Maahan Deli by Maahoo on Maahoon ensimmäinen oma ravintola Suomessa, mutta hänellä on pitkä ravintoloitsijatausta.

Maahan Deli avasi Kauppahallissa

Tampereen Kauppahalli saa 5.12.2023 uuden makurikkaan ravintolan, jossa ei laatumausteissa pihistellä. Maahan Deli by Maahoon ruoka on vahvasti kasvisvetoista, mutta lihaa tai kalaakin voi annokseensa valita.

– Meidän ruokamme ammentavat makunsa Italiasta Adrianmeren kautta Persianlahden rannoille asti. Tarjoamme autenttisia makuja näiltä alueilta, mutta välillä yllätyksellisellä twistillä höystettynä, ravintoloitsija-keittiömestari Mohsen Nejadian eli Maahoo paljastaa.

Ruoka voi siis olla myös makuilottelua eri keittiöiden makuja miksaillen.

– Voimme tarjota yhtenä päivänä hyvin italialaista pastaa, mutta toisena päivänä tuodakin pastakastikkeeseen persialaisen keittiön mausterikkaita makuja.

Saksanpähkinällä, granaattiomenalla ja yrteillä maustetut oliivit ovat jaettavaksi sopivaa syötävää.

Annokset ovat lähtökohtaisesti täysin kasvisannoksia ja toiveidenkin mukaan eri komponenteista tuunattavia. Mikäli annokseensa mielii myös lihaa tai kalaa, sekin onnistuu.

Perjantaisin ja lauantaisin ravintolassa tarjoillaan erikoisannoksia, erityisesti yhdessä jaettavaksi tarkoitettuja ruokia. Tuolloin myös persialainen keittiö näkyy ja maistuu ruoassa vahvasti.

– Ruoan jakaminen kuuluu ruokakulttuuriimme. Pöytään tuodaan kulhoja, joista kukin voi ammentaa lautaselleen eri ruokia mielensä mukaan, Maahoo kuvailee.

Ruokajuomaksi ravintolassa voi valita niin viiniä kuin alkoholittomia virvokkeitakin. Myös olutta on juomavalikoimaan tulossa, mahdollisesti jopa paikalliselta panimolta. Kahvi puolestaan tulee paikalliselta Tampereen Paahtimolta.

Maahan Deli by Maahoossa voi syödä joko ravintolassa tiskin äärellä tai samalla käytävällä hiukan kauempana sijaitsevassa ruokailutilaloosissa pöytien ääressä.

Maahoo etsi pitkään sopivaa ravintolatilaa, kunnes juuri sopiva löytyi Kauppahallista ystävien vinkkaamana.

– Kauppahalli on tällaiselle ravintolalle paikkana aivan ihanteellinen. Saamme suuren osan raaka-aineistamme saman katon alta: juustot, kalan, lihan, kasvikset… Ja täällä on aivan mahtava tunnelma, kuin basaarissa. Tällaista ei koe missään muualla kaupungissa!

Maahan Deli by Maahoo tarjoaa eläväistä annosvalikoimaansa koko aukioloaikojen puitteissa.

Ruoanvalmistuksesta Maahoo innostui kunnolla noin 18 vuotta sitten ystävänsä ravintolassa Iranissa. Vilkkaan miljoonakaupungin yliopistossa opiskeleva ja samalla omaa IT-alan yritystään pyörittävä Maahoo halusi oppia kokkaamaan itsekin. Hän tarjoutui auttamaan ystäväänsä ravintolakeittiössä viikonloppuisin. Työssä oppiessa palo ruoanvalmistusta kohtaan roihahti siinä määrin, että Maahoo päätti lopulta lähteä opiskelemaan alaa.

– Opiskelin kansainvälistä ja persialaista keittotaitoa. Kiinnostuin myös kahvista ja kouluttauduin baristaksikin. Lopulta olin niin totaalisen innostunut alasta, että päätin avata oman ravintolan.

Maahoo perusti kotikaupunkiinsa lopulta useita ravintoloita ja kahviloita.

Suomeen Maahoo tutustui tyttöystävänsä opintojen aikana. Tyttöystävä ja nykyinen vaimo suoritti aikanaan tutkinnon Oulun yliopistossa. Opintojen jälkeen hän muutti takaisin Iraniin, mutta Suomi oli ehtinyt tehdä heihin kumpaankin lähtemättömän vaikutuksen.

– Halusimme muuttaa Suomeen, sillä olimme ihastuneet sen rauhaan. Tämä on hyvä maa asua ja työskennellä. Halusin avata oman ravintolan, jotta voin tuoda tänne myös omaa ruokakulttuuriani, jakaa sitä muiden kanssa, Maahoo kertoo.

– Persialainen ruokakulttuuri on vanha, yksi maailman vanhimmista. Siihen kuuluu runsas mausteiden sekä yrttien käyttö. Makua on siis vahvasti. Käytämme ruoanvalmistuksessa myös paljon arvokkaita raaka-aineita, kuten sahramia ja pistaasia. Siinä missä välimerellinen ruoka on usein melko yksinkertaista ja nopeastikin valmistuvaa, on persialainen ruoka, etenkin juhlavammat annokset kuten esimerkiksi lammaspata, hyvin hitaasti hauduteltavaa ja aikaa vievää. Juuri lammaspataa haluan tuoda myös Maahan Deliin.

Makujen runsaus sekä ruoan jakaminen mutta myös suuri vieraanvaraisuus ovat Maahoon mukaan olennainen osa persialaista ruokakulttuuria. Maahoo kertookin, että vieraat halutaan aina tehdä hyvin onnellisiksi. Lämmin ja huomioiva asiakaspalvelu on tärkeää hänen ravintolassaankin.

Maahan Deli by Maahoo avautuu Kauppahallin takakäytävälle 5.12., mutta miehellä on jo katse tulevaisuudessa.

– Tämä on ensimmäinen ravintolani Suomessa, mutta se ei varmasti jää viimeiseksi. Minulla on jo suunnitelmia seuraavasta, mutta haluan saada ensin tämän ravintolan pyörimään kunnolla.

Maahan Deli by Maahoo, Tampereen Kauppahalli Hämeenkatu 19, loosit 139-145

Avoinna ti-pe klo 10-18 ja la 10-16. KOTISIVUT

Teksti: Ronja Honko, Kohokohdat.fi
Kuvat: Kohokohdat.fi