Vuoden Retkikohde 2012 yleisöäänestyksen on voittanut Kouvolassa sijaitseva Repoveden kansallispuisto. Voittajakohteelle luovutetaan Retki-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 2.3. Suomen Messusäätiön myöntämä 5 000 euron stipendi, jolla on tarkoitus kehittää aluetta edelleen. Voittajaan voi tutustua tarkemmin Retki-messuilla 2.-4.3.

Teemana tämän vuoden kilpailussa oli perheretkeily. Repoveden kansallispuistosta löytyy reittejä niin perheen pienimmille kuin kokeneemmallekin kävijälle ja myös liikuntaesteisiä on pyritty huomioimaan. Tulentekopaikat ovat selkeitä ja niissä on polttopuut valmiina. Telttailu onnistuu vaivattomasti esimerkiksi tulentekopaikkojen yhteydessä. Reitit ovat turvallisia ja hyvin opastettuja.

– Ketunlenkki on lapsiperheille sopiva reitti, jonka varrella on riippusilta ja käsikäyttöinen lossi. Ne luovat pientä jännitystä etenkin perheen pienimmille, kertoo alueen suunnittelija ja puistonhoitaja Aarno Tervonen Metsähallituksesta.

Repoveden kansallispuistossa käy vuosittain noin 80.000 retkeilijää.  Alueella on lähes 50 km eritasoisia retkeilyreittejä niin päiväretkeilyyn kuin pitempäänkin vaellukseen. Vesiretkeily on myös suosittua, ja kanootteja voi vuokrata alueen yrittäjiltä. Lisäksi alueella sijaitsee Olhava, joka on yksi Suomen parhaista kiipeilykallioista.

– Repoveden kansallispuiston tärkein valtti on sen upea luonto, jonka suojelua edistää myös hyvä retkeilyreitistö ja monipuolinen palveluvarustus. Tulevaisuudessa alueella panostetaan entistä paremman sisällön, eli tiedon ja elämysten tarjoamiseen kävijöille. Haluamme näin pyrkiä kertomaan luonnosta ja tulkkaamaan sen erikoisia piirteitä siten, että se myös madaltaisi kokemattomienkin kävijöiden kynnystä lähteä luontoon ”seikkailemaan” , Tervonen jatkaa.

Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan. Voittaja valittiin nettiäänestyksellä, jossa annettiin kaikkiaan 2500 ääntä. Repoveden kansallispuisto keräsi yli neljänneksen annetuista äänistä.

Messusäätiön stipendillä kehitystyö Repovedellä jatkuu

Repoveden kansallispuisto on perustettu vuonna 2003. Viime vuosina alueelle on rakennettu uusia retkeilyreittejä, neljä uutta varauskotaa majoittumista varten sekä kaivoja turvaamaan puhtaan juomaveden saanti. Ensi vuonna kohde täyttää 10 vuotta ja palkintorahat halutaan käyttää niin, että ne hyödyttäisivät mahdollisimman monia alueen kävijöistä.

– Toiveenamme olisi ihmisten osallistaminen kansallispuiston kehittämiseen. Haluamme tietysti säilyttää tämän arvokkaan maiseman, mutta samalla tuottaa kävijöille helppoja elämyksiä luonnossa, Tervonen pohtii.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt kahdeksatta kertaa. Seitsemän aiempaa voittajaa ovat Hossan retkeilyalue (2011), Riisitunturin kansallispuisto (2010), Ruunaan retkeilyalue (2009), Kilpisjärvi (2008), Herajärven Kierros (2007), Birgitan polku (2006) ja Ivalojoki (2005). Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä.

Lisätiedot:
puistonhoitaja Aarno Tervonen Metsähallitus tiedottaja Riikka Luomapää, Suomen Messut

Suomen Messusäätiö antaa joka vuosi noin 400.000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Näitä ovat mm. Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto sekä yllämainittu Vuoden Retkikohde -palkinto.

Samaan aikaan Retki-messujen kanssa Helsingin Messukeskuksessa järjestetään myös Fillari, Kunto, Golf, Ball Sports, Kalastus, Metsästys ja Kuva&Kamera -messut 2.-4.3. sekä hevostapahtuma Helsinki Horse Fair 3.-4.3.