Rommikansaa parhaillan kovasti kutkuttava Tornion Panimon Routa Premium on tislattu vuonna 1988 Guyanassa, ostettu vuonna 2009 Englannista ja sattumusten summan myötä päätynyt vuonna 2014 lappilaisiin pulloihin tyystin käsittelemättömänä. Roudassa kohtaavat arktinen ja trooppinen ulottuvuus. Onnistunut kombo on nyt maisteltavissa Tampereen IHKUssa.

Kun Tornion Panimo osti OPR Polarmaltaan tislaamo- ja panimolaitteineen sekä varastoineen päivineen, tuli mukana laatikoittain lujaa mielenkiintoa herättäviä etiketittömiä kierrekorkkipulloja. Tummaa rommia sisältävät pullot bongasi Heli Meriläinen, joka oli inventoimassa varastoa ennen sen rahtaamista Tornioon.

– Kyselin entiseltä omistajalta, että mitäs pulloja nämä oikein ovat. Hän vastasi, että niissä on vähän arvokkaampaa rommia, joka kannattaa panna myyntiin, Kaj Kostiander Tornion Panimolta kertoo.

Kun Kostiander alkoi selvittää asiaa tarkemmin, paljastui mykistävä tosiasia – kyseessä on maailmanlaajuisestikin harvinainen täysin käsittelemätön pitkään kypsynyt rommi.

Silloiset Tornion Panimon omistajat, kolme kovaa juoma-alan konkaria, pistäytyivät vuonna 2009 reissullaan Liverpoolin satama-alueen rommivarastoon. Guyanassa Demerara Distillersin omistamalla Enmoren plantaasilla vuonna 1988 valmistettu, vanhalla puisella tislaimella tislattu rommi sai mielet herkistymään ja sankarit päättivätkin ostaa kyseistä tislettä tynnyrin per mainion rommin vainunnut nenä. Miehet kiikuttivat tynnyrit Suomen Lappiin, missä ne lepäsivät vuosikausia jaloa juomaa sisuksissaan kypsytellen. Kun rommi oli pötkötellyt tynnyreissä neljännesvuosisadan, iski omistajiin huolestus herkun hukkaan haihtumisesta. Niinpä rommi päätettiin vuonna 2014 pullottaa sellaisenaan turvaan. Ja pulloihin se hiukkasen kaiken kiireen myötä unohtuikin, kunnes Kostiander löytöretkeili aarteen esille.

– Rommista tekee poikkeuksellisen se, että se on täysin käsittelemätöntä. Suurin osa rommeistahan on sekoitteita ja niihin jopa lisätään sokeria.

Sattumusten summa rommiasiassa on käsittämätön. Normaalisti rommia olisi blendattu tai laimennettu sekä pullotettu jo pian sen jälkeen, kun lappilaiskaverukset olivat tynnyrinsä ostaneet. Nyt kyseinen pitkään kypsynyt ja koskematon rommi herättääkin kovasti kiinnostusta alan harrastajissa. Kostiander itsekin on ollut perin ällistynyt rommin runsaasta mausta.

– Tuoksultaan ja aromiltaan se on häkellyttävän runsas, ja jälkimaku on pitkä ja kestävä. Siinä on kuivuudesta huolimatta jopa liköörimäisiä elementtejä.

Pulloja on kaikkiaan 950, eikä kyseistä rommia saa tämän satsin jälkeen enää mistään. Vahvuudeltaan 55-prosenttinen juoma sai nimekseen Routa Premium Guyana Pure Rum.

– Nimi viittaa siihen, että rommi on kypsynyt Lapin routaisessa maassa kellarikypsynyt. Tarinassa on siis sekä arktinen että trooppinen ulottuvuus, Kostiander kuvailee.

Routaa on saatavilla ravintolarintamalla aivan ensimmäisten joukossa, ellei peräti ensimmäisenä, Tampereen IHKUsta. Rommia on tilattu myös Suomen Alkoholitukkuun ja sitä on pian saatavilla myös Alkon tilausvalikoimasta.

Tornion Panimo on aloittamassa myös aivan omien rommien ja muiden väkevien tislauksen.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY