Lomakohteen valitseminen lapsiperheelle voi usein tuottaa päänvaivaa. Helppo valinta on matkata jo tuttuun kohteeseen. Matkahakukone momondo.fi:n tuoreiden tilastojen* mukaan suomalaisten kesken haetuimpien kesälomakohteiden kymmenen kärjessä on useita kestosuosikkeja, kuten Barcelona, Lontoo ja New York, sekä viime aikoina suosiotaan kasvattaneita kohteita, kuten Kosovon Pristina ja Kroatian Split.

  1. Malaga
  2. Barcelona
  3. Lontoo
  4. New York
  5. Rooma
  6. Pristina (Kosovo)
  7. Berliini
  8. Lissabon
  9. Split
  10. Milano

Jos kuitenkin haluaa välttää suurimmat turistimassat ja saada uusia kokemuksia, kannattaa suunnata johonkin seuraavista momondon vinkkaamista perhelomakohteista.

VAUNUIKÄISILLE: GHENT, BELGIA

Tuttipullo, vaipat ja vauvanrattaat liikkuvat kaikki kätevästi mukana Belgian flaamilaisessa Ghentin kaupungissa, joka on täydellinen vaihtoehto Brysselille. Kaupungin keskusta on autoton, ja sen nähtävyyksiin onkin helppo tutustua joko kävellen tai pyöräillen. Gravensteenin linnaan ei rattaiden kanssa pääse, mutta se on silti tutustumisen arvoinen – missä muualla lapset pääsevät istumaan kuninkaan valtaistuimelle? Myös bootjeen eli veneeseen kavutessa rattaat kannattaa jättää rannalle, mutta veneajelulla koko perhe pääsee kuitenkin ihastelemaan kaupungin kaunista arkkitehtuuria ja maisemia kanavalta käsin.

SEIKKAILIJOILLE: SNOWDONIAN KANSALLISPUISTO, WALES

Snowdonian henkeäsalpaavat maisemat. Kuva: Hefin Owen

Snowdon-vuoren huipulle pääsee junalla tai kävellen, mutta kiipeämiseen vaaditaan patikointikokemusta, kestävyyttä ja kärsivällisyyttä. Llanberis Path -reittiä kiivetessä saa viettää noin viisi tuntia laatuaikaa perheen kesken, ja palkintona vuoren huipulla odottavat mieleenpainuvat näkymät Lyn Padarn -järvelle ja laiduntavien lampaiden seura. Aurinkoisena päivänä huipulta voi nähdä jopa Irlantiin ja Mansaarelle saakka. Jos energiaa riittää vielä patikoinnin jälkeenkin, Blaenau Ffestiniogin vanhoista kaivoksista löytyy maanalainen trampoliinipuisto. Yöpyminen onnistuu niin tähtitaivaan alla retkeillen kuin kivenheiton päässä sijaitsevassa Royal Victoria Hotel Snowdoniassa, jossa on tarjolla lämpimät suihkut ja mukavat sängyt.

KULTTUURINÄLKÄISILLE: TORONTO, KANADA

Jos perheen yhteisiin kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat historialliset nähtävyydet ja kulttuurielämykset, Toronto tarjoaa tekemistä pidemmällekin reissulle. CN Tower on tietenkin yksi kaupungin tunnetuimmista ja näkyvimmistä maamerkeistä, ja sen 346 metrin korkeudessa sijaitseva LookOut-taso onkin ehdottomasti vierailun arvoinen. Tornivisiitin jälkeen kannattaa suunnata esimerkiksi Royal Ontario Museumiin tutustumaan luonnonhistorian ja maailmankulttuurien näyttelyihin. Ontario on myös tunnettu erinomaisesta katuruokakulttuuristaan, jossa kaupungin moninaiset kulttuurit sulautuvat saumattomasti yhteen. Erikoisuuksiin kuuluu esimerkiksi poutine, eli juustolla ja ruskealla kastikkeella päällystetyt ranskanperunat.

BUDJETTIMATKAILIJOILLE: GOZO, MALTA

Gozon hulppeat maisemat. Kuva: Rinaldo Wurglitsch

Loma Gozon saarella sopii erityisesti rentoa meininkiä kaipaaville lapsiperheille. Tämä maalaishenkinen saari sijaitsee 25 minuutin lauttamatkan päässä Maltalta, ja saaren keskuksena toimii Victorian kaupunki ja sen ylle kohoava muinainen linnoitus. Hiljattain kunnostetussa linnoituksessa on useita pieniä hopeakauppoja ja muita paikallisia aarteita. Lapset innostuvat varmasti myös ratsastamisesta tai Karwela-laivan hylyn yli sukeltamisesta. Marsalfornin suolatasonkojen suolainen ilma tekee hyvää terveydelle, ja saarelta löydät myös Game of Thrones -sarjan maisemia sekä Brad Pittin ja Angelina Jolien tähdittämästä Meren äärellä -elokuvasta tutun rannan. Ihastuttavan muiston jääkaapin oveen saa ottamalla perhepotretin Sinisen ikkunan, eli luonnon muovaaman ikonisen kalkkikivikaaren, edessä.

KULINARISTEILLE: VALENCIA, ESPANJA

Valencian Mercado Central. Kuva: Antonio Tajuelo

Jos perheessäsi ”mitä syödään lounaaksi” on yleisempi kysymys kuin ”ollaanko jo perillä”, suuntaa lomalla Espanjan Valenciaan. Valencian läheisyydessä sijaitseva Buñolin kylä on tunnettu vuosittaisista La Tomatina -festivaaleistaan, ja seudun erikoisuuksiin kuuluu myös herkullinen paella. Ruoan sulattelua varten kaupunki tarjoaa myös maksuttomia kävelykierroksia. Mercado Central tarjoaa parhaat tuliaiset ruoan ystäville, ja yli jääneet rahat voi kuluttaa herkulliseen ateriaan meren rannalla. Kulinaristisen matkan kruunaavat herkulliset churrot ja kuuma kaakao.

* Tiedot perustuvat momondo.fin kautta 1.9.2015–8.6.2016 välisenä aikana haettuihin lentoihin, joiden matkustusajankohta on 1. kesäkuuta ja 31. elokuuta 2016 välillä.