Lähellä Reykjavikia sijaitsee Islannin tunnetuin kylpylä Blue Lagoon. Kylpylä on eksoottinen luksuskokemus matkailijalle sellaisenaankin, mutta sen vedellä on myös ihoa hoitava vaikutus.

df
Blue Lagoon -kylpylän merivesi tulee syvältä 2000 metrin syvyydestä.

Kylpylän vesi tulee tuliperäisen maan uumenista kiehuvan kuumana. Ainutlaatuisen koostumuksen omaava parantava vesi johdetaan louhittuun altaaseen, ja jäähdytetään sopivaksi. Kevyesti rikiltä tuoksuva vesi sisältää mineraaleja ja hivenaineita, joiden on todettu auttavan erilaisiin ihovaivoihin ja -sairauksiin.

– Blue Lagoonin vedellä on positiivisia vaikutuksia muun muassa psoriasis-asiakkaiden hoidossa. Tuloksia voi nähdä jo yhden viikon hoidon jälkeen, kylpylän edustaja Magnea Gudmundsdottir kertoo.

Geotermisen veden aktiiviset ainesosat, mineraalit, piidioksiini ja leväuute vaikuttavat positiivisesti ihoon. Veden hoitava vaikutus keksittiin vuonna 1977 ja se on tämän jälkeen tutkimuksissa osoitettu toimivaksi. Myös Islannin terveysministeriö on tunnustanut Blue Lagoonin psoriasishoidon ja Islannin sosiaalivakuutus eli paikallinen Kela korvaakin hoidon kustannukset islantilaisille potilaille. Myös Tanska ja Färsaaret korvaavat Blue Lagoon psoriasishoitoja kansalaisilleen.

Hoidossa rentoudutaan, kylvetään ja eletään terveellisesti

On tieteellisesti varmennettu, että säännöllinen kylpeminen Blue Lagoonin geotermisessä merivedessä on tehokas hoito psoriasikseen. Yhdistämällä se UVB valoterapiaan saadaan erinomaisia hoitotuloksia. Hoidon tulosten maksimoimiseksi on suositeltavaa, että vieraat viettävät terveellistä elämäntapaa: juovat paljon vettä, liikkuvat säännöllisesti, käyttävät suositellun päivittäisen annoksen hedelmiä ja vihanneksia ja minimoivat alkoholin käytön ja tupakoinnin. Koskematon luonnonympäristö, raikas ilma ja puhdas islantilainen vesi ovat tärkeitä tekijöitä hoidossa.

Psoriasishoidossa on mukana lääkäreitä ja hoitajia. Blue Lagoonin Lääketieteellisen keskuksen dermatologit tutkivat potilaat ja arvioivat tulokset. Hoitajat antavat päivittäistä apua ja ohjeita ja valvovat prosessia.
– Hoitopäivä sisältää muun muassa kaksi tunnin mittaista kylpyä 38 – 41-asteisessa geotermisessä merivedessä laguunissa. Tunnin kylpeminen lämmittää ihoa, lisää ihon verenkiertoa ja saa sen vastaanottavaiseksi meriveden aktiivisille ainesosille, Magnea Gudmundsdottir kertoo. Hoitojakso kestää yleensä kolmesta neljään viikkoa.

Blue Lagoon Islannissa

Toiminta on laajentunut

Blue Lagoon aloitti toimintansa varovasti jo 1970-luvulla. Isolle yleisölle se alkoi tulla tutuksi vasta vajaat 10 vuotta sitten, kun kylpylän yhteyteen rakennettiin pieni hotelli.
– Olemme laajentaneet aluetta huomattavasti viime vuodenvaihteessa. Avarsimme hotellia, avasimme uuden, suuremman ravintolan, ja rakensimme paremmat sauna- ja pesuhuonetilat. Lisäksi klinikka- ja hoitolapalvelut laajenivat, Magnea kuvailee.

Vanhojen uskomusten mukaan maidonvalkoinen, savimaista valkoista mineraalisakkaa sisältävä vesi nuorentaa. Kuva: Becker

Blue Lagoonin ainutlaatuisen veden ainesosia on kylpylän omassa kauneudenhoitosarjassa ja nyt suunnitteilla on myös täyden palvelun kauneushoitola. Vanhojen uskomusten mukaan maidonvalkoinen, savimaista valkoista mineraalisakkaa sisältävä vesi nuorentaa.
– Kylpemällä ei valitettavasti saa ikuista nuoruutta, Magnea nauraa.
– Mutta vesi on tietenkin hyvin hoitavaa. Ihosta tulee hyvin pehmeä, sileä ja notkean tuntuinen.

Vinkit

Sinisen Laguunin sijainti Reykjavikin ja lentokentän välimaastossa tekee siitä helposti saavutettavan.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy, Kuvat: Islannin matkatoimisto j Blue Lagoon
Suosittelemme matkaoppaana
9789513172459_thumbnail