Muhkea peuraburgeri on oivallinen kesäeväs rentoon terassinautiskeluun. Valkohäntäpeurapihvin lisäksi makukimaraan mahtuu puolukkamarinoitua punasipulia, pyökkisavustettua pekonia, savujuustoa ja tryffeliöljyllä maustettua varhaiskaalia. Purilaisen kyljessä maistuvat lähipanimon panemat Laukon omat oluet.

Laukon kartanolla on Keittiömestarin Grilli kuumana keskiviikosta lauantaihin klo 17-20. Tuolloin pääsee nautiskelemaan grillistä makua, väriä ja tuoksua ammentavista annoksista tuttuun Laukon karton tyyliin. Nyt annoskatraaseen on luotu myös rento peuraburger, johon voi tulla haukkaamaan kiinni vaikkapa Laukon kartanon oma olut kyytipoikanaan.

Juhlatallin maisematerassin grillistä nousee niin lihaisia kuin kalaisiakin annoksia. Myös kesäelämään sopivaisen raikas ja suosittu siikasalaatti listalla poseeraa.

– Grilli on auki, vaikka lunta sataisi! Toistaiseksi kelit ovat olleet ihan mukavia, keittiömestari Jarkko Pekonen toteaa hymyillen.

Grillin antimista nautiskelu on etenkin asiakkaille Laukossa tyystin kelivarmaa touhua, sillä tarvittaessa ja halutessaan ruokailla voi myös sisätiloissa. Annosvalikoima kattaa niin alku-, pää- kuin jälkiruoatkin, joten aterioida voi pitkänkin kaavan kautta tai piipahtaa rennosti vaikka laukonpeurapurilaiselle.

Pihvinä grillissä tirisee Black Angus -ulkofileetä, jonka kanssa tarjotaan ravintoloissa harvemmin saatavilla olevaa kateenkorvaa. Ja vain Laukosta saatavilla olevaa tryffelivoita. Antimet siihen on nimittäin saatu omilta mailta, kun Laukossa vieraili viime syksynä tryffelikoira tuotteliaissa merkeissä.

– Saimme tuolta omien puiden juurilta melkein kilon verran tryffeleitä. Tein niistä sitten tryffelivoita.

Muhkea peuraburgeri on taas oivallinen kesäeväs rentoon terassinautiskeluun. Valkohäntäpeurapihvin lisäksi makukimaraan mahtuu puolukkamarinoitua punasipulia, pyökkisavustettua pekonia, savujuustoa ja tryffeliöljyllä maustettua varhaiskaalia. Purilaisen kyljessä maistuu Laukon oma olut. Kullekin makunsa mukaan.

Grillimestarina toimii yleensä keittiömestari Jarkko Pekosen (oik.) oikea keittiökäsi Tommi ”Topi” Pajunen. Maisematerassilta käsin kokin grillipuuhaa pääsee seurailemaan kuin avokeittiössä konsanaan.

Laukolla on ollut aikaisemminkin pari omaa nimikko-olutta, jotka tulivat Mikkelin suunnalta. Uusien maltaisten panijaksi haluttiin kuitenkin etsiä lähipanimo. Oivallinen oluiden keittäjä löytyikin lopulta ihan yllättävän läheltä, Narvasta, vain muutaman kilometrin päästä.

– Olin erittäin positiivisesti yllättynyt Narvan Kyläpanimon oluiden mausta. Ne ovat aivan törkeän hyviä, Pekonen kiittelee.

Pekonen nauttii itse peuraburgerinsa kanssa mieluiten portteria, mutta oluet soittavat kaikkinensa hyvin yhteen ruoan kanssa.

– Olemme halunneet luoda niin sanotusti helposti juotavia, mutta silti runsaasti makua sisältäviä oluita. Ero tavallisiin kauppalagereihin on selvä, mutta äärimmäisen vahvasti humaloidulle IPA-linjalle emme ole halunneet lähteä, Mikko Salo Narvan Kyläpanimolta kuvailee.

Narvan kyläpanimon oluet ovat herättäneet mielenkiintoa ja kovasti kysyntää Laukon lisäksi myös Tampereen ravintoloissa. Laukon pulloista pulppua white alea, portteria ja pale alea. Nimet Pohto, Lönnrot ja Kurki ovat kaikki kaikuja Laukon historiasta.

KEITTIÖMESTARIN GRILLIN MENU

ALKUUN

Kuohkeaa maa-artisokka cappuccinoa ja munakoisokaviaaria 8€

Paistettua siikaa, jättikatkarapua, merilevää, versosalaattia ja sitrusvinaigrettea 12€ alkuruokana | 25€ pääruokana

PÄÄLLE

Laukon peuraburger ja lohkoperunoita
Peurapihvi, pyökkisavustettua pekonia ja savujuustoa 18€

Metsäsienirisottoa. Sesongin sieniä ja sherryllä ryyditettyä risottoa 18€

Black Angus -ulkofileetä, kateenkorvaa, tryffelivoita, tummaa madeirakastiketta ja lohkoperunoita 31€

JÄLKEEN

Suklaakakkua ja vaniljajäätelöä 10€

Mansikoita, limekreemiä ja marenkia 8€

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Laukon kartano ja Lifestyle Media Oy