Kajolaiset hamstraavat villiä vihreää pitkin kesää kuin oravat niin säilöntään kuin tuoreeltaan käyttöönkin. Kuva: Sampo Pystynen

Kajo on ravintola, jossa suomalaisen kesän maistaa ehkä kaikkein vahvimmin. Ravintola kun hyödyntää kosolti niin villiä vihreää kuin muitakin luonnonraaka-aineita. Kylmän kevään jälkeen luonto on suorastaan räjähtänyt raikkaaseen vehreyteen, jota kerätään nyt keittiöön vimmattua vauhtia. Siellä Veli-Matti Lampinen tekee annostaikojaan ja loihtii parhaita kesäannoksiaan.

Jo viisi vuotta täyttänyt Kajo on ollut vahvasti vihreällä ja luonnonraaka-aineita arvostavalla väylällä alusta asti.

– Etenkin näin kesäaikaan keittiötä leimaavat aina vehreät ja vihreät maut. Tuoreet yrtit ovat ihan koko ajan vahvasti läsnä. Jokaisella niistä on oma merkityksensä ja tarkkaan harkittu makupaikkansa annoksissa. Ne eivät missään tapauksessa ole pelkkiä koristeita, valottaa Lampinen.

Etenkin kesäaikaan keittiötä leimaavat aina vehreät ja vihreät maut. Kasviksia on Kajossa kuitenkin aina käytetty paljon ja monipuolisesti. Kuva: Sampo Pystynen

Kasviksia on Kajossa aina käytetty paljon ja monipuolisesti, eikä liha ole ollut menukokonaisuuksissa hallitsevassa roolissa. Vaikka Oodi luonnolle -menua myydään edelleen eniten sekasyöjille suunnitellussa muodossa, myös kasvisversio kulkee koko ajan kovemmin.

– Vegepainotteisuus lisääntyy meilläkin koko ajan. Se ei ole koskaan ollut meille mikään ongelma, päinvastoin. Ajattelemme monet annokset kuitenkin usein kasvisten kautta. Lihan sijaan olemme muutenkin käyttäneet nyt kalaa ja mereneläviä enemmän.

Kajon alkuvuosina puuhiiligrilli näytteli suurta roolia annosten luomisessa.

– Olimme siitä niin innoissamme, että hyvä ettemme grillanneet lautasiakin, Lampinen naurahtaa.

Vaikka puuhiiligrilli onkin vähäisemmällä käytöllä nykyään, kuuluu sen raaka-aineisiin tuoma avotuliaromi edelleen etenkin kesäkauden makukarttaan.

– Avotuli ja kesäinen luonto kulkevat käsi kädessä, joten muutamassa annoksessa puuhiiligrilliä kyllä hyödynnetään, Lampinen summaa.

Veli-Matti Lampisen aivot raksuttavat reseptiikkaa alituiseen. Kehittely, testaaminen ja hiominen voivat olla hyvinkin pitkiä prosesseja, mitä annoksia nauttivat asiakkaat eivät välttämättä tule aavistaneeksi. Kuva: Kajo/Veli-Matti Lampinen

Uusia raaka-aineinspiraation lähteitä Lampinen on löytänyt pippuririntamalta.

– Viime aikoina olen löytänyt erilaiset pippurit uudestaan ja työstänyt niitä. Esimerkiksi kala-annoksellemme olemme uuttaneet nepalilaisesta Timut-pippurista, Sechuanin serkusta, vadelman kanssa parfyymista makua. Siihen sitten vielä ketunleipää ja herukanvarsiöljyä kaveriksi, kuvailee Lampinen.

Lampisen aivot raksuttavat reseptiikkaa alituiseen, alitajunnassa ainakin.

– Kotona on kolmevuotias poika, jonka kanssa leikkiessä pystyy kyllä hetkeksi unohtamaan luomispuolen, vaikka se prosessi onkin muuten koko ajan läsnä. Ideoita vaan tulee, eikä niitä oiken voi pysäyttääkään.

