vorschmack
Pirkanmaan kyläretken pääruokana komeilee hirvi-vorschmack kerallansa tervatiinupuolukkaa, timjamisuolalla maustettuja perunoita, hunajaisia juureksia, suolakurkkua ja smetanaa.

harald-vorschmackViikinkiravintola Harald on päättänyt pistää patansa porisemaan pirkanmaalaisittain. Pirkanmaan kyläretki -annoskokonaisuus on taituroitu retevän Viikinki Einarin kala- ja metsäretken muotoon, jonka tarinaisista annoksista ei puutu meheviä juonenkäänteitä saati makoisaa loppua.

Keittiömestari Ari Lampiahon luotsaama Haraldin keittiötiimi on loihtinut vieraillensa tarjota paikallisista raaka-aineista paikallisia makuja. Niitä viikingitkin nauttivat näillä nurkilla mellastaessaan.

– Halusimme tuoda oikein klassisia kotimaisia raaka-aineita ja makuja esille. Mietimme pitkään, että mikä olisi oikein pirkanmaalainen juttu ja päädyimme hirveen, marjoihin, piimään, haukeen ja särkeen, makumuistoihin lapsuudesta. Meillähän on täällä puhtaat järvet aivan vieressä ja ne ovat aina olleet täynnä hyvää ruokakalaa, vuoropäällikkö Riikka Jylhä-Vuorio kiittelee.

harald-jalkihyvaNiinpä Viikinki Einari lähteekin aamuvarhaisella kalaan pienen naukun Ahdin kunniaksi napaten. Runsaan kalansaaliin kokemisen jälkeen hän tohtii vielä metsälle saaden jousipyssyllään hirven kaadettua, hurja uromies kun on. Kotimatkalla Einari koukkaa lakkasuon kautta ja palaa emäntänsä luo saaliineen. Tuvassa vaimo pyöräyttää emmeistä jälkiherkun ja kiehauttaa nokipannukahvit.

Menun alkuruokavadilla maistuu sekä särki että hauki savustettuna rapsakan paahteisen leivän seurana. Vorschmackissa maistuu hirvi päästä häntään. Sarvipää on nimittäin päässyt muhimaan siihen monena eri osana. Anjovis tuo tujauksen omaa runsasta makuaan aromirikkauteen. Smetanaakin sopii tuprautella sekaan mielin määrin.

Keittiömestari Ari Lampiaho on erityisen mieltynyt riistaan raaka-aineena. Etenkin hirven paloittelusta on rutkasti kokemusta.
Keittiömestari Ari Lampiaho on erityisen mieltynyt riistaan raaka-aineena. Etenkin hirven paloittelusta on rutkasti kokemusta.

Annoksille on olutsuositukset, mikä lämmittää muidenkin kuin viikinkien mieltä. Runsaat, maalaismaisen rehevät maut kaipaavatkin mallasjuomaa, kuten Pyynikin Käsityöläispanimon mahtavaa sahtia kaverikseen. Viiniäkin toki tarjolla on. Jälkihyvän kaveriksi on päädytty parittamaan nokipannukahvi.

– Olen todella tyytyväinen tähän menuun ja koko tiimiin. Meillä on hyvä yhteishenki ja sanomme toisillemme asiat suoraan. Arvostan erityisesti salihenkilökuntaa, joka on erittäin tarkkaa ja osaavaa, Ari alias Ulf Umpilaho kuvailee Haraldin viikinkiväkeä.

Pirkanmaan kyläretken antimia on saatavilla ainakin huhtikuun lopulle asti.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

harald-alkupalat
Kylmäsavuhaukitartar, savusärkimoussea, paahdettua saaristolaisleipää, mummonkurkkua ja marinoitua punasipulia, loraus punajuurisiirappia päällä.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Viikinkipäällikkö Harald pestasi uuden keittiömestarin

Viikinkiravintola Harald on saanut uuden keittiömestarin eli patavahdin. Ari Lampiaho on kokenut keittiömestari, joka on viimemmäksi luotsannut Ravintola Origoa Hangossa.

Viikinkiravintola Harald Suomen parhaat työpaikat -listan ykkösravintola

Viikinkiaiheiseen elämysruokailuun erikoistunut ja välittömästä palvelustaan tunnettu Viikinkiravintola Harald ylsi parhaana ravintolana Suomen Parhaat työpaikat 2014 -listalle tutkimuksen yleisessä sarjassa.