Vahvat pohjoismaiset tuulet ja villit visiot pyörivät Salhojankadun kulinaarisessa ytimessä, Hellassa & Huoneessa. Metsä ja luonto maistuvat ja näkyvät lautasilla. Laseista taas siemaillaan viehkojen viinien lisäksi nyt myös olutta.
Vaikka visuaalisuus on ollut ravintolan annoksissa aina tärkeällä sijalla, on sitä nyt viety tuoreen, entistä pohjoismaisemman listan annoksissa vielä pidemmälle. Luonnonläheisyys ja luonnollisuus tulee vahvasti esiin lautasilla ja koko annosten tarjoilussa. Hyödynnetään oksia, puuta, kiviä…
– Luonto ja metsä ohjaavat pitkälti annoksiemme. Keräämme itsekin luonnosta paljon erilaisia villeinä kasvavia raaka-aineita, keittiömestari-ravintoloitsija Arto Rastas kertoo.
Linjausta on siis täsmennetty selkeästi pohjoismaiseen, luonnosta ja sesongeista ammentavaan fun diningiin. Vaikka edelleen käytetään molekyligastronomian tekniikoita, ne eivät juurikaan näy asiakkaalle.
– Molekyyligastronomia on vain keino saada tiettyjä asioita tapahtumaan annoksissa. Joku komponentti saattaa esimerkiksi olla paljon rapeampi kuin tavallisesti.
Keittiön vuoromestari Juho Rajamäki pitää Hellan & Huoneen puhtaan pohjoismaista linjausta ravintolalle luonnollisena ja keittiöväelle inspiroivana ratkaisuna.
– Nordic-linjaus antaa meille keittiössä punaisen langan ja selkeät rajoitukset. Tietenkin se tekee jotkut asiat välillä vaikeiksi, mutta sellaisissa tilanteissa luovuus vasta kukkiikin, Juho kertoo ja korostaa myös eettisyyttä niin kala-, liha- kuin kasvisvalintojenkin suhteen.
Paljon raaka-aineita saadaan ravintolaan Arton lempääläisen ravintolan, Villa Hakkarin puutarhasta. Lisäksi pienten lähituottajien raaka-aineiden hyödyntäminen on vain kasvanut entisestään. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi Tolvilan Kartanon luomulammastilan, Ahlmanin ja lempääläisen Eeva Gullstenin kanssa, joka kasvattaa paljon erilaisia vihanneksia juuri Hellan & Huoneen tarpeisiin.
Tyylikkäitä oluita annoksille
Viinit ovat aina olleet Hellassa & Huoneessa laadukkaasti edustettuina, mutta nyt juomapuolella on alettu panostaa myös maltaisiin makuihin. Hovimestari-sommelier Humberto Pulido Garcés on metsästänyt olutvalikoimaan mielenkiintoisia yksilöitä, ja nyt neljän ruokalajin menulle on jo viinisuositusten lisäksi myös olutsuositukset. Erityisesti islantilainen Eistök White Ale ja viineistään tunnetulta Piemonten alueelta saapuva saison-olut, Toe Musson Wayan saavat salitaiturilta vahvat suositukset.
4:n ruokalajin menu olutsuosituksineen
Parsa ja Ahlmanin piimää
Islantilainen Einstök White Ale
Merirapua ja fenkolia
Yhdysvaltalainen Kona Longboard Island Lager
Villisikaa, katajanmarjaa ja lehtikaalia
Piemontelainen saison-olut, Teo Musson Wayan
”Frozen Yoghurt” -jälkiruoka
Riojalainen stout, Mateo & Bernab Parking Beer A Gorilla
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy