jarkko mattila elite 2 kohokohdat

Lounas- ja tilausravintola Elite on itse tehtyä ruokaa ilman puolivalmisteita. Eikä se muuta voisi ollakaan, kun puukkojen ja kasarien kahvoissa huseeraa nykyään todella kovan luokan kokkismies. Mies, joka vaihtoi fine diningin rohkeasti rouheaan lounasruokaan.

– En jaksanut enää sitä fine dining -maailmaa. Sillä ei ollut minulle enää mitään annettavaa eikä minulla sille, mm. Tiiliholvin keittiömestarina toiminut Jarkko Mattila toteaa napakasti.

Mattila painoi viime vuonna kaupungin kovimpiin kuuluvan ravintolan keittiönoven perässään kiinni ja suunnitteli vakaasti jo alanvaihtoa kokkitakin nurkkaan nakkaamisineen. Mutta toisin kävi.

– Ajattelin, että nyt olisi aika tehdä jotain ihan muuta kuin ruokaa, mutta sitten ravintoloitsijat Jani ja Juha Saari pyysivät auttamaan tänne. Ajattelin, että autan vähän aikaa, mutta tästä aloin saadakin aivan uutta virtaa!

elite kohokohdatNyt reilun puolen vuoden jälkeen Mattila on varsin tyytyväinen. Palautekin on ollut hyvää, ja asiakasmäärä nousussa. Kalevassa käy siis yhä kovempi ruokakuhina.

– Parin viikon totuttelun jälkeen homma lähti kulkemaan. Onhan se nyt eri asia paistaa 20 grammaa ankanmaksaa kuin 20 kiloa lihaa ja saada siitä hyvänmakuista.

Ja maku jos mikä on Mattilalle tärkeää. Maineikkaan kokin fine dining -tausta ei luonnollisesti lounasruoassa ulkoisesti näy, mutta se maistuu. Lähtökohdiltaanhan ravintolat ovat samanlaisia: ruoan täytyy olla hyvää.

– Tämä on minun näköistäni ja makuistani. Teen samanmakuista ruokaa kuin tekisin kotona. Ei siis mitään sairaalaruokaa, Mattila toteaa veikeästi.

Ruoassa maistuu siis kerma ja voi, aidot raaka-aineet ja runsaat makumaailmat. Ja joka viikko luodaan uusi lista, samoja ei pyöritellä uudestaan. Niin homma pysyy tuoreena sekä kokille että maistelijoille.

– Itselle on tärkeää luoda koko ajan uutta ja seurailla mistä asiakkaat pitävät. Joskus ostan ihan vaan raaka-aineet ja lähden kehittelemään ruokaa niistä. Ja kun ei ole yhtään alaista eikä ketään auttamassa, saa tehdä kaiken itse. Aina tulet omille jäljillesi, eikä ole ketään valvottavana. Paitsi oma työ ja sen laadun pitäminen. Se on se tärkeä pointti.

Kun työnkuvaan kuuluu niin lounasruoan kuin yksityistilaisuuksienkin ruoankin valmistus, pääsee työssä tekemään monenlaista: muistotilaisuuksia, syntymäpäiviä, häitä.

– Olen tykännyt tulla joka päivä töihin. Viihdyn todella hyvin, vaikka monet sitä epäilivät. Tämä sopii minun vartalolleni. Tulen toisinaan jopa aamukuudeksi töihin, vaikka seitsemältä vasta tarvitsisi, keittiövelho paljastaa leveästi hymyillen.

KOTISIVU

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

– Lounasravintola Elite sijaitsee Kalevassa osoitteessa Sammonkatu 44.

– Avoinna ma-pe klo 10.30-14 lounasta tarjoten. Hinta 7,20e-9e. Annoksia voi ostaa myös mukaan.

– Eliten voi varata tarjoiluineen myös yksityistilaisuuksia varten. Tilaa on noin 60 henkilölle.

jarkko mattila elite kohokohdat