pizzarium-luca-hanna-salla-kohokohdat
Luca ja Salla Platanian välissä hymyilevä ravintolapäällikkö Hanna Mäkelä pyörittää Tampereen Pizzariumia.

Pizzariumin pääkapellimestari Luca Platania elää ja hengittää pizzaa. Hänen missionaan on saada suomalaiset haukkaamaan kiinni aivan autenttisiin, huolella valmistettujen pizzojen italialaisiin makukarnevaaleihin. Tampereella maistelu onnistuu osoitteessa Hämeenkatu 14, johon on hiljattain avattu ensimmäinen kivijalka-Pizzarium.

pizzarium-tampere-julkisivuPizzariumin liikeidea on yksinkertainen: aidon roomalaisen levypizzan valmistaminen. Pizzan pohjataikinan valmistus hartaine kohotuksineen kestää kolme vuorokautta, eikä pohjan päälle kuulu jauheliha, kana saati ananas.

– Koska ne vaan eivät kuulu italialaiseen pizzaan, Platania toteaa mutkattomasti.

Mitään suomalaiseen suuhun sopivaiseksi tuunattua pizzaa ei tässä tietenkään olla tekemässäkään, sillä Platania tekee pizzaa aina kuin itselleen – tai toiselle italialaiselle. Makuyhdistelmät on mietitty tarkkaan, ja esimerkiksi tomaateista löytyy niin valtaisia makueroja, ettei pizzataiteilija kelpuuta pihvitomaattia saksanpähkinän kaveriksi toisin kuin kirsikkatomaatin. Tärkeintä on pizzan tasapaino.

Levypizzarakkaus syttyy Suomessa

Poikasena Platania haaveili kondiittorin urasta, mutta koulu vei kaupalliselle alalle. Yllättäen rakkaus tulevaan vaimo Sallaan kuljetti miehen Suomeen, josta näytti puuttuvan ehta italialainen pizza, ja etenkin levypizza, aivan tyystin. Silloin Platania roihahti liekkeihin myös täydellisen pizzan suomalaisten suihin luomisesta ja sukelsi jauhojen sekä hiivan mystiseen maailmaan. Turun Hansakortteliin vuonna 2012 avattu ensimmäinen Pizzarium hurmasi pian pizzanystävien sydämet, ja Pizzariumeja on avattu Turun lisäksi myös Helsinkiin, Vantaalle, Ouluun, Vantaalle ja nyt myös Tampereelle yhteistyössä Royal Ravintoloiden kanssa.

pizzarium-pizza-2-kohokohdat
Näin syntyy ”kylmä” pizza, joka kuumennetaan uunissa tilauksesta.

Paksuhkopohjainen roomalainen levypizza on monelle suomalaiselle vielä melko tuntematon suuruus, vaikka sitä löytyy Roomasta likimain joka kulmalta. Levypizza kehitettiin 60-luvulla kiireisille kaupunkilaisille, joilla ei ollut aikaa istua ravintolapöytään odottamaan ruoan valmistumista. Pizza piti saada mukaan nopsakasti ja jopa vauhdissa kävellen haukkailtavaksi. Myös Pizzariumissa vitriinistä valitaan valmiiksi täytetyt pizzapalat, jonka jälkeen ne lämmitetään nopeasti kuumassa uunissa. Oikeaoppisesti valmistettu levypizza soveltuu mainiosti uudelleen kuumennettaviksi, mikä mahdollistaa myös pizzan helpon mukaan ostamisen ja kotona uunissa, ei mikrossa, lämmittämisen. Ostaa voi yksittäisiä paloja taikka vaikka kokonaisen pellillisen seurueen kesken ruokailtavaksi. Lämmitysohjeet saa mukaan.

Pizzatäyteyhdistelmiä on lukuisia erilaisia niin lihapainotteisin kuin puhtaasti kasvispitoisinkin mallein, eikä kerralla liikaa täytteitä päälle tupata. Myös luontaisesti vegaanisia vaihtoehtoja on. Lisäksi tarjolla on jälkihyvääkin, Nutella-pizzaa. Erilaisten pizzojen lisäksi saatavilla on salaattia sekä sisilialaissyntyisiä arancinoja, paneroituja ja fritattuja risottopalleroita, joita voi helposti haukattavan muodon ja koostumuksen ansiosta mainiosti makustella vaikka kadulla kävellessäkin ilman pelkoa rinnuksille röpöttelystä.

pizzarium-pizza-kohokohdat
Pizzariumissa vitriinistä valitaan valmiiksi täytetyt pizzapalat, jonka jälkeen ne lämmitetään nopeasti kuumassa uunissa.

Ähkyttömän pizzanautiskelun salaisuus asuu taikinassa

Suomessa pizza on kiistatta paikka paikoin epäterveellisen rasvaista ja raaka-aineiltaan hivenen kyseenalaista mättöruokaa, jossa juhlivat juustonkaltaiset tuotteet, purkkiananas ja jauheliha. Platania painottaa hyvien, puhtaiden ja aitojen raaka-aineiden merkitystä, mutta pizzapohjasta tulevan huonon ja turvonneen olon eli pizzaähkyn hän pistää liian hätäisesti kohotetun ja siten vatsassa hiivoineen vielä tepposiaan tekevän taikinan piikkiin. Kun taikina kohotetaan viileässä hitaasti ja mm. jauhojen proteiinipitoisuuden huomioiden, ei ongelmia tule. Siksi Platanian pizzan jälkeen ei pömö pullistele – paitsi jos sen tankkaa ihan turhan täyteen.

Mitä roomalaiset sitten juovat pizzan kanssa?

– Olutta. Sitä juodaan pizzan kanssa aina, myös lounaalla, Platania vastaa empimättä.

Olutta onkin Pizzariumissa saatavilla, myös italialaista Birra Morettia. Toki myös erilaisia virvoitusjuomia kulauteltaviksi on.

Pizzarium Hämeenkatu 14. Avoinna: ma-la klo 11-21, su klo 12-18

Teksti ja kuvat: Ronja Honko Lifestyle Media Oy
pizzarium-sali-kohokohdat