Michael Björklund on Ahvenanmaalainen, Saltvikissa syntynyt keittiömestari ja lähiruuan puolestapuhuja, joka perusti hiljattain Kastelholman linnan kupeeseen huippuravintolan.

Smakbyn on itse asiassa paljon enemmän kuin ravintola. Se on herkullinen kulttuurihanke, jossa keskitytään myös ruokakulttuuriin ja koulutukseen. Makukeskuksen sijainti on valittu huolella, sillä aluetta kutsutaan Ahvenanmaan kulttuurin kehdoksi. Smakbyn-keskuksen vieressä sijaitsee Kastelholman linna, Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo ja Kastelholman golfkenttä, joten alueella liikkuu paljon väkeä.

Smakbyn-hankkeen avulla Michael toivoo lisäävänsä mielenkiintoa aitoa ruokakulttuuria ja valmistustapoja, kuten esimerkiksi savustusta, kohtaan. Hän haluaa nostaa lähiruuan ja pohjoismaisten raaka-aineiden arvostusta.
– Annamme taitaville tuottajille tilaisuuden esitellä jalostamiaan tuotteita yleisölle. Täällä vierailla on mahdollisuus maistaa erilaisia herkkuja.

Isäntänä Michael kertoo vierailleen mielellään ruokien alkuperästä ja valmistustavoista, esimerkkina lähitilan kotiporsaat. Hän suosittelee samalla myös ruokien kanssa sopivia juomia ja esittelee Smakbyn omia alkoholijuomia.

Michael on oivaltanut Ahvenanmaan raaka-aineiden ainutlaatuisuuden: Lammasta, nautaa ja porsasta. Kalaa, merilintuja ja hylkeitä. Hirveä, metsäkaurista ja peuraa. Verrattomia perunoita, satumaista parsaa ja sipulia. Omenastasaatavat hienot lisukkeet tai juomina omenasta saatavat mehut ja siiderit.

Ahvenanmaalla on nykyisin myös huipputason pienpanimotoimintaa. Jymyuutinen on, että ahvenanmaalainen Stallhagenin panimo aikoo aloittaa uudelleen merenpohjassa 50 metrin syvyydestä laivan hylystä löytyneen oluen tuotannon. Kuunarin uskotaan uponneen joskus 1840-luvulla, mutta sen alkuperästä, tarkasta iästä ja määränpäästä ei ole täyttä selvyyttä. Artesaanioluistaan tunnetun panimon tavoitteena on tuoda kuuluisan hylkyoluen uusi versio markkinoille kesäkuun alussa vuonna 2014.

Ravintolan kotisivut: www.smakbyn.ax

 

Strömsö-ohjelmasta tuttu ahvenanmaalainen huippukokki Michael Björklund on tunnettu kala- ja äyriäisruokien ystävä. Kokeile kokin reseptejä: Puhtaita makuja ja tuoretta kalaa modernisti