Tolminin rotkot ovat uurtuneet syvälle vuoren sisuksiin. Jos rotkokävelyn aloittaa sen eteläosasta, noustaan alussa ylös ja ihaillaan syvää kanjonia kapealta sillalta. Kallioiden pikkuluolissa ja jyrkänteillä kiemurteleva kävelykierros jatkuu monipuolisena taikamaana alas rotkon syvyyksiin ja joka puolella näkökentässä on vehreää kasvillisuutta ja virtaavaa turkoosia vuoristovettä.

Isot korkeuserot reitissä ja monimuotoisesti nähtävää. ”Pirun sillalta” Tolmin-joen näkee virtaavan 60 metriä jalkojen juuresta. Minipatikointireitti sukeltaa usein pieniin tunneleihin ja ylittää jokea tarpeen mukaan niin, että luonnonkauneus on säilytetty mahdollisimman hyvin. Rotkon keskivaiheilla kaksi jokea yhdistyvät. Erikoisuus on jokeen pulppuava lähdekohta, jossa keskimääräinen lämpötila vaihtelee 18.8°C ja 20.8°C välillä.

Tolminin rotkot on Triglavin kansallispuiston eteläisimpiä kohteita ja ehdottomasti yksi upeimmista. Melko lyhyt kohde, jonka kävelee  helposti 1,5 tunnissa. Tosin siellä viihtyy hyvin pidemmänkin ajan. Reitin voi kävellä edestakaisena tai vaihtoehtoisesti ainakin osittain kiertoreittinä. Rotkoille kannattaa lähteä jo heti aamulla, jolloin pääsy rotkoille avataan. Alueelle peritään pieni pääsymaksu ja ilmainenkin parkkialue löytyy.

Tolminin rotko Sloveniassa. Kuvaaja Boris Pretnar, Slovenia.info

Lue lisää virallisilta sivuilta englanniksi: https://www.soca-valley.com/en/attractions/nature/gorges-and-waterfalls/2017071210105218/tolmin-gorges/