Onko mielessä täydellinen lomamatka, muttet tiedä kenen kanssa lähteä reissuun? Kokeile matkustamista yksin! Lento- ja hotellihakukone momondo.fi tutki suomalaisten kokemuksia ja asenteita yksinmatkustamiseen, ja tutkimuksesta selvisi että lähes puolet suomalaisista on matkustanut lomalle yksin. Suurimpia syitä yksinlomailuun olivat juuri omia mielihaluja noudattavan loman viettämisen lisäksi sopivan matkaseuran puuttuminen ja oman ajan tarvitseminen.

Lähes puolet (41 %) suomalaisista on matkustanut yksin lomalle ja hieman alle joka viides (17 %) haluaisi tehdä niin, selviää lento- ja hotellihakukone momondon kansainvälisestä tutkimuksesta, jossa tutkittiin eri kansallisuuksien matkailuun liittyviä tapoja ja asenteita. Tutkimukseen vastanneista suomalaisista hieman yli kolmannes (36 %) ei ollut kiinnostunut kokeilemaan yksinlomailua.

”Tutkimuksen perusteella suomalaiset eivät juuri arastele yksinmatkustamista, vaan reissuun lähdetään tilaisuuden tullen. Kaikissa maissa suurimmat syyt yksinlomailuun ovat oman ajan haluaminen ja omien mielihalujen mukaisen loman tavoittelu”, kertoo momondon Suomen edustaja Miina Malkki. Muita yleisiä syitä ovat halu haastaa itsensä ja sopivan matkakumppanin puuttuminen. ”Suomalaisten itsenäisyydestä ja rohkeudesta seurata omaa sydäntä ja suunnitelmia kertoo myös se, että joka kolmas lähtee unelmalomalleen yksin, koska ei keksinyt reissuun sopivaa matkakumppania. Kansainvälisesti vertailtuna näin vastanneiden suomalaisten prosentti on huomattavasti keskivertoa korkeampi.”

SUOMALAISTEN SUOSITUIN SOOLOMATKA KAUPUNKIKOHTEESEEN – TAI RISTEILYLLE

Suomalaiset soolomatkaajat ovat maailmalla kuitenkin selvästi harvalukuisempia listan kärkisijoja pitäviin espanjalaisiin (75 % tehnyt reissun yksin), kiinalaisiin (63 %) ja ranskalaisiin (60 %) verrattuna. Yksin lomailevat suomalaiset suosivat kaupunkilomia (54 %) kaikista tutkimukseen vastanneista kansallisuuksista useimmin, ja toiseksi useimmin yksinmatkustavat suomalaiset suuntaavat rantalomille (23 %). Kolmanneksi suosituin lomatyyppi suomalaisten keskuudessa (19 %) on meillä perinteinen mutta tutkimuksen muiden maiden parissa jonon hännille jäävä risteily.

Yksinmatkailu myös kasvattaa vapauden tunnetta, ja joka kolmas (33 %) suomalainen ilmoitti tunteneensa matkan aikana olonsa itsenäiseksi. Lähes saman verran (28 %) myös kertoi lomansa aikana rentoutuneensa vielä tavallistakin lomaa enemmän, kun aikaa ei tarvinnut jakaa muiden kuin itsensä kanssa. Joka neljäs (25 %) oli myös avoimempi kokeilemaan uusia asioita ja hieman yli joka viides (22 %) oppi soolomatkansa aikana uusia asioita itsestään.

”Kun reissussa ei tarvitse huolehtia kuin itsestään, voi ajasta ottaa todella kaiken irti. Matkasta saa paljon irti, kun suunnitelmia voi vaihtaa lennossa. Juttelemalla hieman paikallisten kanssa tai selvittämällä asuuko matkakohteessa ystävien ystäviä voi päästä näkemään paikkoja, joihin moni turisti ei löydä”, Malkki vinkkaa. ”Paikallisten tapojen ja kulttuurin kunnioitus ja kohteessa puhutun kielen perussanaston opettelu kannattaa myös aina.”

