Kaikki äidistäni. Valokuvaaja: Tommi Mattila

Pedro Almodóvarin elokuvaklassikkoon perustuva Kaikki äidistäni on pakahduttavan kaunis ylistyslaulu äitiydelle ja naisten voimalle.

Klassiset Hollywood-elokuvat, teatteri ja naisten elämäntarinat asettuvat toistensa peileiksi huikean monitasoisessa näyttämöteoksessa, joka yhdistää suvereenisti tragediaa, komediaa ja toiveikkuutta. Vavahduttavan tarinan ytimessä on vapaus löytää ja valita itselleen perhe, rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Kun teini-ikäinen Esteban joutuu syntymäpäivänään traagiseen onnettomuuteen, hänen äitinsä Manuela päättää täyttää pojan viimeiseksi jääneen toiveen. Hän lähtee Madridista Barcelonaan etsimään isää, joka jäi Estebanille tuntemattomaksi. Barcelonassa Manuelan seuraan liittyy prostituoituna itseään elättävä Agrado, nuori katolinen sisar Rosa sekä näyttelijätärdiiva Huma Rojo. Huma esiintyy Blanche Dubois’n roolissa Viettelysten vaunussa ‒ näytelmässä, jolla tuntuu olevan kohtalonomainen yhteys Manuelan elämään.

Barcelonan taivaan alla erilaisten naisten tiet kohtaavat koskettavan inhimillisellä tavalla. Kaikki äidistäni kertoo haavoittuneesta äitiydestä: kuolemattomasta rakkaudesta, suurista suruista ja uutta toivoa antavista iloista. Se on näytelmä, joka suhtautuu marginaalissa eläviin henkilöihinsä lämmöllä ja hyväksyvästi. Klassiset Hollywood-elokuvat, teatteri ja naisten elämäntarinat asettuvat toistensa peileiksi huikean monitasoisessa näyttämöteoksessa, joka yhdistää suvereenisti tragediaa, komediaa ja toiveikkuutta. Vavahduttavan tarinan ytimessä on vapaus löytää ja valita itselleen perhe, rakastaa ja tulla rakastetuksi.

– Kaikki äidistäni on ennen kaikkea naisten näytelmä. Kuten jo nimi lupaa, teoksen ytimessä ovat äidit ja äitiys, erityisesti haavoitettu äitiys. Näytelmä kertoo äidin kaipuusta ja äidin rakkaudesta, joka ei kuole, vaikka menettäisi lapsensa. Se kertoo myös, kuinka ihmiset tarvitsevat toisiaan, sekä spontaanista perheen muodostumisesta tuntemattomien ihmisten välille. Rakkauden voima synnyttää toivoa, vastikään Eino Kalima -ohjaajapalkinnon saanut Anne Rautiainen kuvailee.

– Almodóvarin käsitys naiseudesta on laaja tarkoittaen paitsi henkilöitä, jotka ovat saaneet naisen vartalon jo syntyessään, myös heitä, joiden on täytynyt rakentaa naiseutensa itse. Hän suhtautuu poikkeuksellisen suurella rehellisyydellä, paljaudella ja rakkaudella kaikkiin henkilöhahmoihinsa, jotka pintapuolisesti ajatellen kuuluvat marginaaliin, Rautiainen summaa. Työryhmä on käsitellyt transsukupuolisuuteen liittyviä aiheita Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen järjestämässä työpajassa.

– Almodóvarin elokuvien maailmassa kaikki henkilöt saavat olla juuri sitä, mitä kulloinkin haluavat  ̶  riippumatta biologisesta tai sosiaalisesta sukupuolestaan tai seksuaalisuudestaan, Rautiainen pohtii.

 

Tapahtuma


Kaikki äidistäni – Modernin elokuvaklassikon upea näyttämösovitus ensimmäistä kertaa Suomessa

 Päivä: Seuraava esitys: la 7.11.
 Aika: 19:00
 Hintaluokka: 39–49 € 

 Tapahtuman kotisivut: Tapahtuma verkossa

Tapahtumapaikka


Kansallisteatteri
Kansallisteatteri
 Läntinen teatterikuja 1
Helsinki

Läntinen teatterikuja 1
Helsinki

 Hotellit läheisyydessä Kamppi