Maailmanmenestystään vuosikymmenestä toiseen jatkanut Ernest Thompsonin Kultalampi-näytelmää esitetään Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä.

Helsingin Kaupunginteatteri – Kultalampi – Kuvassa Heidi Herala, Juhani Laitala ja Kuura Rossi – Kuva Robert Seger
Helsingin Kaupunginteatteri – Kultalampi – Kuvassa Heidi Herala, Juhani Laitala ja Kuura Rossi – Kuva Robert Seger

Näytelmä sai ensi-iltansa Broadwaylla 1979 ja oli huikea menestys. Näytelmää on sen jälkeen esitetty eri puolilla maailmaa. Kultalammesta tehtiin elokuva vuonna 1981, päärooleissa Henry Fonda, Katharine Hepburn ja Jane Fonda. Elokuvasta tuli yleisön rakastama klassikko. Se sai kolme Oscaria ja kolme Golden Globea sekä Bafta-palkinnon.

syyskuuta. Haikean ja koskettavan kuvauksen perheestä, pitkästä parisuhteesta ja kaiken katoavaisuudesta ohjaa Tuomo Aitta, ja päärooleissa nähdään Heidi Herala ja Juhani Laitala.

TARINA: Norman ja Ethel ovat jälleen tulleet huvilalleen Kultalammelle kesän viettoon. Kaikki on melkein kuin ennenkin, Norman on oma kiukkuinen itsensä, mutta hänen muistinsa on alkanut reistailla ja kykynsä iloita elämästä heiketä. Ethel pyörittää arkea ja yrittää pitää kaiken ennallaan. Vaikka heidän rakkautensa on syvää ja he ovat toistensa parhaita ystäviä, Ethel tuntee olevansa kykenemätön auttamaan sisätiloihin sulkeutunutta miestään. Niinpä tämä 48. yhteinen kesä Kultalammella on täynnä erityistä haikeutta ja luopumisen tunnelmaa.

Pariskunnan tytär saapuu miesystävänsä kanssa Kultalammelle juhlistamaan Normanin 80-vuotispäiviä. Vaikka isän ja tyttären välillä on hankausta, Norman ja Ethel lupaavat ottaa tyttärensä uuden puolison 13-vuotiaan pojan kesäksi luokseen. Nyt kesä ja Normanin koko elämä ottavat uuden suunnan, kun kalastusvälineet kaivetaan esiin ja lähdetään pojan kanssa yhdessä järvelle.

Kultalampi on haikea ja koskettava kuvaus perheestä, pitkästä parisuhteesta, väistämättömän muutoksen ja kaiken katoavaisuuden kohtaamisesta ja lopulta hyväksymisestä. Kun menneisyys on eletty eikä tulevaisuus tarjoa laajoja näköaloja, on kuikan huuto järvimaisemassa ja kahden ihmisen harvinainen kyky aidosti jakaa iloja ja suruja keskenään erityisen merkittävää.

Ensi-ilta Arena-näyttämöllä 8.9.2022

 

Tapahtumat > Teatteri ja tanssi


Ernest Thompson: Kultalampi

 6.9.-15.12.2022

JOULUKUUSSA
TO 15.12.2022 KLO 19

 13:00 / 18:00 / 19:00 riippuen päivästä
 Hintaluokka: Peruslippu 44 € 
 Tapahtuma verkossa

 

Tapahtumapaikka