Kuvaaja: Visit Åland Therese Andersson

Koillis-Ahvenanmaalla sijaitsevassa Bomarsundissa voi vierailla katsomassa linnoituksen raunioita ja nähdä Ahvenanmaan ensimmäisen kaupungin, Skarpansin, perustuksia. Koe myös Bomarsundin vaellusreitti, jonka kohokohtia ovat jylhät merimaisemat ja kiehtova sotahistoria.

Noin 4,2 kilometrin pituisen reitin aikana pääsee tutustumaan Bomarsundin linnoituksen historiaan ja venäläisiin sotilasrakennuksiin. Reitti kulkee vaihtelevan luonto- ja kulttuurimaiseman halki upeille näköalapaikoille.

Linnoitusalueelta avautuvat jylhät maisemat vesialueille, joilta brittiläiset ja ranskalaiset laivat saapuivat tuhoamaan linnoitusta 150 vuotta sitten.


Bomarsundin linnoitus, josta avautuvat näköalat merelle ja lähes pystysuorille rantakallioille.

Rauniot kuuluvat tänä päivänä Ahvenanmaan merkillisimpiin muinaismuistoihin. Bomarsundin linnoitus rakennettiin vuosina 1832-1854. Ahvenanmaa kuului tuolloin Venäjälle ja linnoitus suunniteltiin maakuntaan sijoitettavia venäläisjoukkoja varten. Linnoitus oli mitoitettu 5000 sotilaalle ja sitä pidettiin ahvenanmaalaisittain valtavana rakennushankkeena.

Lue lisää: www.visitaland.com/bomarsundsmuseum/fi

Bomarsundin museo Prästön luotsituvassa

Salmen ja Prästön sillan toisella puolella on pieni museo, jossa voi tutustua Bomarsundin kuviin ja esineisiin. Museo on kesäkaudella avoinna 10-17 ja sinne on vapaaehtoinen pääsymaksu.

Museon kotisisvut: www.museum.ax

Lähde: Visit Åland