Riva del Gardan satama järveltä käsin. Kuva: Panoramio.com, Karl Demetz

Yleensä en käy samassa paikassa toista kertaa, mutta Alppien eteläreunalla sijaitseva Gardajärvi on tullut tutuksi jo lapsuuden autoretkistä. Lumihuippuisten ja jylhien vuorten ylityksen jälkeen Gardajärvelle saavuttaessa maisemat muuttuvat kertaheitolla välimerellisiksi. Palmujen reunustamalle Gardajärvelle saapuminen on taianomainen hetki, jonka jälkeen ollaan etelässä vaikkei aivan Välimeren rannalla ollakaan.

Kohteet

Äärimmäisen monimuotoiset maisemat vesiputouksineen, jokineen, tunneleineen ja rotkoineen ovat tehneet ainakin minuun lähtemättömän vaikutuksen. Halusin näyttää paikan myös nuorena aikuisena kavereilleni. Matkalla muistan kellutelleeni uimapatjalla upeassa kesäsäässä Riva del Gardan uimarannalla.

Myöhemmin tein paluun paikalle perheeni kanssa. Tällä kertaa asuimme Riva del Gardan rinteellä sijaitsevassa apartment-hotellissa ja vietimme lyhyen loman ihaillen järven kauniita maisemia, alueen pikkukaupunkeja ja tietysti ravintoloita. Pitemmän autoretken teimme maakunnassa sijaitsevalle luonnonsuojelualueelle.

Nykyisin alueelle pääsee helpoiten Ryanairin lennoilla Tampereelta Bergamoon. Auton vuokraus suoraan lentokentältä on edullista ja vaihtoehtoja on runsaasti. Valittaessa Gardajärvi matkan pääkohteeksi, kannattaa ajaa oman kokemukseni mukaan ajaa pitkin Gardajärven pohjoispuolen jylhää rannikkotietä. Sen matkan varrella on paljon nähtäväää, vaikka tunneleissa vietetäänkin paljon aikaa. Majapaikan voi hyvinkin varata loman ajaksi melkein mistä tahansa pikkukylästä. Nostalgiasyistä minulle oli helppo valita matkan tukikohdaksi Riva del Gardan rantakaupunki aivan järven pohjukassa pohjoisrannalla.

Erityisesti saksalaisista koostuvien matkailijoiden määrä on kasvanut kasvamistaan, ja suosittelen matkustamaan alueelle joko keväällä tai syksyllä. Viimeisellä matkallamme kävimme Gardalla syksyllä, jolloin siellä oli vieläkin melko paljon turisteja. Saaren etelärannikko tuntui olevan niin täynnä autoja, ettei sekaan meinannut mahtua ollenkaan.

Malcesine Gardajärven etelärannalla on mainio yhden päivän tutustumiskohde. Linnan ja hienon historiallisen pikkukylän tavoittaa mainiosti myös lautalla järven vastarannalta. Kuva: Panoramio.com, roberto ribotta

Malcesinen pikkukaupunkia etelämmäksi ei ehkä kannata mennä ollenkaan, ellei sitten tee matkaa veneillen. Suositeltava kokemus olisi tehdä matkalla ainakin yksi laivamatka.

Mahtavia maisemia tarjoavia reittejä ja matkustusmuotoja on useita. Kokeila vaikkapa Malsecinen ja Limonen välistä reittiä, joka on mahdollista ajaa myös autolla järven rantoja pitkin kiertäen. Molemmat pikkukaupungit ovat kauniita ja historiaa huokuvia tutustumiskohteita. Esimerkiksi Malsecinen hieno linna on näkemisen arvoinen.

Autolla vaihtoehtoja on runsaamminkin, jos vaikka päättääkin ajaa takaisin lähtöpisteeseen järveä kiertäen.