Muumimuseo, Tampere, Kuvaaja: Jari Kuusenaho

Tampereella Sorsapuiston äärellä sijaitseva Muumimuseo on täynnä elämyksiä ja helmiä. Tove Jansson lahjoitti muumikokoelmansa Tampereen taidemuseolle jo vuonna 1986. Alkuperäisiä kirjankuvituksia esiteltiin melkein 30 vuotta Tampereen taidemuseon Muumilaaksossa.

Museo sai uudet, upeat tilat Tampere-talosta 2017, ja sen nimikin muuttui Muumimuseoksi. “Museomme on varmasti kävijöiltään yksi Suomen kansainvälisimmistä. Valtaosa kävijöistä on aikuisia”, kertoo Muumimuseon viestintäsuunnittelija Heli Hakala. Muumeja ja Tove Janssonin viisaita tarinoita rakastetaan ympäri maailmaa. Moni haluaa tutustua muumien maailmanvalloituksen alkuun, näihin upeisiin alkuperäisiin kuvituksiin ja muumikirjojen tarinoihin.

Muumimuseo, Tampere, Kuvaaja: Jari Kuusenaho

Muumimuseo on maailman ainoa Janssonin alkuperäisiin muumikuvituksiin keskittynyt taidemuseo. Tunnelmallisen hämärässä museossa unohtaa helposti ulkomaailman ja uppoutuu muumikuvitusten taituruuteen. Tuulikki Pietilän kolmiulotteiset muumikuvaelmat kiehtovat yksityiskohdillaan. Museon helmi on tietenkin melkein kolmimetrinen Muumi-Talo. Ateljeen ohjatussa nonstop-työpajassa voi tutustua taiteeseen myös tekemällä itse. “Laaja perusnäyttelymme on aina avoinna ja Observatorioon teemme vaihtuvia näyttelyitä”, sanoo Hakala. Nykyinen muumianimaatioiden historiasta kertova Muumianimaatiot – Seikkailuja ja turvallisuudentunnetta on esillä 26.1.2020 asti. “Tapahtumia on vauvoista vaareille ja tarjoamme myös erilaisia opastuksia ja työpajoja, uusimpana hulvaton Hemulit ja Vilijonkat työyhteisössä.”

Hotellit lähellä Tampere-taloa