hirvi-sam-viitaniemiTänä vuonna sahdin kanssa tarjoiltavan sopan hirvi on kaadettu aivan Viitaniemen mökin tuntumasta Ruovedeltä.

Plevnassa on 10.10. alkaen tarjolla todellista herkkua katajaiselle kansalle. Panimomestari Sam Viitaniemi on nimittäin jälleen valmistanut Aleksis Kiven päiväksi ehtaa Unto Sahtia.

Sahti on parhaimmillaan jumalainen juoma, muinaisolut, josta suomalaisten pitäisi olla ylpeitä. Kiven 7 veljestäkin kulauttelivat mustanpunaista sahtia menemään.

– Unto on tumman kuparin väristä. Vähensimme nyt tietoisesti banaanista makua, jolloin kataja tulee paremmin esille. Ihan samanlaista sahtia ei ole tarkoituskaan tehdä joka vuonna, panimomestari Sam Viitaniemi valottaa.

katajaa

Katajaa Sam Viitaniemi on saanut Metsä-Paavolan tilalta, jonka karjalle panimon mäski toimitetaan. Kataja on hyvin oleellinen ainesosa perinteisen sahdin valmistuksessa ja sen makua on saatu paremmin esille tämän vuoden sahdissa. Unto Sahdin jälkimaussa tuntuu entistä vahvempi katajainen aromi.

Sahdin seuraksi Plevnan keittiössä kokkaillaan 12 euron hintaista sahtimenua: hirvisoppaa ja mäskilimppua sekä jälkiruoaksi sahtipannaria. Hirvi on kaadettu Viitaniemen mökin tuntumasta Ruovedeltä.

– Poijjaat ampuivat sen 1,5 kilometrin päässä mökkitontin rajalta.

Soppaa on saatavilla niin kauan kuin raaka-aineita piisaa. Sam arvioi, että sekä hirveä että sahtia riittää 2-3 viikon ajaksi.

– Sahtia valmistettiin ensimmäisen kerran 3 vuotta sitten olutkirjailija Unto Tikkasen muistoksi, sillä hän patisti meitä aina valmistamaan sahtia, ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakala kertoo.

 

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuva Samista Plevnan arkistoista

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY