Parhaimmaksi tamperelaisravintolaksi sijoittuneen C:n ravintoloitsija-keittiömestari Ilkka Isotalo ja ravintoloitsija-sommelière Christina Suominen.

Viisi Tähteä -media on julkaissut jälleen listan Suomen ravintolaparhaimmistosta. Odotetulle 50:n parhaan listalle ylsi tänä vuonna Tampereelta 4 ravintolaa: ravintola C 11, Huber 24, Bertha 25 ja Kajo 30. Tampereen kainalosta, Kangasalta, sijalle 34 kiri ravintola Paakari. Voiton vei Palace, toiseksi tuli BasBas – Baskeri & Basso Bistro ja kolmannen sijan sai Inari.

Tämänhetkiset ravintolatuulet tuntuvat puhaltavan menneen kautta tulevaan. Klassiseen keittämiseen ja klassikkoannoksiinkin pohjaavat ravintolat ruokineen näkyvät listalla nyt kaikkinensa viimevuotista vahvemmin. Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki totesikin julkistustilaisuudessa, että on katsottava taaksepäin, jotta voi rikkoa sääntöjä ja innovoida uutta.

Puhina käy aikaisempia vuosia vahvemmin myös pohjoiseen Posiota ja Inaria myöden, vaikka suurin osa listan ravintoloista löytyykin edelleen eteläisestä Suomesta. Rislakin mukaan tämän vuoden selkeä ilmiö etenkin uusien nousijoiden osalta on kuitenkin pohjoisten raaka-aineiden arvostuksen ja keittiön nousu Lapin voimalla.

– Asialla on merkitystä, koska alueellisen keittiön korostuminen kertoo siitä, että ruokakulttuurimme ytimen pohdinta jatkuu – ei ole olemassa suomalaista yhtenäistä ruokakulttuuria, joka olisi kaikille yhteinen paketti vaan se on monta pientä sisäkkäistä pakettia: Lappia, Karjalaa, Järvi-Suomea, saaristoa jne., Rislakki jatkaa.

Tampereen kaupungin kulinaarinen käyntikortti, ravintola C piti pintansa petraten pykälällä viimevuotista sijoituslukemaansa. Sijalta 11 löytyy siis Christina Suomisen ja Ilkka Isotalon alati yllättävä ja omaa monitasoisesti tinkimätöntä tietään kulkeva ravintola. Aidosti sesonkien mukaan keittävä ravintola on säilönnän mestari, villiraaka-aineiden huikea hyödyntäjä ja pientuottajaverkoston kehittäjä. Liki vuosikymmenen kestänyt yhteistyö Rekolan biodynaamisen tilan kanssa on tuottanut jopa Suomessa aivan uusiakin raaka-aineita C:n tarpeisiin kasvatettaviksi. Poikkeuksellisia ja suuntaa näyttäviä viinivalintoja, innovatiivista raaka-aine- ja tekniikkatulkintaa, ruoan ja juoman koukuttavaa vuoropuhelua. Niistä on C tehty.

Berthan ravintoloitsijoiden Pekka Salmelan (kesk.) ja Mika Roiton (oik.) Huber kiilasi tänä vuonna listalla isosiskonsa ohi.

Mika Roiton ja Pekka Salmelan Huber paineli ohi Berthasta poseeraten tänä vuonna sijalla 24. Samalla se voitti myös sarjan Paras liha. Huberin oodi laatulihalle puree rohkeasti aikana, jolloin vegevallankumousta tohistaan ravintolasuunnalla jos toisella. Lihaa syödään ehkä harvemmin, mutta silloin halutaan syödä hyvää ja hyvin. Huberin dry aged -ilottelu mm. lypsylehmäisin mauin onkin lihavertaansa vailla. Samaisten ravintoloitsijoiden Ravinteli Bertha sijoittui jakkaralle 25. Mutkaton ja ruokailusta lystiä tekevä ravintola on saanut saliinsa huikeita sommelier-taitureita, joten Berthan vieraat ovat periosaavissa viinillisissä käsissä.

Kajo ravintoloitsijakolmikko Veli-Matti Lampinen, Marko Simunaniemi ja Panagiotis Lykoudis.

Sijalta 30 löytyy pari vuotta sitten avautunut ravintola Kajo, joka valittiin hiljattain myös Vuoden Viiniravintolaksi. Ravintoloitsijakolmikko Panagiotis Lykoudis, Veli-Matti Lampinen ja Marko Simunaniemi ovat ennakkoluuloton ja yllättävä yhdistelmä välimerellistä ja suomalaisen metsäistä keittämistä. Keittiötekeminen on kunnianhimoista ja raaka-aineista niitä kunnioittaen kaiken irti tiristävää, mutta touhu pysyy silti rentona ja leikkisänä. Suurimpana yhteistyökumppanina toimii biodynaaminen Kurjen tila, jolta saadaan kasviksia täysin sesonginmukaisesti. Myös muut keittiön raaka-aineet virtaavat keittiöön pitkälti pientoimittajilta. Metsä ja luonto antimineen on tekemisessä vahvasti läsnä. Tiimin into ja halu kokeilla uutta välittyy asiakkaalle niin keittiöstä kuin salinkin puolelta.

Kangasalan kätköissä sijaitsee ravintoloitsija Ilpo Vainion puolisoineen pyörittämä kulinaarinen keidas, jonne moni matkaa jo pääkaupunkiseutua myöden. Sijalle 33 viime vuodesta viisi sijaa petranneen Paakarin keittiössä kokataan skandinaavista ruokaa perinteisen ranskalaisen keittiön tekniikoin ja kaikki tehdään alusta asti itse käsityönä.

50 Parasta Ravintolaa -rankkaus alakategorioineen perustuu valtakunnallisen ammattilaisraadin äänestykseen, jossa näkemyksensä maan parhaista ravintoloista antavat ja paremmuusjärjestykseen rankkaavat niin ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholialan toimijat kuin ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaisetkin. Äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

50 Parasta 2020 -lista

1. Palace, Helsinki
2. BasBas –Baskeri & Basso Bistro, Helsinki
3. Inari, Helsinki
4. Olo, Helsinki
5. Grön, Helsinki
6. Vinkkeli, Helsinki
7. Savoy, Helsinki
8. Kaskis, Turku
9. Ora, Helsinki
10. Demo, Helsinki
11. C, Tampere
12. Kuurna, Helsinki
13. Alexanderplats, Helsinki
14. Tapio, Posio
15. Muru, Helsinki
16. Mami, Turku
17. Ultima, Helsinki
18. Finnjävel, Helsinki
19. Nolla, Helsinki
20. Wino, Helsinki
21. Bistro O Mat, Kirkkonummi
22. Ostroferia, Oulu
23. Aanaar, Inari
24. Ravinteli Huber, Tampere
25. Ravinteli Bertha, Tampere
26. Nokka, Helsinki
27. Kakolanruusu, Turku
28. SicaPelle, Porvoo
29. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
30. Kajo, Tampere
31. Sky Kitchen & View, Rovaniemi
32. Kulta Kitchen & Bar, Helsinki
33. Paakari, Kangasala
34. Pastis, Helsinki
35. Hello Stranger, Helsinki
36. Yes Yes Yes, Helsinki
37. Cosmos, Helsinki
38. Farang, Helsinki
39. Ragu, Helsinki
40. Penelope, Helsinki
41. Local Bistro, Joensuu
42. Nude, Helsinki
43. Maannos, Helsinki
44. Spis, Helsinki
45. Gaijin, Helsinki
46. Plein, Helsinki
47. Smör, Turku
48. Sikke’s, Helsinki
49. Ludu, Turku
50. Old Boy BBQ, Helsinki