Huurteen uusi keittiömestari Mikko Laakso on urallaan monesta erityyppisestä ravintolakeittiöstä osaamista ammentanut kalamielinen mies.

Keittiömestari Mikko Laakso on ottanut panimoravintola Huurteen keittiöohjat ruokatouhua uudistaen. Omavalmistusastetta nostettiin entisestään ja Huurteen annostarjonnasta alettiin muovata monimuotoisempaa. Uudella listalla näkyy ja maistuu Laakson rakkaus kalaan, jälkiruokakimaran kohottaminen uusiin ulottuvuuksiin ja tietenkin oman panimon olut.

Panimoravintola Huurteen keittiö sai kesällä uuden makusepän monissa tamperelaisravintoloissa toimineesta Mikko Laaksosta, joka inspiroituu erityisesti eväkkäistä.

– Kalakauppiaan poikana olen iloinen siitä, että sain kalaa listalle. Haluan nostaa etenkin suomalaista kalaa framille, Laakso summaa.

Siksipä listalta löytyykin haukiburger, joka muovailee järvikalojen petokalakuninkaan rouheasti haukkailtavaan muotoon.

Haukiburgerissa on Huurteessa itse hauesta valmistettu ja ouzolla tuunattu haukipihvi, mummonkurkkua, tartarmajoneesia, marinoitua punasipulia, tomaattia ja salaattia. Hauki saapuu Huurteeseen tietenkin Kauppahallista, Kalaherkut Nygreniltä..

Kalaa Huurteessa haukkaillaan myös Fish & Chips -annoksen muodossa. Kyseisen annoksen valitseva tulee puraisseeksi turskan ohella myös olutta, sillä Kaleva Brewing Companyn Mösjöö-lageria käytetään kalan tempuroinnissa. Oman panimon oluita testailtiin annoksen ainesosana kaikella hartaudella. Mösjöö suoriutui voittajaksi muhkean maltaisuutensa ja maltillisen humalointinsa ansiosta.

Fish & Chips alias Turska ja ranet. Oman panimon oluessa tempuroitua Nygrenin turskaa, tartarmajoneesia, ranskalaiset ja sitruunalohko.

Suklaakakkuunkin on kätketty oman panimon olutta, mutta myös muusikoiden mielijuomaa, jaloviinaa. Treenikämppiä sisuksiinsa kätkevässä rakennuksessa kun kokataan.

– Se on sellainen tuhma kakku. Jos tykkää makeasta, niin se on ehdoton valinta, toteaa Laakso ja kertoo kaikkien kakkujen, kastikkeiden, kinuskin ja jäätelönkin valmistuvan omassa keittiössä.

Jälkiruokiin panostetaankin lujasti, kuten myös ravintolan vegaanisiin annoksiin kaikkinensa. Siitä todistaa esimerkiksi pysäyttävän kaunis pavlova. Burgerpainotteisen ravintolan jälkiruokana se on kuin hevibändin slowari. Järisyttävä.

Huurteen keittiössä itsetehty marenki aquafaba, vegaaninen kermavaahto ja marjacoulis.

Ravintoloitsija äidin ja kalakauppias isän poika on ollut tekemisissä ravintolamaailman, ruoan ja raaka-aineiden kanssa koko ikänsä. Tampereella muiden muassa Marusekissa, Näsilinnassa, Pancho Villassa, Gastrolaivassa, Le Potissa ja The Grillissä keittänyt Laakso on pompahtanut välillä muillekin urapoluille, mutta palannut kuitenkin seuraamaan keittiökutsumustaan ja kartuttamaan omaa osaamistaan.

– Jokaisesta keittiöstä aina oppii jotakin, eikä mitään ravintolaa tai keittiötä pidä vähätellä.

Erilaiset BBQ-plätterit tarjoavat runsaasti syötävää kahdelle ja sopivasti naposteltavaa neljälle. Myös vegaaninen versio on saatavilla. Makukimaran kylkeen voi vielä tilata vaikkapa oman panimon oluessa tempuroitua Nygrenin turskaa tartarmajoneesilla ja ranskalaisilla tai fritattuja tofupaloja yakinikukastikkeella.

Koska aivan Huurteen ravintolatilan kyljessä toimii Kaleva Brewing Company -panimo panimopuoteineen, saadaan ravintolan hanoihin aina tuoretta oman panimon olutta. Niin asiakkaiden tuopposiin kuin keittiön kokkaamiskäyttöönkin.

Oluita voi näpsäkästi maistella vaikkapa porukalla pienoisen omatoimitastingin muodossa. Olut Flight -settiin saa valittua kolme eri olutta 1,5 desilitran maistelumäärissä. Kylkeen voi tilata sakilla naposteltavaksi vaikkapa plätterin tai pari. Ja sellaisenkin saa tilauksesta myös vegaanisena.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy