Finlaysonin Palatsin uusi kausimenu maistuu loppukesän kauniissa auringonpaisteessa myös ulkosalla nautiskeltuna. Erityisesti mielenkiintoisten italialaisten viinien seuralaisina. Finlaysonin Palatsilla saa Antinorin erikoisuuksia ensimmäisenä Tampereella, ehkä jopa koko Suomessa. Viiniharrastaja ottaa siis suuntiman kohti Palatsia.
Kesä jatkuu Finlaysonin Palatsilla niin rauhallisella puistoterassilla kuin aurinkoisissa saleissakin. Elokuun lämmössä maistellaan alkuruoaksi suolaista ja makeaa: jokiravunpyrstöjä, avokadomoussea, marinoitua ananasta ja salaattia. Myös kokonaisia rapuja saa muuten tilauksesta, jos mielii herkutella ravuin suuremmassakin mittakaavassa.
Pääruoaksi on valmistettu villisorsaa ja herkkutateilla ryyditettyä tattaria. Tattari on myös keitetty sieniliemessä. Sorsan sulostuttama mustaherukkakastike on ehtaa tavaraa, vahvasti marjainen ja aito.
Jälkihyvänä maistuu yht’aikaa raikas sekä marenkisen makea pavlova.
Viiniteemana on Antinori, toscanalainen erittäin tunnettu viinitalo. Mutta ravintolapäällikkö-sommelier Ismo Nieminen halusikin Finlaysonin Palatsin valikoimaan jotain muuta kuin niitä Antinorin kaikille tuttuja suosikkijuomia. Viinitalo on nimittäin levittäytynyt Toscanasta vuosien mittaan ympäri Italiaa ja niin sanottujen uusien aluevaltausten hedelmät ovat mielenkiintoisia ja persoonallisia siemailtavia.
– Perusviinejä meillä ei ole Antinorilta nyt yhtään, Nieminen kertoo innostuneesti.
– Esimerkiksi tämä San Giovanni -valkoviini tulee Orvietosta, Toscanan alapuolelta. Viini on raikas, aromaattinen ja sitruksinen, mielestäni vähän anti-italialainen.
Antinorin omistamalta Apulian Tormarescan tilalta tulee punainen, sorsalle valittu viini. Morgicchio on valmistettu Negroamaro-rypäleestä, jota ei viljellä oikeastaan missään muualla kuin Apuliassa.
– Antinorit ovat sitä mieltä, että Apulia tulee olemaan Italian seuraava kuuma viinialue. Siellä onkin loistavat olosuhteet tehdä viinejä omaleimaisista, luonteikkaista paikallisista rypäleistä.
Jälkihyvälle on valittu Toscanan Maremman eteläisessä osassa sijaitsevan Aldobrandescan tilan Aleatico-rypäleestä valmistettu viini, jossa on Ismon mukaan positiivisella tavalla hienoista kitkeryyttä. Se soittaakin hyvin yhteen hiukan hapokasmarjaisen pavlovan kanssa.
– Jos Italia kiinnostaa, niin nyt on kyllä tarjolla todella laadukkaita ja persoonallista viinejä kohtuuhintaan, Nieminen tiivistää.
Ja toki viinejä voi tulla siemailemaan sellaisenaankin vaikkapa ravintolan puiston vehreydessä sijaitsevalle terassille. Kesähän oikeastaan vasta alkoi!
Finlaysonin Palatsin kausimenu 42e
Jokiravun pyrstöjä, salaattia, avokadomoussea ja marinoitua ananasta
San Giovanni della Sala Orvieto 2014 9,40€/16cl
Paistettua villisorsan rintaa, mustaherukkakastike, herkkutattitattaria
Tormaresca Morgicchio Negroamaro 2012 9,60€/16cl
Pavlova tuoreista marjoista
Aleatico Sovana Superiore 2011 8,50€/8cl
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy