Kuluvalla viikolla järjestetyssä Artesaaniruoka SM 2020 -kilpailussa 66 yritystä ympäri Suomen kilpaili 134 tuotteella 11 eri kategorian Suomen-mestaruudesta. Voittajiksi valikoitui innovatiivisia ja laadukkaita tuotteita, joista kaksi tulee Pirkanmaalta. Kyseisiä voitokkaita tuotteita pääsee maistelemaan myös muutamissa Tampereen ravintoloissa.

Kilpailun tulokset julkaistiin palkintojuhlassa Naantalissa ja kultamitaleista melkeinpä viidesosa ojennettiin pirkanmaalaisille tuottajille.

Pirkanmaalaiset voittajat

Lihatuotteet sarjassa säilykkeet ja muut

KULTA
Retkieväs säilyke
Metsärannan Liha, Elli Marttila
Punkalaidun, Pirkanmaa

Rieskat ja muut ohuet leivät

KULTA
Porkkanarieska
Heikki Penttilä
Aitoo, Pirkanmaa

Penttilän tilan potturieskasta kääräisty Los Pollos -kanatasku on ravintolan myydyimpiä lounasannoksia.

Voitokkaita tuotteita voi maistella Tampereen ravintoloissakin

Koskikeskuksessa kokkaavan ja espanjalaistyylistä kanaravintolaa pyörittävän Toni Leskisen Los Pollos on käyttänyt Penttilän tilan potturieskaa alusta asti. Rieska-annokset ovat ravintolan kysytyimpiä niin lounas- kuin à la carte -annoksinakin. Heikki Penttilän ja Leskisen yhteistyössä on syntynyt myös ohut rieska Pollosissa käytettäväksi. Samalla kaavalla on syntynyt Pollosin Salsa Brava-kastike.

Kysyimme Penttilältä, mistä muista Tampereen ravintoloista tilan tuotteita löytää. Hän mainitsee Anette Mellinin ohjastamien Ravintola Viikinsaaren ja Bistro Kattilan käyttävän tuotteitaan. Niitä löytyy myös Bistro Mustavuoren tarjonnasta.

Bistro Kattilassa on parhaillaan tarjolla Penttilän perunagnoccheja. Kyseessä on hieno uutuustuote, suomalainen perunapasta, jonka kehityksessä ovat olleet mukana useat italialaisen keittiön asiantuntijat. Aitoo-perunapasta eroaa italialaisesta siten, että siihen käytetään kotimaista viljaa, pääosin kauraa.

– Kattilassa tarjoillaan tällä hetkellä gnoccheja klassisesti salviavoin kera. Viikinsaaressa on tarjottu aina Penttilän tuotteita ja ne ovat olleet hyvin suosittuja. Tällä hetkellä Bistro Mustavuoressa on Penttilän perunarieskaa täytettynä nyhtöpossulla tai pavuilla. Olen tehnyt Heikin kanssa vuosikausia yhteistyötä, aina jo Ahlmanin ajoista lähtien. Minulle on tärkeää tarjota paikallisten tuottajien ja valmistajien tuotteita, ilokin, kun ne ovat näin hyviä. Ja sopivat hyvin ravintoloidemme makumaailmaan, kuvailee Mellin.

Bistro Kattilassa tarjoillaan tällä hetkellä Penttilän tilan gnoccheja klassisesti salviavoin kera. Kuva: Bistro Kattila

Penttilä paljastaa myös Mikko Reinikan pintxoja tarjoilevan uutuusravintolan käyttävän tuotteitaan. Reinikan toimittama Pintxo-lehti valitsikin jo aiemmin Suomen parhaaksi perunarieskan valmistajaksi Penttilän Tilan. Ylistystä julkaisussa sai aito perunan maku, perunan tuoma luontainen kosteus sekä sitko.

Myös Tapasbaari Inez ja Gastropub Tuulensuu ovat käyttäneet alkuperäistä Aitoo-pikkurieskaa Pinxto-festivaaleilla annostensa pohjina.

