Keittiömestari Heikki Kärkkäinen ja ravintolapäällikkö Maija Sihvonen johtavat Tuhton tehotiimiä.

Tampere-talon ravintola Tuhto on perinteistä ja paikallisuudesta ammentava, maku edellä menevä oman rahan ravintola. Raikkaat ja linjakkaat puitteet rehteine annoksineen kutsuvat sekä lounastamaan että illastamaan suuntaavia.

Tuhto on päivällä raikkaan valoisa, puiston likimain sisätiloihin tuova lasiseinäinen sali. Illan tummetessa ja valojen syttyessä tarjolla taas on toisenlainen, lämpöisempi tunnelma. Vaikka puitteet ovat laadukkaat, luksukkaan linjakkaat ja Tampere-talo paikkana juhlavakin, on Tuhtosta haluttu tehdä nimenomaan oman rahan ravintola. Ruoka on varsin kohtuuhintaista, selkeämakuista ja paikka houkuttaa myös koko perheen kanssa ruokailemaan suuntaavia.

Paahdettua kurpitsakeittoa, friteerattua salviaa ja kurpitsansiemenöljyä 7€

– Haluamme, että meille olisi helppo tulla ja olla, ravintolapäällikkö Maija Sihvonen kertoo.

Royal Ravintoloiden perheeseen kuuluva Tuhto ei pyrikään surffaamaan trendien aallonharjalla, vaan tekemään asiat vahvasti omalla tyylillään pipertämättä.

– Täällä tehdään annokset aika krouvilla kädellä, maku edellä. Tämä on vähän niin kuin paluu juurille. Haluan tuoda vanhoja suomalaisia, ehkä vähän unohdettujakin raaka-aineita esille. Pohja on siis hyvin suomalais-skandinaavinen, mutta maailmalta haetaan mukaan pientä twistiä, keittiöpäällikkö Heikki Kärkkäinen kuvailee.

Paistettuja silakoita, tilli-persiljavoita ja uuniperuna 15€

Luomu- ja lähituotteita käytetään Tuhtossa aina saatavuuden ja mahdollisuuksien mukaan, Luomu on kova sana talossa muutenkin, sillä Juhana Paturin luotsaama Tampere-talon keittiö on mukana Portaat Luomuun -ohjelmassa. Kärkkäinen on myös henkilökohtaisesti luomun kannalla. Hän on viimemmäksi työskennellyt mm. C:stä tutun ravintoloitsija-keittiömestari Ilkka Isotalon alaisuudessa, mistä miehelle on jäänyt into ja kontakteja käyttää luomua sekä pientuottajien raaka-aineita. Vaihtuvassa Keittiömestari Kärkkäisen Spesiaali -annoksessa voidaankin hyödyntää pieniäkin eriä saataville sattuvia erikoisraaka-aineita ja irrotella niin keittiön inspiraatioksi kuin asiakkaiden iloksikin.

Suppeahko à la carte elävöityy ja runsastuu vielä tapahtumien mukaan luoduin erikoisannoksin. Beatles-tapahtuman aikaan tarjolle tulee fish and chips -annos, nuoria vetävien keikkojen aikaan taas keittiöstä saattaa nousta vaikkapa hampurilaisia.

Etenkin kasvisannosten menekki on ollut Kärkkäisen mukaan valtaisa. Toki sen perinteisen pippuripihvin (200g/28€) ystävillekin on vaihtoehto saatavilla. Liha on eettisesti kasvatetun puhdasrotuisen suomenkarjan lihaa, jonka käyttämisestä saatu sertifikaatti komeilee kaikkien nähtävillä.

Juomapuolella poseeraavat Sorsapuiston eläintarhahistoriasta ja etenkin sen leijonista muistuttavat ja niiden mukaan nimetyt oluet, Tam ja Pere, jotka ovat paikallisen Kaleva Brewing Company -panimon käsialaa. Erityisesti tumma ale-olut Tam on ollut kovasti kysytty maltainen.

Viinivalikoimassa panostetaan luomuun ja vegaanisiakin vaihtoehtoja löytyy. Ravintolassa voikin nauttia vaikka kolmen ruokalajin vegaanisen menun vegaanisine viineineen päivineen. Kelien lämmetessä avautuva terassi laajentaa salin kirjaimellisesti puistoon asti, jolloin siemailla ja syömäillä voi ulkosallakin koko à la carten mitalta.

Muumimuseon avautuessa 17.6. Tuhtoon saadaan Muumimenu, jolla viljellään niitä raaka-aineita, joita muumitkin syötäväisssään ja juotavaisissaan nauttivat.

KOTISIVU

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Tuhdolle tehdyt oluet Tam ja Pere ovat paikallisen Kaleva Brewing Company -panimon käsialaa.