Lietsaaren kärjessä hiekkarannat kohtaavat kapeana särkkänä. Kuva: Johannes Sipponen, Visit Lahti

Päijänne on suosittu veneilykohde ja lähellä Lahtea, sen eteläosassa sijaitsee Päijänteen kansallispuisto. Suomen toiseksi suurimman järven asumattomista saarista löytyy kauniita, lähes laguunimaisia kirkasvetisiä hiekkarantoja, harjusaaria ja hieman jylhempiä kalliosaaria kuten sen isoveljeltä Saimaaltakin. Lahden alueen vielä  suurelle yleisölle tuntematon alue Salpausselkä Geopark.

Kelvenne-saaren harjupolku kuuluu Salpausselkä Geoparin hienoimpiin kohteisiin. Kuvaaja Kati Komulainen

Alueen kimmeltäviä vesistöjä, harjuja ja metsäluontoa löytyy Asikkala, Heinola, Hollola, Lahti, Padasjoki ja Sysmä -alueesta koostuvalle Salpausselkä Geopark -alueelta, johon haetaan UNESCO Global Geopark -statusta.

Kesällä 2020 avautuva Kimolan kanava tuo tullessaan uuden vesitieyhteyden Päijänteeltä Kouvolaan. Veneellä pääsee jatkossa Kouvolaan jopa 400:n kilometrin päästä Pielavedeltä asti.

– Päijät-Hämeessä sijaitsee useita sisävesisatamia. Kimolan kanava avaa vesillä liikkumiseen uuden väylän ja suunnan, joka varmasti kiinnostaa vesillä liikkujia. Teemme tiiviistä yhteistyötä Kouvolan kanssa, sillä myös Iitin KymiRing ja ensi kesän MotoGP-tapahtuma ovat meitä yhdistäviä tekijöitä, sanoo Lahden seutu – Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman.

Asikkala Pulkkilanharju
Asikkala Pulkkilanharju, Kuva Asikkalan kunta.
Niemen satamassa Lahdessa ja muidenkin kuntien satamissa toimii venevuokraamoita. Kuva: Kummo Korpela

Päijänteen rantojen satamapalvelut ja veneretkiohjelmat kehittyvät koko ajan. Esimerkiksi Lahdessa Niemen satamassa vuokrataan retkivenettä Menovene.com sivujen kautta, josta löytyy myös hyviä vinkkejä veneilykohteiksi. Kelventeen saaren ympärillä löytyy mm. lukuisia poukamia ja luonnonsatamia sekä uimarantoja.

Visit Finland on viemässä Suomea ja erityisesti Lakeland-suuraluetta vahvalla otteella maailmalle. Salpausselkä Geopark on kansainvälisesti kiinnostavia uusia avauksia tällä saralla. Ilmakuva Lietsaaresta: Julia Kivelä