Mitä jos kuulisit, että sinulla on sukujuuria maassa, josta et tiennyt tulevasi? Matkahakukone momondo.fi kysyi tätä 7 200 ihmiseltä ympäri maailmaa, mukaan lukien 406 suomalaiselta. Noin puolet kaikista vastaajista kertoi haluavansa oppia tuntemaan maan paremmin tai jopa tahtovansa matkustaa sinne.

Tutkimuksen taustalla olevan matkahakukone momondo.fin tiimi yllättyi niiden vastaajien määrästä, jotka osoittivat kiinnostusta kuulla lisää omista maantieteellisistä sukujuuristaan tai haluaisivat matkustaa maihin, joista heidän perimänsä on peräisin.

”Halusimme tutkia ihmisten reaktioita heidän kuullessaan sukujuuriensa ulottuvan maantieteellisesti laajemmalle kuin he olivat kuvitelleet”, sanoo momondon Suomen maajohtaja Minttu Oramaa. ”Tutkimuksen muut tulokset osoittavat, että matkustus saa meidät luottavaisemmaksi. Tapaamalla uusia ihmisiä ja kohtaamalla uusia kulttuureita opimme, että emme olekaan niin erilaisia. Nyt voimme myös nähdä, että esi-isiemme liikkeillä läpi vuosisatojen on todellinen vaikutus siihen, minne haluaisimme matkustaa.”

DNA-ANALYYSIT TODISTAVAT KASVAVAN KIINNOSTUKSEN SUKUJUURIIN

Maailman suurimman yksityisten DNA-testien tarjoajan AncestryDNA:n mukaan tieteellinen ja teknologinen kehitys on mahdollistanut yhä useammalle ihmiselle sukujuuriensa tutkimisen.

”Tällä hetkellä yksi kasvavista trendeistä on oppia lisää niistä monista etnisyyksistä, jotka ovat osaltaan olleet muovaamassa meitä. Kun asiakkaamme saavat tuloksensa, he haluavat usein tutkia sukujuuriaan ja jopa vierailla etnisen perimänsä alkulähteillä. He kokevat kasvavaa kiinnostusta siihen kulttuuriin, ihmisiin ja maahan, josta heidän biologiset esi-isänsä tulevat”, kertoo AncestryDNA:n edustaja Brad Argent.

SUOMALAISIA SUKUJUURIEN LÄHTEILLE MATKUSTAMINEN KIINNOSTAA VÄHEMMÄN

Tutkimukseen osallistuneista kansalaisuuksista osaa uusien sukujuurien löytäminen ja niistä oppiminen kiinnostaa muita enemmän. Suomalaiset muiden pohjoismaalaisten ohella olivat asiasta kuitenkin vähiten kiinnostuneita: suomalaisista vain reilu kolmasosa kertoi olevansa kiinnostunut uudesta tiedosta sukujuuriinsa liittyen. Eteläafrikkalaiset, turkkilaiset ja meksikolaiset puolestaan olivat kaikista kiinnostuneimpia oppimaan omista sukujuuristaan.

FAKTOJA TUTKIMUKSESTA:

  • 53 prosenttia kaikista vastaajista haluaisi oppia lisää niistä maista ja alueista, joista saisi tietää sukujuurtensa tulevan.
  • 46 prosenttia haluaisi matkustaa niihin maihin, joista saisi tietää sukujuurtensa tulevan.
  • 22 prosenttia uskoo olevansa avoimempi sellaisia kansalaisuuksia kohtaan, joista saisi tietää sukujuurtensa tulevan.
  • 19 prosenttia muuttaisi käsitystä itsestään, jos kuulisi DNA-testien perusteella sukujuurtensa tulevan maista, joista ei tiennyt polveutuvansa.
  • 21 prosentille tiedolla ei olisi merkitystä.

Lähde: http://www.momondo.fi/letsopenourworld/

Linkki tutkimukseen (ENG): http://bit.ly/1pdpev9

TIETOA TUTKIMUKSESTA:

Matkahakukone momondon teettämään ”Matkailun merkitys” -tutkimukseen osallistui yhteensä 7 292 vastaajaa 18 eri maasta, joista jokaisesta vastaajia oli noin 400. Tutkimukseen osallistuneet maat ovat Suomen lisäksi Australia, Brasilia, Espanja, Etelä-Afrikka, Iso-Britannia, Italia, Kiina, Meksiko, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Tanska, Turkki, Venäjä ja Yhdysvallat. Tutkimus toteutettiin jokaisessa maassa Cintin paneelin kautta. Kysely on maantieteellisesti sekä ikä- ja sukupuolijakaumaltaan väestöedustava.