Grand Hotel Tammer on saanut uuden keittiöpäällikön, joka pysyy hektisissäkin tilanteissa tyynen rauhallisena ja nauttii ennen jännittämistään salikohtaamisista asiakkaiden parissa. Vähältä piti, että Tampere olisi menettänyt tulevan kokin massakentille. Tuukka Kulmala on nimittäin aikanaan vaihtanut tennismailan keittokauhaan.

Kun Kulmala saapui pari kuukautta sitten Tammeriin, löi talo miehen heti ällikällä, vaikka paikan historia ja arvokkaat puitteet olivat toki ennalta tiedossa.

– Sellainen wau-fiilis on vielä vaan! Tammer on niin upea paikka, että jopa vähän jännitti tulla tänne. Täällä oli kuitenkin lämmin vastaanotto ja hyvä keittiötiimi, joten kotiutuminen oli oikein mukavaa ja mutkatonta, Kulmala kertoo tyytyväisenä.

– Meillä on keittiössä paljon vanhaa kaartia, mutta myös vasta alalla aloittaneita tekijöitä. Uudet työntekijät tuovat tullessaan uusia ideoita sekä uudenlaista tietotaitoa ja vanhalla porukalla taas on perimätietoa, kokemusta ja talon tavat hallussa. On upeaa olla tällaisessa tiimissä mukana.

Kulmala on tamperelaisille tuttu esimerkiksi ravintola Knossoksesta ja Lempäälässä sijaitsevasta maaseuturavintola Vaihmalan Hovista, jossa on myös majoitustoimintaa. Tammeriin Tuukka tuli suoraan melkoisesti kookkaammasta majoituspaikasta, Solo Sokos Hotel Tornista, jossa hän työskenteli seitsemän vuoden ajan aivan hotellin avaamisesta asti. Huone- ja vierasmäärältään Tammeriin verrattuna moninkertaisessa hotellissa toimiminen antoi kokemusta suurien kokonaisuuksien hallitsemisesta. Massiivisen ja modernin Tornin jälkeen paljon pienempi, boutique-hotellimainen Tammer tuo taas osaltaan jotain uutta ja mielenkiintoista Kulmalan osaamisarsenaaliin.

– Täällä pääsee tuomaan esimerkiksi aamiaisella enemmän esille lähituotantoa ja panostamaan näyttävään esillepanoon.

Hotellinjohtaja Jaana Kariskoski on tiiminsä uuteen keittiöpäällikköön varsin tyytyväinen.

– Vaikka Tammer on pieni, meillä on monenlaisia eri toimintoja. Arvostan Tuukassa sitä, että hän on työssään tinkimätön. Hän ei todellakaan mene sieltä, missä aita on matalin, vaan päin vastoin vielä nostaa rimaa entisestään. Hän on myös hyvin rauhallinen ja taitava ennakoimaan.

Sinnikkyys onkin yksi Kulmalan persoonan kulmakiviä, joka on valettu jo varhain. Nimittäin sen sijaan, että Tuukka päälliköi keittiöitä, saattaisi hän olla tenniskenttien tiikeri. Poikasena ja nuorukaisena hän pelasi tennistä erittäin intensiivisellä temmolla.

– Pelasin kuutena päivänä viikossa ja aina kahdet, kolmet treenit päivässä. Ura tenniksen parissa ei sitten kuitenkaan vaikuttanut niin vakaalta kuin ura kokkina. Niinpä vaihdoin tenniksen toiseen intohimooni, eli ruoanlaittoon. Olen ollut aina kiinnostunut ruoanvalmistuksesta ja se kiinnostus on vain kasvanut iän myötä, valottaa Kulmala.

Samoin on käynyt innon asiakkaiden kohtaamiseen ja välittömään palautteen saamiseen.

– Olen perusluonteeltani ujo ja jännittänyt kovasti saliin menemistä, mutta se on muuttunut tässä työssä. Nykyään nautin asiakkaiden kohtaamisesta ja heidän kanssaan juttelemisesta. Haluaisin olla enemmänkin läsnä, mutta kiireeltä ei aina ehdi.

Oman ujouden rajoitteiden ylittäminen on tuonut Kulmalalle ymmärrystä ja osaamista myös ohjata sekä rohkaista alalla hiljattain aloittaneita kokkeja asiakkaiden kasvokkain kohtaamiseen. Tammerissa työskentelee monia ravintolatyöhön vasta päässeitä innokkaita nuoria, jotka hyötyvät konkarikollegoiden opeista. Työyhteisö onkin yksi Tammerin vahvuuksista. Se kuultaa läpi koko haastattelun ja kirkastuu kysyttäessä mikä Kulmalan työssä on parasta.

– Saako sanoa ”kaikki”? Parasta on kyllä hyvä työporukka, jonka kanssa saa olla juuri sen asian äärellä, mitä tykkää tehdä. Eli ruokaa.

Grand Hotel Tammer, Satakunnankatu 13

Teksti ja kuvat: Lifestyle Media Oy