Kalaherkut Nygren tarjoaa mainioiden eväkkäiden ja muiden vedenelävien lisäksi henkilökohtaista ja hyvää palvelua reseptivinkkien kera. Kuva: Laura Vanzo

Tamperelainen Kalaherkut Nygren on voittanut Vuoden Kalakauppa 2020 -kilpailun valtakunnallisen yleisöäänestyksen. Vuoden Kalakauppa on Suomen Kalakauppiasliiton järjestämä kilpailu, jossa etsitään maan parasta palvelevaa kalatiskiä. Kriteerejä ovat muun muassa asiakaspalvelu, henkilökunnan ammattitaito, valikoiman kattavuus ja esillepanon houkuttelevuus.

Kalakauppiaita kolmannessa polvessa

Kalaherkut Nygren on peritamperelainen yritys, jonka Timo Nygren perusti Tampereen Kauppahalliin vuonna 1970. Timo Nygrenin poika Petri jatkoi kauppiaana vaimonsa Pirjon kanssa vuonna 1986. Nyt toiminnasta vastaavat pääasiassa heidän lapsensa Valtteri, Vera ja Verneri Nygren.

— Kun vanhempamme työskentelivät tiskin takana, me leikimme ja herkuttelimme hallissa ja saimme maistiaisia muilta yrittäjiltä. Olemme kasvaneet halliin ja yrittäjyyteen, ja vaikka olemme kokeilleet muitakin ammatteja, kalakauppa on vetänyt puoleensa ja vienyt lopulta mennessään, kertoo Valtteri Nygren.

Jopa perustaja Timo Nygren auttaa töissä edelleen päivittäin.

— Hän on eläkepäiviensä iloksi repsikkana ja kuljettaa tuotteitamme ravintoloihin yhdessä kuljettajamme kanssa.

Tuoreus, laatu ja ainutlaatuinen valikoima

Kalaherkut Nygrenin tarjonnan laajuus hakee vertaistaan koko Suomessa. Parhaimpina päivinä valikoimassa on reilusti yli 200 erilaista kala- äyriäis- ja nilviäistuotetta.

Tuoreus ja laatu ovat tärkeimmät kriteerit, joiden perusteella myytävät tuotteet hankitaan. Tuoreet kalat hankitaan lähialueen kalastajilta, rannikkokalastajilta paikallisen tukkurin avulla sekä Euroopan parhailta kalahuutokauppiailta.

Nygrenin pakastevalikoimasta puolestaan löytyy esimerkiksi Puruveden muikkuja, muikunmätiä, hummerinkuoria sekä erilaisia tiikerirapuja ja jättikatkarapuja sekä kuorittuina että kuorellisina pyrstöinä.

Lisäksi Nygrenillä on Kauppahallissa oma savustamo ja keittiö, joissa kaikki kypsät kalajalosteet valmistetaan itse alusta loppuun. Tarjolla on myös itse maustettuja kalaruokia, jotka tarvitsee vain kypsentää. Arkeaan voi helpottaa ostamalla Nygreniltä vaikkapa kalapyöryköitä, kala-äyriäis-kasvisvartaita tai herkkutattituorejuustolla täytettyjä kuhafileitä.

Nygren tekee myös tiivistä yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa. Nygren toimittaa kalaa noin kolmeenkymmeneen ravintolaan Tampereen seudulla, ja kalaa hankitaan mahdollisimman paljon lähivesien kalastajilta.

Lähin Nygrenin kalatiskin tuotteita hyödyntävä ravintola löytyy aivan vastapäätä. 4 Vuodenaikaa on palvellut asiakkaitaan kalaisin antin jo 15 vuoden ajan. Kuva: Laura Vanzo

—Olemme aina pyrkineet ostamaan kaikki paikallisten kalastajien tarjoamat kalat, sillä heidän harjoittamansa elinkeino on äärettömän tärkeä. Esimerkiksi kuhamme tulevat 90-prosenttisesti Pirkanmaan lähijärvistä. Ainoastaan kelirikon aikaan valikoimassamme saattaa olla muualta Suomessa kalastettua kuhaa, Valtteri Nygren kertoo.

Alkuviikolla Nygrenin tuorekalavalikoima koostuu noin 80-prosenttisesti kotimaisista kaloista. Ulkomaan kuormat saapuvat torstaisin, jolloin tarjonta kasvaa entisestään.

Silakat paistetaan, jos asiakas sitä toivoo

Palkinto lämmittää Nygrenin väen mieltä, sillä asiakaspalvelun, valikoiman ja yrityksen brändin eteen on tehty kovasti töitä vuosikymmenien ajan. Nykyään Nygren on manselainen ilmiö, jonka joulukaloja asiakkaat ovat valmiita jonottamaan jopa tunteja.

Asiakkaiden toiveita kuunnellaan myös hektisinä hetkinä ja erikoistilanteissa, ja tässä piilee Kalaherkkujen taika. Jokainen asiakas on aina kohdattu yksilönä, jonka halutaan lähtevän kotiin hymy huulilla. Kala esimerkiksi käsitellään niin pitkälle kuin asiakas haluaa. Yhdelle riittää fileeraus, mutta erikoisempiakin toiveita on toteutettu.

—Onhan sitä joskus kiikutettu silakkafileitä kellarin keittiöömme ja paisteltu valmiita silakkapihvejä, kun asiakas on näin toivonut. Ei tänäkään päivänä olisi mikään ihme, jos tiskillä näin tapahtuisi, Valtteri Nygren hymyilee.

Nygrenit iloitsevat myös siitä, että kala on vihdoin saanut arvoisensa aseman myös suurten kauppaketjujen valikoimassa ja markkinoinnissa.

— Kalan ilosanomaa on mukavampi jakaa yhdessä muiden kanssa, sillä ovathan meidän kotimaiset kalamme sen ansainneet.