Grammy-palkittu Ranky Tanky –yhtye esiintyy Savoy-teatterissa 29. päivä toukokuuta 2020. Yhtye palkittiin tämän vuoden gaalassa.

Viisijäseninen yhtye on kotoisin Yhdysvaltain Charlestonista, ja sen solistina laulaa Quiana Parler. Bändin jazzvaikutteisen musiikin perustana on traditionaalinen gullah-kulttuuri ja –kieli. Gullah syntyi orjien kieleksi, ja siinä on paljon afrikkalaisia ja karibialaisia vaikutteita. Grammy-palkinnon voikin katsoa tuoneen merkittävästi roots music -lajeja lähemmäs musiikin valtavirtaa.

Ranky Tankyn debyyttialbumi Ranky Tanky julkaistiin lokakuussa 2017. Jo muutamaa kuukautta myöhemmin se oli kerännyt kiitosta ja noussut ykköseksi Billboardin jazz-levyjen listalla.

Bändin nimi ”Ranky Tanky” tarkoittaa suunnilleen samaa kuin ’get funky’. Musiikki vaihtelee perinteisistä negrospirituaaleista lastenlaulujen rytmeihin ja tanssimusiikkiin. Bändin asenne on tinkimättömän työväenluokkainen, kuten gullah-kulttuuriin kuuluu. Taitavat muusikot herättävät menneisyyden henkiin.

Tapahtuman kotisivut