää skandinaavisen makumaailman lisäksi muun muassa kotimaisten raaka-aineiden käyttö ja esimerkiksi lihojen osalta tavoite minimoida hävikkiä, kertoo Lapland Hotels -ketjun keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas.

Lapland Hotelsien keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas ja Lapland Hotels Tampereen Dabbal Kitchen & Barin keittiömestari Janne Kostamo. Kuva: Ronja Honko

Yhdessä tekeminen vie osaamista eteenpäin

Lapland Hotels on järjestänyt kaupunkihotelleissaan yhteistyöillallisia suomalaisten huippuravintoloiden ja keittiömestareiden kanssa jo useiden vuosien ajan.

– Asiakkaamme odottavat näitä vierailuja todella paljon, mutta ne ovat aina hienoja tilaisuuksia myös henkilökunnalle sekä salissa että keittiössä, Tero Mäntykangas kuvailee.

– Keittiömestarimme ja kokkimme ovat oppineet ja kehittyneet valtavasti näiden yhteistöiden kautta. Jatkuva kehittyminen ja jokaisen oman osaamisen vahvistaminen on olennainen osa ruokafilosofiaamme sekä koko Lapland Hotels & Safaris -matkailuyhtiön toimintaa. Konseptia tullaan laajentamaan jatkossa niin, että myös meidän nuoret osaajamme lähtevät vierailuille muihin ravintoloihin, valottaa Mäntykangas.

Jäämeri-menu Tampereen Dabbal-ravintolassa
Tero Mäntykankaan arvostamista jäämeren raaka-aineista nautitaan Dabbalissa jatkossakin. Kuva: Lapland Hotels

Jäämeren antimet rantautuvat Dabbaliin pysyvästi

Jäämerellisyyttä päästään kokemaan Dabbalissa jatkossakin, sillä VÅR-yhteistyöillallinen jäämeri-teemoineen on ensimmäinen aalto kevään mittaan jäämerellistyvässä meiningissä.

– Meillähän on nyt kaksi Lappi-teemaista ravintolaa Tampereella. Jatkossa Saivo keskittyy vahvasti Lappiin ja meille tulee jäämeri-twistiä niin aamiaiselle kuin yllätysmenuunkin, jolta löytyy parhaillaankin esimerkiksi merikrottia. Laajentuminen jäämerelle tuo raaka-ainevalikoimaamme leveyttä. Meillä on hyvät kontaktit raaka-ainetoimittajiin, joten saamme todella laadukkaita ja erikoisiakin tuotteita, kertoo Kostamo innostuneena.

Mixed-juomapaketti yhdistää viinit ja alkoholittomat juomat

Uusia raikkaita tuulia on juomarintamallakin. Alkoholiton juomapaketti Dabbalissa on ollut tarjolla jo pitkään, mutta VÅR x Dabbal -illallisella kokeillaan uutuutena mixed-juomapakettia, jossa puolet juomista on alkoholittomia juomia ja puolet viinejä. Vastaanotosta riippuen mixed-paketti saattaa jäädä juomavalikoimaan pysyväksikin vaihtoehdoksi.

– Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustua tällä tavoin alkoholittoman juomapakettimme tuotteisiin, ja tuoda esille mahdollisuutta nauttia illallista myöskin tällä tavalla. Usein juomapaketeissa mielletään vaihtoehdoksi olla joko tai, alkoholilla tai ilman, mutta mixed-juomapaketti tarjoaa vaihtoehdon ottaa kultainen keskitie ja saada silti maistuva elämys myös juomien osalta, kuvailee vt. ravintolapäällikkö Katri Karppinen.

Kovasti kehutuista alkoholittomista juomista Karppinen mainitsee rovaniemeläisen Annelin Yrtit & Karkit -yrityksen mehut sekä Soinissa sijaitsevan Nature Paavolan mahlajuomat.

– Näistä olemme saaneet todella hyvää palautetta asiakkailtamme tähän mennessä, ja mielestäni näistä on saatu todella maukkaita ja mielenkiintoisia uusia alkoholittomia vaihtoehtoja perinteisten alkoholittomien viinien rinnalle.

VÅR-yhteistyöillallisen viinillisissä tunnelmissa nauttivat aloittavat Karppisen mukaan aterian juhlavasti lasillisella pitkään kypsytettyä, mutta silti raikkaan hapokasta Abelé 1757 -samppanjatalon samppanjaa.

– Tämän voisin tässä hetkessä nostaa juomasuosikikseni. Samppanja toimii upeasti aperitiivina, mutta myös hyvässä seurassa nautittuna. Tässä illallisessa kohtaavat nämä molemmat.

Dabbal Kitchen & Barin ja ravintola VÅRin yhteisillallinen 6.4.2024. Menun hinta 109 € ja viinipaketti 69 €. Juomapaketti saatavilla myös alkoholittomana sekä mixed-versiona. Pöytävarauksia voi tehdä osoitteessa: kitchendabbal.fi