Reseptiikan kehittely, testaaminen ja hiominen voivat olla hyvinkin pitkiä prosesseja, mitä annoksia nauttivat asiakkaat eivät välttämättä tule aavistaneeksi.

– Kun hyvän idean saa, alkaa intensiivinen testaus. Yleensä se kestää noin päivän verran, mutta toisinaan paljon, paljon kauemminkin. Joskus puhutaan vuoden tai vuosienkin prosessista, kun joku asia jää mieleen kummittelemaan, enkä ole testauksista ja hiomisesta huolimatta tulokseen tyytyväinen. Muiden mielestä se saattaisi olla jo hyväkin, mutta itse sitä ei vaan valmiina pidä. Se on jatkuvaa show’ta, Lampinen naurahtaa.

Kuva: Sampo Pystynen

Kesä on villivihannesten ja -yrttien kulta-aikaa. Yksittäisten kasvien sesonki saattaa olla hyvinkin lyhyt, mikä tuo omat haasteensa keräilyn ajoittamiseen. Kajolaiset hamstraavatkin villiä vihreää pitkin kesää kuin oravat niin säilöntään kuin tuoreeltaan käyttöönkin. Kaikkea ei kuitenkaan omalla porukalla ehdi.

– Pyrimme keräämään itse kaikki niin sanotut massatuotteet, kuten esimerkiksi mesiangervot ja pietaryrtit, joita kasvaa ihan valtoimenaan. Kaikkea emme kuitenkaan itse ehdi emmekä voikaan kerätä, vaikka haluaisimmekin. Meillä on onneksi kerääjätoimittajia, jotka tuovat meille viikottain tuoretta tavaraa.

Luonnonraaka-aineita tarvitaan Rautatienkadulla massiiviset määrät, sillä viereinen Kajon viinibaaripikkusisko Villit ja Viinit hyödyntää myös villiä vihreää runsaat määrät.

– Meillä on tässä kaksi ravintolaa, jotka elävät samankaltaista ideologiaa.

Kesäkaudella Kajon keittiöön kerätään villiä vihreää, kuten esimerkiksi kuvan maahumalaa massiivisia määriä. Kuva: Veli-Matti Lampinen

Kajolaiset ovat eläneet hyvin hektisiä kesiä ja olleet monessa mukana. Viime suven suuri ponnistus oli ravintolan Flow-osallistuminen, mikä haukkasi tiimiltä paljon omaa aikaa.

– Tämä on nyt se kesä, kun pystymme olemaan vahvasti läsnä ja iskemään ihan kaikki paukut Kajoon. Odotan sitä tosi paljon. Tulossa on kovin kesämenu, mitä tässä paikassa on koskaan tarjottu, hymyilee Lampinen.

Teksti: Kohokohdat.fi

Kajo -ravintola fine dining Tampere
Kuva: Sampo Pystynen

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Kajossa villi visio, taito ja yhteishenki tiivistyvät timanteiksi laseihin sekä lautasille

Innostava, innovatiivinen, luontoisan tekemisen tinkimättömyyttä laseissa ja lautasilla, keittiössä sekä salissa. Jälleen Suomen 20 parhaan ravintolan joukkoon rankattu Kajo ei ole ravintola, jossa käydään...

Kajo x Runar – pitkä yhteistyöillallinen cocktail-parituksin 17.4. ja 18.4.

Kajo juhlii 6-vuotissynttäreitäan upean yhteistyön merkeissä, kun Bar Runar saapuu Tampereelle huhtikuussa. Helsinkiläiset baarimestarit Joona Muittari ja Jesse Halt yhdistävät cocktailit Kajon annosmakuihin tyylillä...

Kovan luokan keittiömestarit liha-asialla – dry aged -pihattopossua ravintolakeittiöihin

Joint by Joint Meat Corp. on kahden keittiöammattilaisen pyörittämä raakakypsytettyihin lihoihin erikoistunut yritys. Polttoaineena toimii palo kehittää uutta ja jalostaa hyvästä huikeaa.