Kansallisteatterin monipuolinen syysohjelmisto 2023 levittäytyy kokonaisuudessaan viidelle eri näyttämölle ja jopa kaupungin kaduille.

SEURAAVAT ESITYKSET

ESITYSKALENTERI TÄLLÄ VIIKOLLA ENSI-VIIKOLLA ENSI-KUUSSA

Break!
 ti 3.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Break!
 ke 4.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Break!
 to 5.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...
MAINOS ALKAASISÄLTÖ JATKUU


NÄYTÄ+

Pienen näyttämön avajaisnäytelmänä nähdään Patrik Ouředníkin teokseen pohjautuva, Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima Europeana. Suurella näyttämöllä kantaesitetään Marina Meinanderin ja Kirsi Porkan yhdessä kirjoittama ja ohjaama Juhlat. Pääosissa nähdään Minka Kuustonen, Sari Puumalainen ja Leena Uotila.

Täysin uudella näyttämöllä, Maalaamosalissa, kantaesitetään Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama koulumaailmaa ja uupumista käsittelevä Break!. Ohjelmisossa on kotimaisia uutuuksia, musiikkikonsertteja, tanssia ja klovneriaakin.

Kansallisteatterin ohjelmisto syksy 2023

KOHOKOHTIA 2023: Kansallisteatterin ohjelmiston uutuudet

1Juhlat – hykerryttävä komedia kohtaa absurdin realismin

Juhlat - ja elämä siinä sivussa Kuvassa Heikki Nousiainen, Leena Uotila, Emma Pälsynaho, Juhana Hurme, Timo Tuominen, Minka Kuustonen, Sari Puumalainen, Maria Kuusiluoma, Juha Varis ja Katariina Kaitue. Kuva Mitro Härkönen.
Juhlat – ja elämä siinä sivussa -näytelmä Kansallisteatteri, Helsinki. Kuva Mitro Härkönen.

Marina Meinanderin ja Kirsi Porkan kirjoittama ja ohjaama Juhlat – ja elämä siinä sivussa kertoo Niemisten-Koskisten perheyhteisöstä, joka väittää maljan kuin maljan olevan aina puoliksi täynnä. Suorittaminen on heille perustila, ahdistus ainoastaan oivalluksen esiaste, työttömyys vain hetki ”in-between-jobs”, ero on mahdollisuus kasvaa ihmisenä ja burnoutiin auttaa, kun juo riittävästi vettä.

Näytelmän keskiössä ovat suvun kolme naista, joita esittävät Minka KuustonenSari Puumalainen ja Leena Uotila. Heillä kaikilla on juhlansa juhlittavana – on hääpäivää, vappua ja kolmikymppisiä. Mutta juhliessakin kaiken alla kummittelee yhä työ- ja tuloskeskeisemmäksi muuttunut yhteiskunta: oravanpyörässä reuhtovien ihmisten pitäisi oman toimensa ohella kantaa vastuuta koko maapallon tulevaisuudesta ‒ ja nauttia vielä siinä sivussa elämästä, joka kaikista hyvistä aikomuksista huolimatta ei aina mene toivotulla tavalla. Ei edes juhlissa.

Kantaesitys Suurella näyttämöllä 23.11.2023


 Seuraavat esitykset

2Break!Maalaamosalin ensimmäisen esityksen ohjaa Antti Haikkala

Kansallisteatterin esitys Break! Kuvassa Denisa Snyder ja Jussi Lehtonen. Kuva Lasse Poser.
Kansallisteatterin esitys Break! Kuvassa Denisa Snyder ja Jussi Lehtonen. Kuva Lasse Poser.

Kansallisteatterin ohjelmisto tuo lavalle Antti Haikkalan kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän Break! (suom. rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako) on esitys koulusta ja loppuun palavasta kansankynttilästä. Se käsittelee yhteiskunnallisesti huolestuttavan ajankohtaista aihetta: uupumista. Esitys kääntää katseen koulumaailmaan, jossa sekä nuoret oppilaat että opettajat kokevat kasvavaa painetta. Se näyttää, mitä voi tapahtua, kun opettaja, tuo sammumaton kansankynttilä, ei enää jaksa.

Englanninkielinen nimi Break! on monimerkityksinen: sanakirja kertoo, että suomennokset rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako, ovat kaikki mahdollisia; ja kaikki ne merkitykset ovat myös läsnä esityksessä. Break! on oppitunnin muotoinen ja mittainen esitys epätodennäköisistä arjen sankareista ja murenevista mielistä. Samalla siihen latautuu lempeyttä, se peräänkuuluttaa yhteistä kokemusta ja nostaa terävästi tikunnokkaan inhimillisen laskun, joka on seurausta jatkuvasta suorittamisesta. Esiintyjinä Jussi Lehtonen ja Denisa Snyder sekä joukko nuoria esiintyjiä.

