Kapatuosian ”linnavuori” Hollolassa on Päijät-Hämeen vanhin asuinpaikka. Mäen ympäri kiertää kyltein opastettu luontopolku ja sen päällä sijaitsee näkötorni.

Vuori on yksittäinen, erittäin jyrkkärinteinen jäätikköjoen synnyttämä harjumuodostelma. Se kohoaa 56 metriä Vesijärven pinnan yläpuolelle ja 137,3 metriä merenpinnasta. Kapatuosia sijaitsee Hollolan kirkon pohjoispuolella. Sinne voi kiivetä polkuja ja rappuja pitkin. Mäellä sijaitsee myös näkötorni. Mäen ympäri kiertää kyltein opastettu luontopolku.

Ennen keskiaikaa viikingit ja keskiajan alussa Ruotsi, Tanska ja Novgorod yrittivät saada vaikutusvaltaa Itämerellä ja havittelivat nykyisen Suomen aluetta. Rautakaudella hämäläiset suojautuivat hyökkäyksiä vastaan rakentamalla korkeille mäille ja kallioille puusta ja kivistä varustuksia, joita kutsutaan arkeologiassa linnavuoriksi. Niissä käytettiin todennäköisesti merkkitulijärjestelmää, jolla tiedotettiin vihollisen uhkasta. Pohjois-Hämeessä niitä on 14 kappaletta. Kapatuosia on tällainen linnavuori.

Lähde: Visit lahti