– Juuri palkittu porkkanarieska sen sijaan on vasta tulossa tuotantoon, kertoo Penttilä.

Los Pollos -lounas uudistui – Kanaherkkujen lisäksi liha- ja kasvisannos sekä salaattibuffet

Metsärannan Liha on aivan Pirkanmaan eteläosissa sijaitseva lähiruokakeidas

Kuvassa Vaihmalan Hovin Bistron pizzoja. Kuvaaja: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Metsärannan Liha on artesaanitoimija, jonka tuotteita bongaa usein pirkanmaalaisravintoloiden ruokalistoilta. Esimerkiksi Vaihmalan Hovin keittiöön Lempäälään Vesilahden peurat ovat päätyneet Metsärannan kautta. Tällä hetkellä peuraa on saatavilla mm. sesongin premium-pizzassa sekä Peura osso bucco -annoksessa.

Kilpailevien yritysten tuotteet ovat kehittyneet

Kilpailussa marja- ja hedelmätuotteiden tuomariryhmän puheenjohtajana toiminut Margot Wikström kertoo, että tunnisti viime vuoden kisassa mukana olleita tuotteita.

– Yrittäjät olivat selvästi ottaneet tuomaripalautteesta hyödyn irti ja kehittäneet tuotteitaan, hän kiittelee.

– Mausteita oli käytetty runsaasti ja raaka-aineiden moninaisuus loisti. Klassiset hillot
olivat vähemmistönä ja uusia innovatiivisia tuotteita oli enemmän. Hillosarjassa kultaa voittanut kemiöläinen Mustikkakesähillo on yksinkertaisesti täydellinen! Sen valmistaja Närboden-Lähipuoti hallitsee todella raaka-aineensa ja valmistusmenetelmän!

– Myös liharyhmässä oli monipuolisesti erilaisia tuotteita ja ratkaisuja. Esimerkiksi poroa oli onnistuneesti käytetty kebabissa ja vorschmackissa! Maustamiseen oli tässäkin kategoriassa kiinnitetty huomiota, mutta täytyy sanoa, että menestystä sai myös tuote, joka oli hyvinkin yksinkertainen ja luotti raaka-aineen omaan makuun, kertoo lihatuotteita tuomaroimassa ollut Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Artesaaniruoka on ainutlaatuisia tuotteita, joissa on paljon makua, jotka ovat laadukkaita ja joilla on selkeä identiteetti. Nämä valmistetaan pääosin paikallisista raaka-aineista, huolella jalostaen, pienissä erissä ja usein omalla tilalla. – RUOKA-ARTESAANIT

Kalatuotteiden päätuomari Jonas Harald kiitteli myös tuotteiden moninaisuutta ja sitä, miten mukana oli ihailtavan paljon villikalatuotteita.

– Olemme saaneet palautetta, että kilpailun säännöt ovat turhankin tiukat. Mukaan päästäkseen tuotteen pitää täyttää tiukat kriteerit, mutta juuri se takaa myös laadun, kertoo Suomen Artesaaniruoka ry:n puheenjohtaja Eija Lamsijärvi.

– Esimerkiksi kotkalaiselta Kotileipomo Kipakalta oli mukana tuote kolmessa eri luokassa. Jos tuloksena on kaksi kultaa ja yksi hopea, leipomo ilmeisesti osaa asiansa, Lamsijärvi jatkaa.

Lista palkituista yrityksistä kokonaisuudessaan löytyy kilpailusivustolta www.artesaaniruoka2020.fi

Suomen Artesaaniruoka ry toimii edunvalvojana ja kaikkien artesaaniruuasta kiinnostuneiden yhdistäjänä. Yhdistys määrittelee artesaaniruoan olevan  ainutlaatuisia tuotteita, joiden makua, laatua ja yksilöllisyyttä teollisuudessa ei kyetä tuottamaan.

Seuraava Artesaaniruoka SM -kilpailu järjestetään Ahvenmaalla 18. – 20