Kantaesitys Kansallisteatterin Maalaamosalissa 5.10.2023. Esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille.


 Seuraavat esitykset

3Talo-näytelmän teemoina elämän rajallisuus ja yksinäisyys

Talo-esitys Kansallisteatteri, Helsinki, Teatteriesitykset
Talo-näytelmä Kansallisteatterissa. Kuvassa Pirjo Määttä ja Petri Liski. Kuva Stefan Bremer.

Taina Westin kirjoittama Talo on lämminhenkinen esitys, jonka teemoja ovat isot ikiaikaiset teemat: elämän rajallisuus, yksinäisyys, ystävyys ja ihmisen ikävä toisen luo.

Laura Jäntin ohjaama näytelmä kertoo kahden henkilön, näyttelijäkonkari Riikan ja vanhapoika Tarmon, epätodennäköisestä ystävyydestä.

Rooleissa nähdään Kansallisteatterin ensemblen näyttelijät Pirjo Luoma-aho ja Petri Liski.     Kantaesitys Omapohjassa 1.11.2023


 Seuraavat esitykset

4Kotiinpaluu on tarina yhdenvertaisuudesta ja eritoten sen puutteesta

Kirsi Marie Liimataisen kirjoittama ja ohjaama Kotiinpaluu kutsuu katsojan puntaroimaan asenne- ja arvomaailmaansa. Kotiinpaluu kertoo tarinan naisparista, joka palaa kotikyläänsä vain törmätäkseen yhteisön ennakkoluuloihin ja tajutakseen, että ei kelpaa eikä ole tervetullut. Esitys muistuttaa, että vaikka maailma muuttuu avoimemmaksi, erilaisuuden ja toiseuden pelko nostaa yhä päätään, eikä jälki ole kaunista. Päärooleissa nähdään Johanna Kokko ja Marjaana Maijala 

Esityksessä käsitellään identiteettiä mitätöivää henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja syrjintää. Esitystä suositellaan yli 14-vuotiaille.

KokoTeatterissa 17.8.2022 kantaesitetty Kotiinpaluu Omapohjassa 6.9.2023 alkaen.


 Seuraavat esitykset

Tapahtumia ei löytynyt näillä hakuehdoilla

5Europeana on peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesitys

Kuva: Marko Kovero

Leinon Europeana on humoristisen asiallinen näyttämöteos kollektiivisesta muistista ja muistomerkeistä. Se kertoo niistä ylevistä tavoitteista, joiden oli määrä johdattaa kohti uudenlaista, parempaa ihmisyyttä. Europeanan makaaberin koominen maailma tempaa mukaansa kuin pyörre, jonka virrassa kelluu säpäleitä menneisyydestä: kiehtovia, kammottavia.

Avajaisnäytelmän rooleissa nähdään Kristiina HalttuAksa KorttilaMarkku MaalismaaMitra MatoufMarja MyllyläHeikki PitkänenAntti PääkkönenMarja Salo ja Pietu Wikström.

Suomen kantaesitys Pienellä näyttämöllä 9.11.2023.

 Seuraavat esitykset

6Vahvan tulkinnan mestarin Timo Tuomisen Brel-esitykset jatkuvat

Kuvassa Timo Tuominen. Kuva Tomi Palsa.

Timo Tuominen, Brel …Rakastakaa! -esitys sisältää säihkyvimpiä helmiä kaikista näyttelijä-muusikko Timo Tuomisen vuosien varrella tekemistä Jacques Brel -esityksistä.

Suosituimmat chansonit, vaihtuvat laulut ja ehkä jotain ”uuttakin” Brelin tuotannosta. Taiteilijan sisuskaluista energialla, voimalla ja räväkällä huumorilla nousevat tulkinnat rakkaudesta, vihasta, ilosta, tuskasta ja surusta. Vallilan Kansallisteatterin karheankaunis sali on kuin tehty Tuomisen Brel-iltoja varten. Kaksi näytäntöä Vallilan Kansallisteatterissa 28.9. ja 28.10.

7Loukatut. Planeetta – Valkovenäläisen toisinajattelija Kureitšikin uutuus lukudraamana

Loukatut. Planeetta on kosminen draama Kansallisteatterissa. Teatteriesitykset Helsingissä
Loukatut. Planeetta on kosminen draama Kansallisteatterissa.

