Wistub Alsace, MADE in FIA. Kuva: Guy Peled
Wistub Alsacen keittiömestari Guy Peled on kääräissyt mateen yllätykselliseen pakettiin. Kuva: Guy Peled

Food is Art -yhdistyksen tämän talven tempaus on parhaillaan täydessä käynnissä! Lähivesien mateet ovat uiskennelleet lautasille ravintoloiden keittiöiden kautta mielenkiintoisissa ja maukkaissa muodoissa. Madetta on ravintolakohtaisesti tarjolla joko yhdellä tai useammallakin tavalla valmistettuna. Tässä poiminto keittiötaitureiden itse näpsimistä annoskuvista.

Maruseki, MADE in FIA. Kuva: Leo Suzuki
Kuva: Leo Suzuki, Maruseki

Marusekin made on muotoa Made in Maru teishoku. Teishoku on annoskokonaisuus, jossa pääsee maistelemaan runsaasti erilaisia makuja. Kuvassa siis made araziru-keitto, binbou-lobster, mateen maksa ja okraa dashiliemessä ja friteerattua made kara-agea lisukkeineen. Keitosta on olemassa  myös erinäköinen versio.

– Lähdimme avaamaan madetta perinteisellä japanilaisella tavalla, jotta saatiin hyödynnettyä kala päästä pyrstöön asti, ravintoloitsija Leo Suzuki kertoo.

Hella&Huone MADE copy
Kuva: Juho Rajamäki, Hella & Huone

Hella & Huone on pyöräyttänyt mateensa talkkunajauhoissa, paistanut sen kullanruskeaksi ja lisännyt lautaselle tilliä, punajuurta ja sitruunaa mielenkiintoisissa muodoissa.

– Siinä on perinteisiä suomalaisia makuja meidän tyyliin modernilla twistillä, keittiön vuoromestari Juho Rajamäki kuvailee annosta.

Madeannoksen saa pääruoaksi 10 euron hintaan, jos valitsee listalta lisäksi yhden alkuruoan ja jälkiruoan.

Henriks, MADE in FIA. Kuva: Markus Rosenberg
Kuva: Markus Rosenberg, Henriks

Henriksissä madetta on tarjolla useammassakin muodossa. Kuvassa keittiömestari Markus Rosenbergin loihtima madekeitto. Made innoittaa miestä senkin vuoksi, että hänen isoisänsä bravuuri on ollut mainio madekeitto. Markuksen keitto on kyseistä matikkasoppaa mukaellen laadittu.

Heinätori, madeannos
Kuva: Heinätori

Heinätorin annos on makumaailmaltaan perinteisen madekeiton kaltainen, mutta annos onkin koottu keitetyn eväkkään sijaan kullanruskeapintaiseksi paistetun mateen ympärille.

MADE in FIA -annokset ovat nautittavissa 3.-15.2. ravintoloissa niiden aukioloaikojen puitteissa. Jäsenravintoloita ovat 4Vuodenaikaa, Bertha, C, Heinätori, Hella & Huone, Henriks, Maruseki, Paakari, Piemonte ja Wistub Alsace.

KOTISIVUT