Kaupunkikohteet kiinnostavat suomalaisia tänä vuonna enemmän kuin esimerkiksi rantalomat tai mökkeily. Kyselyyn vastanneista 45 prosenttia kertoo lomailevansa tänä vuonna kaupunkikohteessa, kun taas 31 prosenttia kertoo mökkeilevänsä kotimaassa, 30 prosenttia lähtee rantalomalle ja 29 prosenttia risteilylle.

”Kaupunkilomat eivät ole turhaan kasvattaneet suosiotaan – erilaisia kaupunkikohteita löytyy lukemattomia, joten aina voi löytää jotain uutta ja jännittävää tekemistä. Kaupunkilomat sopivat lisäksi kaikille aina pariskunnista lapsiperheisiin ja kaveriporukoihin”, huomauttaa momondon Suomen maajohtaja Minttu Oramaa. ”Suomalaiset ovat osittain kuitenkin poikkeus tässä suhteessa. Esimerkiksi ruotsalaiset ovat edelleen kiinnostuneempia rantalomista kuin kaupunkikohteista, samoin saksalaiset ja ranskalaiset.”

Keskenään suomalaiset ovat kuitenkin suhteellisen samaa mieltä siitä, että kaupunkilomat ovat parhaita: naisista 48 prosenttia ja miehistä 43 prosenttia kertoo lomailevansa tänä vuonna kaupunkikohteissa, eikä ikäryhmienkään välillä ole havaittavissa selkeitä eroja. Sen sijaan esimerkiksi roadtripit kiinnostavat 18–22 vuotiaita (28 %) selkeästi eniten, kun taas vanhempia sukupolvia kiinnostaa hieman enemmän mökkilomat.

Jos usean muun suomalaisen tavoin suunnittelet tälle vuodelle kaupunkilomaa, mutta kaipaat vielä inspiraatiota kohdekaupungin suhteen, tässä viisi vinkkiä perinteisten eurooppalaisten kaupunkien, kuten Rooman, Pariisin ja Lontoon rinnalle.

BOLOGNA, ITALIA

 

Bologna ylhäältäpäin katsottuna. Kuva: Luca Volpi

Bolognassa sijaitsee muun muassa Euroopan vanhin yliopisto, ja opiskelijoiden myötä tämä tarkoittaakin vauhdikasta yöelämää sekä mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia. Kaupungissa voi ihailla myös kuuluisaa Neptunuksen suihkulähdettä, kauniita terrakottakäytäviä, graffiti-maalattuja aukioita ja romanttista arkkitehtuuria.

CÓRDOBA, ESPANJA

Espanjan Andalusiassa sijaitseva Córdoba on ikivanha kaupunki, joka oli muinoin eurooppalaisen kulttuurin keskipiste. Vierailemisen arvoinen on esimerkiksi La Mezquita, 700–900-luvuilla rakennettu entinen moskeija. Moderniin andalusialaiseen elämäntyyliin pääsee parhaiten tutustumaan Plaza de las Tendillas -torilla, josta on muodostunut kaupunkilaisten suosittu kohtaamispaikka.

BERGEN, NORJA

Etenkin upeasta luonnostaan tunnettu Bergen on kuitenkin myös vilkas ja eloisa kaupunki, ja näin ollen mitä loistavin vaihtoehto perinteiselle kaupunkilomalle. Norjalaisen taidemaalari Edvard Munchin teoksia pääsee ihailemaan Bergenin CODE 3 museossa, ja kaupungin rannoilla voi tarkkailla nykyajan taiteilijoita maalaamassa kauniita merimaisemia.

BRATISLAVA, SLOVAKIA

Kirkko Bratislavassa. Kuva: Kurt Bauschardt

Jos Praha, Wien ja Budapest on jo koluttu läpi, Bratislava on mahtava – ja halpa – vaihtoehto. Tähän kaupunkiin voi tutustua esimerkiksi lipumalla veneen kyydissä pitkin Tonavaa, vierailemalla sen useissa kirkoissa tai istuskelemalla sympaattisissa kahviloissa. Bratislavassa ei voi olla ihastumatta paikallisiin herkkuihin, kuten valkosipulikeittoon ja bryndzaan, eli kermaiseen vuohenjuustoon.

BASEL, SVEITSI

Basel on hurmaava pikkukaupunki, ja varsinkin taiteenystäville ehdoton lomakohde. Täältä löydät muun muassa maailmanluokan taidemuseoita, eleganttia arkkitehtuuria, loistavia ravintoloita ja ihastuttavia pieniä putiikkeja. Parhaan kuvan kaupungista saat  Baselin katedraalin tornista, jonka ikkunoista avautuu kaupungin ja Reinin upeat maisemat.

TIETOA TUTKIMUKSESTA:

Matkahakukone momondo toteutti kansainvälisen kyselyn ihmisten matkailutottumuksista ja matkailun trendeistä online-tutkimuksena Cint-paneelin kautta. Kysely toteutettiin 6.–13. tammikuuta 2016, ja siihen osallistui 995 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista. Kysely on maantieteellisesti sekä ikä- ja sukupuolijakaumaltaan väestöedustava. Suomen lisäksi kysely toteutettiin 19 muussa maassa: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Portugalissa, Turkissa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Kiinassa ja Australiassa.

Liite 1.

FAKTAT LYHYESTI:

 • Suomalaisten lomasuunnitelmat vuonna 2016:
  • 45 prosenttia suuntaa kaupunkilomalle
  • 31 prosenttia lomailee mökillä kotimaassa
  • 30 prosenttia lähtee rantalomalle
  • 29 prosenttia menee risteilylle
  • 18 prosenttia kiinnostaa kylpylät ja muut rentouttavat lomat
  • 14 prosenttia lähtee roadtripille
  • 10 prosenttia lähtee patikoimaan
  • 7 prosenttia lähtee lomalle laskettelemaan
  • 5 prosenttia suuntaa reppureissulle
  • 5 prosenttia lomailee urheilun merkeissä
  • 4 prosenttia lähtee pyöräilylomalle
  • 4 prosenttia lähtee telttailemaan
  • 3 prosenttia lähtee Interrailille
  • 3 prosenttia mökkeilee ulkomailla
  • 6 prosenttia lomaille muissa merkeissä
  • 8 prosenttia ei lähde lomalle tänä vuonna
  • 8 prosenttia ei osaa sanoa