Veli-Matti Lampinen (vas.), Marko Simunaniemi ja Panagiotis Lykoudis avasivat Kajon keväällä 2018.

Viinilehti on palkinnut tamperelaisravintola Kajon Vuoden viiniravintola 2019 -tittelillä. Palkinto julkistettiin Viini Wine Awards -gaalassa 13.11. Helsingissä, Kalastajatorpalla.

Kajo on keittiössä taituroivan kokkikaksikko Veli-Matti Lampisen ja Panagiotis Lykoudiksen sekä salia suvereenisti isännöivän Marko Simunaniemen yhteistyritys, joka hyödyntää annoksissaan antaumuksella lähi- ja luonnonraaka-aineita. Ravintolan vahvasti viinillisestä juomavalikoimasta vastaa viineistä säkenöivän innostunut Simunaniemi, jolle työskentely salissa ihmisten parissa on työn iloa ja -paloa ruokkiva tekijä.

Kajossa on paitsi mielenkiintoisia viinintekijäilllallisia taajaan tahtiin, myös erilaisia hieman pitempikestoisia viinillisiä teemoja. Niillä Simunaniemi hakee sekä asiakkaiden syvemmälle viinien pauloihin sukelluttamista että itsensä haastamista.

Teeman tapahtuessa saliin saatetaan kärrätä viinivainuisen Simunaniemen metsästämiä viinejä, jotka inspiroivat sekä haastavat salitaituria ja tuovat asiakkaille tilaisuuden nähdä rypäleveikkojen monet kasvot – tai tehdä rypälehyppy vallan ennalta tuntemattomaan.

Marko Simunaniemi. Kuva: Marko Simunaniemi

– Ruoka-annoksen kanssa voi nauttia yhden lasillisen teeman viiniä tai maistella useamman pienen annoksen erilaisia viinejä vaikka jokaisen ruokalajin kanssa. Kokeilla voi myös esimerkiksi yhden rypälelajikkeen taipumista koko aterialle. Kaikki on mahdollista! Ja tietenkin meille voi tulla myös pelkästään viinejä fiilistelemään.

Tarjonnassa on ollut sellaisiakin viinejä, joiden alkulähteillä Simunaniemi on itse käynyt tutustumassa – jopa viiniä valmistamassa. Hän asui Saksan Moselin alueella puoli vuotta ja oli S.A.Prümin tilalla töissä.

Ravintoloitsijakolmikko avasi hiljattain Kajon kylkeen oman Villit & Viinit -viinibaarin, jossa paitsi viinistellään, myös taituroidaan cocktaileja koekeittiötyylisellä ennakkoluulottomuudella paljon sekä säilöttyä että tuoretta villiä vihreää hyödyntäen.

Viime vuonna Vuoden viiniravintola -tittelin sai helsinkiläinen ravintola Muru.

Kajo, Rautatienkatu 12

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Ronja Honko ja Marko Simunaniemi

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Kajo valittiin Vuoden viiniravintolaksi 2019

Viinilehti on palkinnut tamperelaisravintola Kajon Vuoden viiniravintola 2019 -tittelillä. Palkinto julkistettiin Viini Wine Awards -gaalassa 13.11. Helsingissä, Kalastajatorpalla. Kajo on keittiössä taituroivan kokkikaksikko Veli-Matti Lampisen...

Näissä ravintoloissa Tampereella ruoka valmistuu avotulella tai grillaten

Grillaamisen ja avotulella ruoan valmistamisen sesonki on etenkin kesällä, mutta raaka-aineet ovat aina tulilla näissä Tampereen huippuravintoloissa. Koska kaikkihan sen tietävät, että puuhiililä grillaamalla...

Kajo ja Kurjen tila yhteistyöhön – Raaka-aineet suoraan viljelmiltä Kajon keittiöön

Ravintola Kajo ja vesilahtelainen Kurjen biodynaaminen tila ovat aloittaneet ystävyys- ja yhteistyötoiminnan tilan monipuoliset tuotteet ja ruokakulttuuri keskiössään. Jatkossa Kurjen tilalta tulee Kajon keittiöön...