Täältä voit lukea momondon vinkit unohtumattomaan lomaan yksinmatkaajille ja täältä voit tarkastaa soolomatkustajan parhaat pakkausvinkit.

TIETOA TUTKIMUKSESTA:

Lento- ja hotellihakukone momondo toteutti kansainvälisen kyselyn ihmisten matkailutottumuksista ja matkailun trendeistä online-tutkimuksena Cint-paneelin kautta. Kysely toteutettiin 2.–12. tammikuuta 2017, ja siihen osallistui 1011 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista. Kysely on maantieteellisesti sekä ikä- ja sukupuolijakaumaltaan väestöedustava. Suomen lisäksi kysely toteutettiin 22 muussa maassa: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Portugalissa, Puolassa, Romaniassa, Turkissa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Brasiliassa, Kiinassa ja Australiassa.

 

 

FAKTAT LYHYESTI

Suomalaisista lähes puolet on tehnyt töihin liittymättömän matkan yksin:

 •  Suomalaisista 41 prosenttia on lomaillut yksin
 •  Suomalaisista 17 prosenttia on kiinnostunut lähtemään lomalle yksin, vaikkei ole sitä vielä kokeillut
 •  Suomalaisista 36 prosenttia ei ole kokeillut eikä kiinnostunut matkailusta yksin.

Kaupunkilomat ovat yksinlomailevien suomalaisten suosikkeja:

 •  Suomalaisista 54 prosenttia on ollut yksin kaupunkilomalla, 23 prosenttia rantalomalla, 19 prosenttia risteilyllä ja 15 prosenttia kotimaassa sijaitsevalla mökillä
 •  Kaikista tutkimukseen vastanneista 35 prosenttia oli ollut yksin kaupunkilomalla, 31 prosenttia rantalomalla, 14 prosenttia roadtripillä ja 13 prosenttia kotimaassaan sijaitsevalla mökillä.

Suomalaiset lähtevät reissuun yksin, koska haluavat noudattaa lomalla vain omia mielihalujaan:

 •  Koko tutkimuksen vastaajista 36 prosenttia lähti reissuun yksin, sillä tarvitsi omaa aikaa. Toiseksi yleisin syy yksinmatkustamiseen oli reissun suunnittelu vain omien toiveiden ja aikataulujen mukaiseksi, ja näin vastasi 32 prosenttia kaikista tutkimuksen vastaajista
 •  Suomalaisista 38 prosenttia ilmoitti lähteneensä reissuun yksin, koska halusi suunnitella matkan omien toiveidensa ja aikataulujensa mukaiseksi
 •  Suomalaisista 31 prosenttia lähti reissuun yksin, koska ei tiennyt ketä pyytäisi mukaansa. Suomalaiset vastasivat näin kaikista maista useimmin: kaikista tutkimukseen vastaajista 12 prosenttia vastasi samoin
 •  Suomalaisista 30 prosenttia lähti reissuun yksin, koska tarvitsi omaa aikaa.

Yksinmatkustaminen kasvattaa itsenäisyyden tunnetta ja rentouttaa matkakumppanin kanssa vietettyä lomaa enemmän:

 •  Suomalaisista 32 prosenttia koki yksinmatkustamisen aikana itsenäisyyden tunteen kasvaneen ja 28 prosentin mielestä loma oli vielä tavallistakin rentouttavampi, kun lomalla kaiken ajan sai käyttää oman mielen mukaan
 •  Suomalaisista 25 prosenttia oli myös avoimempi kokeilemaan uusia asioita lomallaan
 •  Suomalaisista 22 prosenttia oppi lomallaan uusia asioita itsestään ja niin ikään 22 prosenttia kertoi olleensa lomallaan avoimempi kohtaamaan paikallisia.