Etno-Espa 2021

Uuteen suomalaiseen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin keskittyvä ilmaiskonserttisarja Etno-Espa toteutetaan tänä kesänä 2.-12.8.2021.

Viimevuotiseen tapaan tapahtumaympäristössä noudatetaan erityisjärjestelyjä, joilla taataan yleisön ja esiintyjien turvallisuus. Tapahtuman avaavat 2.8. Aili Järvelä yhtyeineen sekä Niillas Holmberg. Ohjelmistossa painottuvat tänä vuonna muun muassa erilaiset juuret ja muusikkoidentiteetit.

Herkkua tarjoillaan kulttuurinnälkäisille kymmenen päivän ajan Helsingin keskustassa. Ohjelmistossa kuuluu monipuolisesti, mitä kaikkea voi syntyä suomalaisesta perinteestä, moninaisista juurista sekä uudemmista ja etäisemmistä vaikutteista.

Aili Järvelä

Tapahtuman avajaisissa 2.8. kuullaan kansanmusiikkiin kasvaneen Aili Järvelän näkemyksellistä folkkia ja Niillas Holmbergin kiehtovaa joikua ja runonlausuntaa, päätöspäivänä Mertsi Lindgrenin etnoiskelmää, ja välissä esimerkiksi mosambikilaissyntyisen Chico Matadan tanssijalkaa vipattavaa yhtyettä (4.8.) ja The Mystic Revelation of Teppo Repon (11.8.) omintakeista groovea.

Jokaisena arkipäivänä kuullaan kaksi huippuluokan konserttia klo 16.00 ja 18.15, ja lapsille on omistettu tuttuun tapaan lauantai, jolloin esiintyvät huippusuosittu Mimmit-yhtye (klo 16) ja Isa & Pauanne (klo 14), jonka muodostavat Pikku Kakkosen Seikkailukoneesta tuttu Isa-Eerika Lehto ja Etno-Emma-palkittu Pauanne.

Etno-Espa ry on halunnut tänä vuonna tuoda muusikoiden ääntä kuuluviin myös tekstien muodossa. Tapahtuman verkkosivuilla julkaistaan viikoittain suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi tekstit, joissa muusikot pohtivat muusikkoidentiteettiään ja kulunutta vuotta ammattinsa näkökulmasta. Johanna JuholanSuvi OskalanMertsi Lindgrenin ja Marouf Majidin tekstit julkaistaan suomeksi myös loppukesästä ilmestyvässä tapahtumaesitteessä.

Erilaiset identiteetit ovat keskeinen teema myös tämänvuotisessa ohjelmistossa. Lavalla nähdään useita muusikoita, joiden juuret ovat osin tai kokonaan Suomen ulkopuolella, ja monessa tapauksessa tämä kuuluu myös musiikissa. Suomalais-ranskalaisen Sarah Palun (5.8.) kantele kohtaa elektronisia äänimaisemia, suomalais-bulgarialainen Anna Dantchev luotsaa genrerajoja ylittävää DANTCHEV:DOMAIN:ia (9.8.), tsekkiläissyntyinen Barbora Xu (10.8.) soittaa sekä kiinalaista gutzhengia että kanteletta, ja meksikolaiseen Son Jarocho -musiikkiperinteeseen nojaavan Jaranas del Norte -yhtyeen (11.8.)  jäsenillä on juuria viidessä eri maassa.

Espan lavaa hallinnoiva Savoy-teatteri on luonut Espan lavan toimintaa koskevat yleiset turvallisuusohjeet, ja tapahtuma toteutettiin turvallisesti myös elokuussa 2020. Yleisöalue on rajattu, ja penkit ja seisomapaikat on sijoitettu turvavälein. Yleisölle suositellaan maskin käyttöä. Erityisjärjestelyjen vuoksi myös konserttiaikatauluihin on tehty muutoksia ja tänä vuonna konsertit alkavat klo 16.00 ja klo 18.15. Turvallisuusohjeita päivitetään ja ne saattavat muuttua kulloistenkin viranomaisohjeiden ja määräysten mukaisesti. Yleisön toivotaan tutustuvan turvaohjeisiin tapahtuman kotisivuilta (www.etno-espa.fi) ennen konserttiin saapumista.

Etno-Espan koko ohjelma ja tarkemmat artistiesittelyt ovat luettavissa tapahtuman kotisivuilla (www.etno-espa.fi).

Ohjelma

MA 2.8.

klo 16.00 Aili Järvelä
klo 18.15 Niillas Holmberg

TI 3.8.

klo 16.00 Maari Kallberg ja Ilona Korhonen Alkukalevala – Sammon ryöstö  Konsertin tarjoaa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä
klo 18.15 Rönsy & Felis-kvartetti 

KE 4.8.

klo 16.00 Mari Kalkun Konsertin tarjoaa Viro-instituutti
klo 18.15 Chico Matada Group

Luomu Duo

TO 5.8.

klo 16.00 Sarah Palu
klo 18.15 Luomuduo

PE 6.8.

klo 16.00 Aoide
klo 18.15 Ostrobothnia Jazz Sextet Konsertin tarjoaa SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut 

LA 7.8. Lasten lauantai / Children’s Saturday

klo 14.00 Isa & Pauanne
klo 16.00 Mimmit
Päivässä mukana Konserttikeskus

MA 9.8.

klo 16.00 Seaside Sounds from Finland Konsertin tarjoaa Martin Wegelius-instituutti / Wegelius Folkmusik-Lirarna 
klo 18.15 DANTCHEV:DOMAIN

TI 10.8.

klo 16.00 Vilma Jää
klo 18.15 Barbora Xu

KE 11.8.

klo 16.00 Jaranas del Norte Konsertin tarjoaa Maailman musiikin keskus
klo 18.15 The Mystic Revelation Of Teppo Repo

TO 12.8.

klo 16.00 Mertsi Lindgren
klo 18.15 Lapua-Uusi-Guinea

Etno-Espa-2021
Mertsi Lindgren ja Lapua-Uusi-Guinea (kuvassa) nähdään Etno-Espassa festivaalin päätöspäivänä torstaina 12.8.

 

Tapahtuma


Etno-Espa 2021

 Päivä: ma 2.8. – ke 18.8.
 Aika: 16:00
 Hintaluokka: vapaa pääsy 

 Tapahtuman kotisivut: Tapahtuma verkossa

Tapahtumapaikka


Espan lava
Espan lava
 Esplanadi
Helsinki

Esplanadi
Helsinki

 Hotellit läheisyydessä Hakaniemi