Andrei Kureitšik on palkittu valkovenäläinen teatterin- ja elokuvantekijä sekä toisinajattelija. Vuoden 2021 elokuussa Kureitšik muutti Suomeen; hän asuu Helsingissä Artists at Risk -ohjelman turvaresidenssiläisenä.

Kureitšikin uusi näytelmä Loukatut. Planeetta. nähdään lukudraamana Vallilan Kansallisteatterissa. Näytelmä käsittelee ihmiskunnan kolmea perustavanlaatuista vihollista, joita emme voi ikinä selättää: nopeus, aika ja etäisyys. Näiden kosmologisten ikuisuusongelmien lisäksi meidän on kannettava inhimilliset tunteemme, historian painolasti ja nykyhetken brutaali todellisuus.

Esiintyjät Esa-Matti LongJuho MilonoffHarri NousiainenAnnika Poijärvi ja Janne Reinikainen

Loukatut. Planeetta. -lukudraama on Kansallisteatterin viides tuen osoitus sodasta kärsivälle Ukrainalle. Esityksen lipputulot lahjoitetaan lyhentämättömänä Unicefille.

Lukudraama Vallilan Kansallisteatterissa 23.9.

8Red Nose Companyn Mieletön etsii valaistusta ja mielenrauhaa

Mieletön-esitys. Red Nose Company -teatteriryhmä. Kuva:
Mieletön-esitys. Red Nose Company -teatteriryhmä. Kuva: Ekku Raikamo

Red Nose Companyn Mieletön tarjoaa hulvattomia yhteentörmäyksiä ja absurdia klovnifilosofiaa, kun väsynyt perheenäiti Tiktak (Nora Raikamo) ja meditoiva psykoterapeutti Secret (Amira Khalifa) lähtevät etsimään mielenrauhaa, parempaa elämää ja henkistä kehitystä.

Mutta miten temppu tehdään, kun vastassa ovat sortoa ylläpitävät rakenteet, tyytymättömyys, kiire, vallankäyttö, ahneus, ilmastonmuutos? Auttaako edes se, että oppaana valaistuksen tiellä on Herman Hessen klassikkoteos Siddhartha (1930)? Näyttämöllä nähdään Khalifan ja Raikamon lisäksi muusikko Jussu Pöyhönen. Esityksen ohjaa Niina Sillanpää.

Esitystä suositellaan yli 14-vuotiaille. Mieletön on kantaesitetty Kanneltalossa 1.2.2023 ja se on Red Nose Companyn ja Kanneltalon yhteistuotanto. Kolme näytäntöä Pienellä näyttämöllä 5.10., 15.11. ja 8.12.


ESITYKSETTÄLLÄ VIIKOLLA
Break!
 ti 3.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Break!
 ke 4.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Break!
 to 5.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Ensimmäinen tasavalta
 to 5.10. 19:00

Ensimmäinen tasavalta

Helsinki Kansallisteatteri
Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä jatkaa syyskaudella 2023 teatteritalon juhlateos Ensimmäinen tasavalta. Suomalaisen...


Red Nose Company: Mieletön
 to 5.10. 19:00

Red Nose Company: Mieletön

Helsinki Kansallisteatteri
Red Nose Companyn uuden työryhmän esitys on täynnä hulvattomia yhteentörmäyksiä...


Hitler ja Blondi
 pe 6.10. 19:00

Hitler ja Blondi

Helsinki Kansallisteatteri
Kolmetoista laulua diktaattorille, saksanpaimenkoiralle ja pianolle.


Break!
 la 7.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Hitler ja Blondi
 la 7.10. 19:00

Hitler ja Blondi

Helsinki Kansallisteatteri
Kolmetoista laulua diktaattorille, saksanpaimenkoiralle ja pianolle.


Lear
 la 7.10. 19:00

Lear

Helsinki Kansallisteatteri
Huipputekijöiden uusi ja erilainen Shakespeare-tulkinta Lear ottaa lähtökohdakseen monia koskettavan...


Pentti Linkola – kaltaisemme?
 la 7.10. 19:00

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Helsinki Kansallisteatteri
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan Intohimoinen...
MAINOS ALKAASISÄLTÖ JATKUU


ENSI VIIKOLLA

Ensimmäinen tasavalta
 ma 9.10. 19:00

Ensimmäinen tasavalta

Helsinki Kansallisteatteri
Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä jatkaa syyskaudella 2023 teatteritalon juhlateos Ensimmäinen tasavalta. Suomalaisen...


