Ohanan tacomakuja ovat mm. marinoitua nautaa sisältävä Carne Asada ja salsa verdellä kukkuroitettu Adobo Chicken.

Tampereen Kauppahallissa toimiva tykeistä burgereistaan tunnettu Ohana laajentaa annosarsenaaliaan meksikolaisen street foodin saralle. Täysin omatekoiset tacot täräytetään tiskiin 8.11. alkaen.

Ohanan meksikolaisesta makukimarasta vastaavat kimpassa Cafe Pispalan keittiömestari Tam To ja Mexico Citystä saapunut chef Izzy Navarro.

Täyterintamalla poseeraa niin possu, härkä, kana kuin kaktuskin. Esimerkiksi Carne Asada -taco hellii sisällään härkää sekä salsa rojaa, vegaaninen Vege Nopal taas kaktusta, sieniä ja pico de gallo -salsaa. Kaikki tyynni maissitortilloista salsaan ja muihin sooseihin on omassa keittiössä kokattua. Tacoja tulee mitä luultavimmin olemaan tarjolla kahden ja kolmen kappaleen satseissa.

Vesa Leppälän (vas.) ohjastama Ohanan tiimi. Leppälä pyörittää myös Cafe Pispalaa.

Meksikolaisia makuja on myös kulauteltavassa muodossa, sillä juomavalikoimaan tulee tamarindista valmistettua mehua ja riisijuoma horchataa.

Ruokiinsa sopivia raaka-aineita monelta eri taholta metsästävä Ohana lupaa tarjota ehtoja meksikolaisia street food -makuja. Leppälä kuitenkin toteaa, että autenttista meksikolaista ruokaa on vaikeaa saada Meksikon rajojen ulkopuolella. Vaikka esimerkiksi Yhdysvaltojen keittiöissä on kymmeniä miljoonia meksikolaisia töissä, on ruoka monissa ravintoloissa hyvin texmex-vaikutteista.

– USA:n ja Meksikon välille yritetään kovasti rakentaa aitaa, ettei mitään vaan tulisi Meksikon puolelta läpi. Sieltä on tähän mennessä tullut kaikki läpi paitsi keittotaito, ravintoloitsija Vesa Leppälä veistelee veikeästi.

Miksi sitten sinänsä aika simppeli meksikolainen katuruoka ei maistu samalta esimerkiksi juuri Yhdysvaltain puolella? Niin Meksikossa kuin laajalti Yhdysvalloissakin työskennellyt Leppälä tuumaa, että suuri osa meksikolaislähtöisistä kokeista ei itse asiassa ole ollut kokkeja alkuperäisessä kotimaassaan. Ala ja tekeminen on opittu USA:ssa. Syy piilee osaltaan tuntikausia kestävässä kokkauksessa. Ja isoäideissä.

– Meksikossa ruoanvalmistus on kestänyt traditionaalisesti aamusta iltaan ja sitä ovat tehneet isoäidit ja äidit. Miehet eivät ole olleet perinteisesti sellaisen ruoanlaiton kanssa juurikaan tekemisissä. Tai sitten ammattikokkeina toimivilla miehillä on sen verran hyvät pestit Meksikossa, ettei heillä ole polttavaa tarvetta muuttaa ulkomaille.

Suomalaisetkin ovat tottuneet vuosien varrella vahvasti amerikkalaisvaikutteiseen texmex-ruokaan, jossa on meksikolaisuutta oikeastaan vain mex-sanan verran. Texmex on silti mielletty jostain syystä nimenomaan meksikolaiseksi. Tampereelle meksikolainen street food hiipi onneksi jo jokunen vuosi sitten Barmacian tacoilujen aikana jatkuen Living Roomin tarjontaan, joten totuttauduttu meksikolaisiinkin makuihin meillä jo on. Pian jatkoa piisaa Kauppahallin kuhinassa.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy