finlaysonin-palatsi-pihviravintola

Nyt on riista-aika parhaimmillaan. Metsästäjien käsistä hirvi ei kovin usein enää päädy ravintolan valikoimiin, mutta Finlaysonin Palatsissa riista on aina kuulunut ravintolan erikoisuuksiin.

Ravintolan perustaja Keijo Olander on itsekin innokas metsästäjä, jonka muistoja menneistä saaliista voi ihailla palatsin seinillä. Metsästys juontaa myös pitemmälle palatsin historiaan, sillä Wilhelm von Nottbeck järjesti metsästysretkiä Näsijärvelle Finlaysonin tehtaan komealla Dagmar-hinaajalla.

Finlaysonin Palatsin keittiömestari Sauli Isometsän laatimat kausimenut ovat usein salaisuus, joka selviää vasta paikan päällä ravintolassa. Kausimenua ei kirjoiteta ravintolan ruokalistoille, sillä kauden parhaista raaka-aineista laadittavat herkut ovat sen luonteisia. Nyt kuitenkin hirveä on tarjolla arviolta 14.12. asti.

Voimakkaan ja luonteikkaan makuisten riistaruokien keittiömestari kuvailee jakavan mielipiteitä.

– Riistasta joko tykkää tai sitten se ampuu vasten makuhermoja. Riistalle omaleimaista on hyvin vahva metsäinen aromi, jossa villiruokaa syövän riistaeläimen makuvivahteet tiivistyvät.

Hirvi syö mm. lehtipuiden kuten haavan ja pajujen  lehtiä ja versoja, mutta myös maitohorsmaa, mesiangervoja ja muita ruohovartisia kasveja. Se napsaisee versot siististi poikki tai riipii lehdet suuhunsa.

Voimakkaan makuinen hirvenliha vaatii myös viinikumppanilta paljon. Finlaysonin Palatsin ravintolapäällikkö ja viinivelho Ismo Nieminen osaa suositella sarvipään kaveriksi lukuisia suunmyötäisiä juomia.

Finlaysonin Palatsi on avoinna asiakkaita palvellen myös itsenäisyyspäivänä. Talossa juhlitaan mm. häitä, mutta talon juhlavista kabineteista löytyy vielä jonkun verran tilaa, Sauli arvioi.

Teksti ja kuvat: Lifestyle Media Oy