Laukon kartanon upeasta historiallisesta miljööstä hurmaantunut keittiömestari Jarkko Pekonen (vas.) kokkaa kauniisti kotimaista kuvan lounastarjoiluista aina tunnelmallisiin illallisiin asti. Ville Ikonen vastaa salista viineineen. Valoisa ja avara ravintolatila on remontoitu ja rakennettu tyylillä vanhaan hevostalliin, jossa mm. maineikas ravuri Houston Laukko on joskus purrut heinää.

Laukon kartano on tunnettu peuroistaan, jotka ovat saaneet nimensäkin kartanon mukaan. Parhaimmillaan kartanon pelloilla saattaa nähdä kymmeniä sorkkasankareita kerralla. Eipä ihme, että vapaana pompotelleet peurat onkin haluttu nostaa kaikille avoimien keittiömestarin riistaillallisten tähtinumeroksi. Tätä on lähiruoka parhaimmillaan.

Juhlavalaistut syysiltojen riistaillalliset ovat tunnelmallinen ja mainio tapa maistaa Laukkoa. Ja laukonpeuraa. Riistaillallisia vietettiin Laukossa jo viime vuonna, mutta silloin lautastarjoiluna.

– Nyt haluamme kokeilla illallisia noutopöytämuodossa, sillä siten saamme tarjolle paljon enemmän erilaisia makuja, salista vastaava myyntipäällikkö Ville Ikonen kertoo.

Maut kumpuavat niin pitkälti kuin suinkin kotimaisista ja aivan alusta asti itse operoiduista raaka-aineista.

– Kaikki, mitä Suomessa vaan voi kasvattaa, on meillä suomalaista ja mahdollisuuksien sekä saatavuuden mukaan myös läheltä tullutta. Olen saanut näiden kahden toimintavuotemme aikana esimerkiksi satoja kiloja haukea kalastavilta kyläläisiltä, keittiömestari Jarkko Pekonen kertoo tyytyväisenä.

Menun hauki onkin todellista lähieväkästä. Samoin paikallisilla konnuilla kirmanneet peurat, jotka saapuvat Laukkoon Metsärannan lihan mestästäjien kaatamina. Sienet taas ovat keittiömestarin itsensä metsästämiä.
SELAA KUVAGALLERIAA
Laukon kartano
Pekonen on työskennellyt aikaisemminkin paikallisuutta ja lähiruokaa ylistävissä ravintoloissa. Maineikkaassa Tertin Kartanossa Pekonen toimi 2003-2008 ensin vuoropäällikkönä ja hyvin pian jo keittiömestarina. Sieltä hän suuntasi Puumalaan Sahanlahteen, jossa hän työskenteli yhdessä Ikosen kanssa. Kun Ikonen lähti Laukon toimintaa rakentamaan, hän otti Jarkkoon yhteyttä.

– Ville soitti minulle ja kysyi, olisiko minulla vielä intoa lähteä kehittämään yhtä uutta paikkaa. Ja minähän lähdin, Pekonen kertoo.

– Historia on täällä ympärillä joka päivä. Sitä ei tarvitse tehdä, vaan se on aina olemassa.

Historian ja teatterin ystäville tarjotaankin ennen illallista Elinan surma -tarinatuokioita juhlavalaistulla päärakennuksella. Näytelmäkirjailija Noora Kylliön vaikuttava esitys kutoo yhteen historiallisen balladin dramaattiset käänteet.

Keittiömestarin riistaillalliset Juhlatallissa:
pe 27.10. klo 19 TÄYNNÄ, kysy peruutuspaikkoja
la 28.10. klo 19
pe 3.11. klo 19
la 4.11. klo 19

Elinan surma -esitykset:
la 28.10. klo 18.30-19
la 4.11. klo 18.30-19

Hinnat:
Riistaillallinen 45€
Riistaillallinen ja Elinan surma -esitys 55€ (sis. myös pääsylipun juhlavalaistuun Linnoissa kreivien -näyttelyyn)
Elinan surma -esitys 15€ (sis. myös pääsylipun juhlavalaistuun Linnoissa kreivien -näyttelyyn)

Varaukset:
Puhelimitse (ma-pe klo 9-14): 040 0237380
Sähköpostitse: varaukset@laukonkartano.fi

Riistaillallisen menu

Viherversosalaattia ja balsamico-marinoitua punasipulia M,GL
Paahdettua punajuurta, vuohenjuusto cremeä ja kurpitsansiemeniä L,GL
Perinteistä kermaista metsäsienisalaattia L,GL
Jääkellarin lohta ja muikunmätimoussea L,GL
Haukiwallenberg, jokirapua ja belugalinssejä L,GL
Siikaa, limeä ja fenkolia M,GL
Hirvipyöryköitä ja tomaattikastiketta L
Naudan paahtopaistia ja tryffeli créme fraîchea L,GL
Vaaleaa ja tummaa leipää sekä vaahdotettua voita
Yön yli haudutettua Laukon peuraa ja tummaa lampaankääpäkastiketta L,GL
Rosmariini-perunakakkua L,GL
Uunijuureksia M,GL

Kartanon kahvia ja teetä
Tummaa suklaa-baileysmoussea, keksimurua ja samppanjahyytelöä L,GL

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Laukon kartano ja Lifestyle Media Oy

Laukon kartano henkii 600-vuotista historiaansa myös päärakennuksen maineikkaan antiikki- ja taidekokoelman myötä.