Miten me muistamme? Katja Lundén Companyn uusi teos Muiston jälki yhdistää flamencoa, nykytanssia ja musiikkiteatteria ainutlaatuisella tavalla. Muiston jälki -esitys matkustaa muistoihin ja prosessoi muistamisen eri tapoja äänellä ja liikkeellä. Teos saa ensi-iltansa Kanneltalossa torstaina 12.11.

Katja Lundén Companyn monitaiteinen Muiston jälki -teos on matka flamencon, nykytanssin ja musiikkiteatterin ytimeen. Lavalla muistoja äänellään ja liikkeillään tulkitsevat huikeat Susanna Haavisto, Katja Lundén ja Janne Marja-aho sekä flamencokitaristi Joonas Widenius. Muiston jälki paloittelee muistoja ja muistamisen tapoja, etsii muistoille erilaisia ääniä. Minkälaista tahdonalaista tarinaa kirjoitamme elämästämme?

Katja Lundén Company on v. 2000 perustettu ammattilaisryhmä, joka on tullut tunnetuksi erityisesti rajojarikkovista monitaideteoksistaan kuten Universo, Flamencosauna, Edvard Munch – Elämän tanssi, La Máscara, AfterMachine ja Norsun Elämää – La Vida de Una Elefante. Ryhmän tyyli on uniikki sekoitus flamencoa ja nykytanssia sekä uudenlaista musiikkiteatteria. Teokset ovat arvostelu- ja yleisömenestyksiä ja ovat kiertäneet menestyksekkäästi mm. kansainvälisillä tanssi – ja musiikkifestivaaleilla. Ryhmän taiteellista johtajaa ja koreografia Katja Lundénia on luonnehdittu yhdeksi Pohjoismaiden johtavista uuden flamencon taitajista ja Katja Lundén Companyn teoksia on esitetty loppuunmyydyille saleille.

– Katja Lundén Companyn taiteellinen tehtävä on Muiston jäljessä – kuten muissakin ryhmän teoksissa – luoda monitaiteista, omintakeista ja yllätyksellistä taidetta. Muiston jäljessä flamencon ja nykytanssin liitto yhdistyy uniikilla ja ennakkoluulottomalla tavalla teatteriin ja upeaan livemusiikkiin. Muiston jäljen ydintyöryhmä – Susanna Haavisto, Janne Marja-aho ja Joonas Widenius – on itselleni oikea dreamteam, korkeatasoinen ja samanhenkinen. Meitä yhdistää halu tehdä taiteellisesti rajattomia teoksia, joita eivät kahlitse taiteenlajien sisäiset määrittelyt. Muiston jäljen arvoja ovat taiteellinen pelottomuus, kirkkaus, vinokulmaisuus ja tekninen tarkkuus. Näistä tekijöistä lähdimme luomaan intohimoista visiota, Muiston jälkeä, joka on omaääninen ja vahvasti meidän näköisemme, Katja Lundén kertoo.

– Takaperin tanssittu muisto? Kenen muisto − oikea vai väärä muisto?

Esiintyjät: Susanna Haavisto, Katja Lundén, Janne Marja-aho, Joonas Widenius
Koreografia: Katja Lundén ja Janne Marja-aho 
Musiikin sovitus/sävellys: Joonas Widenius
Käsikirjoitus: Susanna Haavisto, Katja Lundén, Janne Marja-aho
Ohjaus: Susanna Haavisto
Visualisointi: Työryhmä
Valo- ja äänisuunnittelu: Mirkka Saari

Janne Marja-aho on tullut tunnetuksi Helsingin kaupunginteatterin valovoimaisena esiintyjänä, jonka hallitsema laaja ilmaisukeinojen kirjo ja aseistariisuva läsnäolo lumoavat katsojansa. Yli 20-vuotisen taiteilijauransa aikana Janne Marja-aho tehnyt monialaista työtä Suomen ja Euroopan huipputekijöiden kanssa niin tanssin, teatterin kuin musiikin parissa. Teokset ovat vaihdelleet puhtaasti nykytanssiteoksista suuriin musikaaleihin ja teatteriteoksiin, soolokonserteista poikkitaiteellisiin, kokeellisiin esityksiin.

Joonas Widenius edustaa suomalaisen modernin flamencokitaran kärkeä. Wideniuksen uran varrelle mahtuu lukuisia yhteistyöprojekteja, esiintymisiä ja sävellyksiä sekä kotimaisten, että kansainvälisten huippujen kanssa. Hänen musiikkinsa koostuu useista eri vaikutteista pitäen silti flamencokitaran tiukasti punaisena lankana. Parhaillaan kasvava kansainvälinen ura vie kitaristia mukanaan.

Susanna Haavisto on niin näyttelijänä kuin laulajanakin aina tarinankertoja. Haavisto haluaa olla dialogissa yleisönsä kanssa, ei koskaan yksin vaan aina vuoropuhelussa. Haavisto on toiminut freelancerina vuodesta 1985, jolloin hän jätti Helsingin Kaupunginteatterin ja alkoi toimia vapaana taiteilijana. Syy lähtemiseen oli palo oman musiikin tekemiseen. Musiikin mukana tulivat sanat. Jo lapsena paljon kirjoittanut Haavisto alkoi kirjoittaa laulujen sanoja, joita on kertynyt jo liki 100. Sooloalbumeita laulaja-Haavisto on julkaissut 7. Käsikirjoittaminen ja ohjaaminen ovat olleet mukana työkentässä voimakkaasti jo 20 vuoden ajan. Hänen mottonsa on Uskalla uskaltaa!

Kesto: n. 75 min

Tapahtuma


Katja Lundén Company: Muiston jälki

 Päivät:
to 12.11. klo 18 (ensi-ilta)
pe 13.11. klo 18
to 26.11. klo 18
pe 27.11. klo 18
la 28.11. klo 18
 Hintaluokka: 26 / 19,5 / 16,5 € 

 Tapahtuman kotisivut: Tapahtuma verkossa

Tapahtumapaikka


Kanneltalo
 Klaneettitie 5
Helsinki

Klaneettitie 5
Helsinki

 Hotellit läheisyydessä Kamppi