Ronja, ryövärintytär
 ti 10.10. 18:30

Ronja, ryövärintytär

Helsinki Kansallisteatteri
Ronja, ryövärintytär tuo näyttämölle seikkailun ja ystävyyden voiman myös Kansallisteatterin...


Break!
 ke 11.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Break!
 pe 13.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Eskon runot ja pari matkakumppania
 pe 13.10. 19:00

Eskon runot ja pari matkakumppania

Helsinki Kansallisteatteri
Esko Salminen, suomalaisen näyttämötaiteen grand old man, tulkitsee koskettavasti lempirunojaan...


 pe 13.10. 19:00

Lauletut laulut

Helsinki Kansallisteatteri
Lauletut laulut on Kansallisteatterin valovoimaisten näyttelijöiden tunnelmallinen lauluilta ja loistava musiikillinen...


Pentti Linkola – kaltaisemme?
 la 14.10. 13:00

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Helsinki Kansallisteatteri
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan Intohimoinen...


Ronja, ryövärintytär
 la 14.10. 13:00

Ronja, ryövärintytär

Helsinki Kansallisteatteri
Ronja, ryövärintytär tuo näyttämölle seikkailun ja ystävyyden voiman myös Kansallisteatterin...


Break!
 la 14.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Hitler ja Blondi
 la 14.10. 19:00

Hitler ja Blondi

Helsinki Kansallisteatteri
Kolmetoista laulua diktaattorille, saksanpaimenkoiralle ja pianolle.


Lear
 la 14.10. 19:00

Lear

Helsinki Kansallisteatteri
Huipputekijöiden uusi ja erilainen Shakespeare-tulkinta Lear ottaa lähtökohdakseen monia koskettavan...


[LOPPUUNMYYTY] Anssi Kela – Mun täytyy kävellä näin
 su 15.10. 19:00

[LOPPUUNMYYTY] Anssi Kela – Mun täytyy kävellä näin

Helsinki Kansallisteatteri
MAINOS ALKAASISÄLTÖ JATKUU


ENSI KUUSSA

Ensimmäinen tasavalta
 ma 9.10. 19:00

Ensimmäinen tasavalta

Helsinki Kansallisteatteri
Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä jatkaa syyskaudella 2023 teatteritalon juhlateos Ensimmäinen tasavalta. Suomalaisen...


Ronja, ryövärintytär
 ti 10.10. 18:30

Ronja, ryövärintytär

Helsinki Kansallisteatteri
Ronja, ryövärintytär tuo näyttämölle seikkailun ja ystävyyden voiman myös Kansallisteatterin...


Break!
 ke 11.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Break!
 pe 13.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Eskon runot ja pari matkakumppania
 pe 13.10. 19:00

Eskon runot ja pari matkakumppania

Helsinki Kansallisteatteri
Esko Salminen, suomalaisen näyttämötaiteen grand old man, tulkitsee koskettavasti lempirunojaan...


 pe 13.10. 19:00

Lauletut laulut

Helsinki Kansallisteatteri
Lauletut laulut on Kansallisteatterin valovoimaisten näyttelijöiden tunnelmallinen lauluilta ja loistava musiikillinen...


Pentti Linkola – kaltaisemme?
 la 14.10. 13:00

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Helsinki Kansallisteatteri
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan Intohimoinen...


Ronja, ryövärintytär
 la 14.10. 13:00

Ronja, ryövärintytär

Helsinki Kansallisteatteri
Ronja, ryövärintytär tuo näyttämölle seikkailun ja ystävyyden voiman myös Kansallisteatterin...


Break!
 la 14.10. 19:00

Break!

Helsinki Kansallisteatteri
Antti Haikkalan kirjoittama ja ohjaama Break! on esitys koulusta ja loppuun palavasta...


Hitler ja Blondi
 la 14.10. 19:00

Hitler ja Blondi

Helsinki Kansallisteatteri
Kolmetoista laulua diktaattorille, saksanpaimenkoiralle ja pianolle.


Lear
 la 14.10. 19:00

Lear

Helsinki Kansallisteatteri
Huipputekijöiden uusi ja erilainen Shakespeare-tulkinta Lear ottaa lähtökohdakseen monia koskettavan...


[LOPPUUNMYYTY] Anssi Kela – Mun täytyy kävellä näin
 su 15.10. 19:00

[LOPPUUNMYYTY] Anssi Kela – Mun täytyy kävellä näin

Helsinki Kansallisteatteri
MAINOS ALKAASISÄLTÖ JATKUU

Kaikki Suomen Kansallisteatterin näytökset löydät sivuilta: kansallisteatteri.fi/ohjelmisto/ohjelmistokalenteri