Keittiömestari Henri Toimela on mies Kumman makujen takana.

Kumma on loihtinut listalleen kesäksi uusia annoksia, jotka yhdistävät leikkisästi niin wakamen ja kotimaiset muikut kuin fritatun keittobanaanin ja paikallisen Penttilän tilan potturieskankin. Makuideoita annoksiin metsästetään ja miksaillaankin riehakkaasti ilman maarajoja. Kumman annoskuvioiden makuprofeettana toimii ja tuultaa keittiömestari Henri Toimela.

Toimela tarttui Hallituskadun tiloissa avautuneen Kumman keittiöohjiin ajatuksella tuoda tarjolle mielenkiintoisesti miksattuja makuja ympäri maailmaa. Sillä lailla streed food -henkisesti, mutta laadukkaita raaka-aineita hyödyntäen ja käsityöhön panostaen. Kummassa esimerkiksi harissajogurtin ja fenkoli-hölskykurkkusalaatin kanssa tarjolle tuleva peremeç on aivan omin kätösin valmistettu.

– Hauskinta tässä hommassa on se, että emme ole sidottuja minkään tietyn maan keittiöön. Voimme matkustaa sinne sun tänne, poimia sitä sun tätä, yhdistellä makumaailmoja keskenään ja tehdä annoksista oman näköisiä. Se on ammatillisesti tosi mielenkiintoista, kuvailee Toimela asiasta intoutuneena.

Ruoka on Toimelalle olennainen osa vieraisiin maihin ja kulttuureihin tutustumista. Itse hän on erittäin mieltynyt makuihin Aasian suunnalla, mikä on osittain viitoittanut tietä myös Kumman seikkailuihin maailman makukartalla.

Hattori Hanzō:n muikut, eli togarashilla maustettuja ja voissa paistettuja muikkuja kevätsipulipannukakulla. Mukana menossa wasabimajoneesia, caviartia, wakamea sekä friteerattua riisipaperia.

Uutuutena listalla poseeraa esimerkiksi Nasi Goreng Kumman tyyliin. Suomalaisen katuruoan ja japanilaiset makukuviot puolestaan yhdistää Hattori Hanzō:n muikut eli togarashilla maustetut ja voissa paistetut muikut kevätsipulipannukakun, wasabimajoneesin, caviartin sekä merileväsalaatti wakamen kanssa. Annoskomeus on kruunattu friteeratulla riisipaperilla.

– Annos on keittiön tämänhetkinen suosikki, Toimela paljastaa.

Alkuruoka- ja pääruoka-annoksia ei Kumman listalla eritellä, vaan tarjolla on vähän pienempiä ja toisaalta isompia annoksia. Tilaamalla vaikka kaverin kanssa pikkuannoksia pöydän täyteen pääsee tutustumaan laajasti ja sutjakkaasti ravintolan makukirjoon.

Chefin choco salted balls -annos on saanut ideointi-innoituksensa South Park -sarjan koulun keittäjän lurittelemasta laulusta.

Toimela on ollut innokas ja kiinnostunut kotikokkaaja aina. Alalle hän kuitenkin suuntasi vasta aikuisiällä muutaman mutkan kautta.

– Minun oli alunperin tarkoitus mennä kokkikouluun, mutta armeijan jälkeen suuntasinkin sitten ihan toiselle alalle kymmeneksi vuodeksi.

Ajatus kokin työstä kyti jossain mielen syövereissä roihahtaakseen lopulta palavaksi innoksi alan aikuisopiskeluun.

– Ajattelin, että nyt tai ei koskaan! Harjoitteluni tein Tiiliholvissa, mikä oli kyllä tosi hyvä ja monipuolinen paikka olla opissa. Ja ihan jokaisesta keittiöstä, jossa on ollut töissä, oppii aina jotain uutta. Parhaiten juuri työkavereilta.

Onpa Toimela päätynyt piisipuuhiin myös matkoillaan Kaakkois-Aasiassa, jossa hän on seikkaillut niin Thaimaan, Indonesian, Laosin kuin Vietnaminkin kamaralla.

– Kaakkoisaasialainen ruoka on kiinnostanut minua aina erityisesti. Olen päässyt myös kokkaamaan paikallisten ihmisten kanssa, mikä on hienoa. Siinä saa sikäläiseen makumaailmaan aina vähän erilaista otetta, tuumaa Toimela.

Niillä otteilla on laadittu nyt kaupungin kummimman ravintolan listauudistuskin, jonka hedelmistä voi nauttia niin sisätiloissa kuin ulkona uudella terassillakin.

Kumma Bar & Street Kitchen, Hallituskatu 14

Teksti ja kuvat: Lifestyle Media Oy

Kumman kesäterassi
Myös Kumman uudella kaksiosaisella ulkoterassilla voi ruokailla. Annokset tilataan ja maksetaan tiskillä, jolloin mukaansa voi jo heti napata valitsemansa ruokajuoman ja siirtyä pöytään odottelemaan syötäväisen paikalle porhaltamista.