Leffahenkistä Rainaa pyörittävät ravintolatoimenjohtaja Roope Vuorinen (vas.), keittiömestari Pinja Pinola ja ravintoloitsija Johannes Mansikka-aho.

Kehräsaari on saanut elokuvateatterinsa kylkeen uuden ravintolan, Cafe & Bar Rainan. Paikka yhdistää pastan ja cocktailit mutkattomalla tavalla, nimensä mukaisesti leffa-teemalla leikitellen. Raina pyörii ravintoloitsija Johannes Mansikka-ahon, keittiömestari Pinja Pinolan* ja ravintolatoimenjohtaja Roope Vuorisen voimin.

*Ravintolassa on aloittanut uusi keittiömestari syksyllä 2022

Varaa pöytä ja katso arviot Table Online

Kehräsaaren Arthouse Cinema Niagara -elokuvateatterin kupeessa toiminut Arthouse Cafe Kehräsaari ei ehtinyt olla kauan suljettuna, kun samoissa ravintolatiloissa aikaisemminkin työskennelleet toimijat päättivät toteuttaa siellä ravintolaunelmansa.

Ajatus Rainan perustamisesta syntyi kahden kaveruksen, Roope Vuorisen ja Johannes Mansikka-ahon kesken.

– Meillä oli vahva visio siitä, minkälaisen ravintolan haluaisimme tehdä ja mitä Tampereelta vielä puuttuu. Mielestäni Kehräsaari vaikutti konseptillemme hyvältä paikalta. Olen ollut kahdessa aikaisemmin tällä paikalla toimineessa ravintolassa töissä, joten tila oli minulle vieläpä hyvin tuttu. Tiedustelinkin suoraan edellisiltä omistajilta viime vuoden keväällä tilannetta ravintolan suhteen, kertoo Vuorinen.

Silloin ei tärpännyt, mutta loppusyksystä uusille toimijoille näytettiin vihreää valoa. Rainan tarina alkoi.

– Minulla on vahva cocktail-tausta, ja keittiömestari Pinja taas otti heti ruoasta koppia ja alkoi kehitellä erilaisia pastoja, Vuorinen valottaa.

Leffat suihkivat cocktaileissa monella tasolla. Top Gin saa lasinsa reunalle lentokoneen muotoisen jääpalan. Suomalaisteemainen Drinkki nro 6 taas sisältää kotimaista pontikkaa ja havumetsäteemaan sopivaista omatekoista kuusisiirappia.

Vuorinen on toiminut yli vuosikymmenen verran Tampereen ruoka- ja juomaravintoloissa, kuten esimerkiksi aikanaan Tullin Saunalla ja Periscopessa esimiestyöharjoittelunsa tehden. Myös omia pop up -tempauksia ja koulutuksia on tullut järjetettyä.

– Käsityön osuus ja raaka-aineiden kunnioitus on suuri. Uutan paljon alkoholeihin erilaisia makuja, kuten esimerkiksi jalapenoa tequilaan, Vuorinen kertoilee ja paljastaa tammitynnyrissä olevan kypsymässä parhaillaan uutta omaa herkkua tuleviin juomasekoitustarpeisiin.

Veikeästi elokuvien muodossa esiteltävä cocktail-lista sisältää esimerkiksi Top Ginin ja Drinkki nro 6:n. Jälkimmäisen kohdalla työssään kehittymisintoinen Vuorinen haastoi itsensä poistumaan perinteiseltä viski- ja ginipohjaiselta cocktail-kentältä ja käyttämään juomasekoituksessa pontikkaa, jota Hytti nro 6 -elokuvassa nautitaan.

– Tämä on cocktailien ensimmäinen tuotantokausi, mutta haluan jatkossakin tarjota asiakkaille jotain uutta, jota he eivät ehkä muuten tulisi maistaneeksi.

Holillisten juomien ohella Rainassa panostetaan yhtälailla myös holittomiin mocktaileihin. Juomasekoitukset luodaan ajatuksella ja nimetään elokuvateemaisin sanaleikein.

Keittiömestari Pinja Pinola laulattaa pastakonetta vinhaan tahtiin. Pasta-annostarjonta seurailee sesonkeja ja voi vaihtua hyvinkin vikkelästi.

Keittiömestari Pinola innostui pasta-aiheesta välittömästi Vuorisen kyseltyä häntä Rainan keittiön ohjiin.

– Tuorepasta on sellainen asia, jota olen itsekin Tampereelle kaivannut. En voinut kieltäytyä, kun Roope pyysi minua keittiömestariksi. Tämä paikka oli minulle myös hyvin tuttu, sillä olen ollut Roopen tavoin täällä aikaisemminkin töissä, Pinola valottaa.

Raina operoi siis perinteisempien kahvilatuotteiden ohella erilaisia tuorepasta-annoksia niin sekasyöjille kuin vegaaneillekin sopivin versioin.

– Spaghetti tulee meille kuivatavarana, mutta lasagne ja raviolit tehdään itse paikan päällä täällä ravintolassa. Onhan siinä hommansa varsinkin, kun haluamme tehdä laadukasta pastaa sekä sekaaneille että vegaaneille. Kaikki lisukkeet valmistetaan tuoreista raaka-aineista. Ne ovat niin sanotusti pitkään ja ajatuksen kanssa hauduteltuja, Pinola kuvailee.

Annostarjonta seurailee sesonkeja ja voi vaihtua hyvinkin vikkelästi.

Paikan aikaisempi tiivis yhteistyö elokuvateatterin kanssa tulee siis näkymään ja maistumaan myös Rainan tarjonnassa. Samoin jatkuu taidenäyttely- sekä muu kulttuuritarjonta.

– Koska paikalla on vahva perinne kulttuurin ja taiteen esille tuomisesta, niin päätimme jatkaa sitä aktiivisesti ja monipuolisesti. Näyttelyitä kuratoi jatkossa Veera Salmia ja Johannes hoitaa kulttuurituotantopuolta, Vuorinen kertoo.

Mansikka-aho valottaakin, että luvassa on esimerkiksi DJ-soitantaa, akustisia settejä, drubaduureja ja jazzahtavaa musamenoa. Maaliskuussa starttaa Uusien Laulujen Klubi, joka tarjoaa esiintymistilaisuuden uutta, omaa musiikkia tekeville muusikoille.

Bar & Cafe Raina, Kehräsaari B

KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Lifestyle Media Oy

Tutustu myös Niagaran ohjelmistoon

[PE-TO 20.-26.10.] Tunnelmallisen Arthouse Cinema Niagaran ohjelmisto