Juuso Killström rakentelee tuoreita sekä säilöttyjä villiyksiä sisältäviä cocktaileja Villit ja Viinit -viinibaarissa.

Aivan ravintola Kajon kylkeen on ilmestynyt Villit ja Viinit, juomallinen jatkopala Kajon mauille ja meiningille. Kyseessä on paikka, jossa uppoutua villiin vihreään, viineihin ja jännittävien makumaisemien cocktaileihin esimerkiksi ennen ja jälkeen illallisen, tai varta vasten juomaillanviettoon suunnaten. Villejä pikkuannoksia voi napsia sitten lasillisten lomassa. Wild factor -tekijöitä ei tästä nopsaan suosituksi nousseesta baarista puutu – laseista saati lautasilta.

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran ravintolan avausvuonna, mutta se on edelleen erittäin ajankohtainen, sillä ravintolan konsepti on toiminut hyvin alusta asti ja on mm. monen ravintola-ammattilaisen suosikkeja Tampereella.

Kajolaiset Veli-Matti Lampinen, Panagiotis Lykoudis ja Marko Simunaniemi tekivät sellaisen ja sellaisiin aikoihin auki olevan viinibaarin, jonne itse haluaisivat mennä. Paitsi että nyt kaikki tapahtuu vain yhteiseksi hyväksi, koska kaverit ovat itse siellä töissä. Mutta viinejä, cocktaileja ja pikkuannoksia tarjoilevassa baarissa on kyse muustakin. Villit ja Viinit on Kajon koelaboratorio, jossa ideoidaan uutta ja leikitellään raaka-aineilla entistä riehakkaammin.

Panagiotis Lykoudis on mies villien makujen takana.

– Kuten Kajossakin, kaikki perustuu luontoon, puhtaisiin raaka-aineisiin ja aika paljon myös säilömiseen. Siinä otetaankin sitten nextiä steppiä avoimin mielin. Emme mieti asioita klassisen cocktail-maailman kautta, vaan samoin kuin ruoka-annoksiakin: meillä on idea mauista ja raaka-aineista. Lopuksi sitten mietimme, että mitä sinne laitetaan terästykseksi, Simunaniemi summaa.

Muutaman metrin päässä sijaitseva Kajon keittiö laventaakin leikkikenttää viinibaarin puolella merkittävästi tavalliseen baariin verrattuna niin cocktail- kuin annosrintamallakin. Paljon asioita tapahtuu täysverisen keittiön puolella ja suorittaa sieltä sitten siirtymän villille rintamalle.

Juomavalikoima vaihtuu taajaan tahtiin. Samoin cocktail-menu, joka saattaa uudistua toisinaan jopa päivittäin. Myös viiden yksilön annosvalikoima on varsin eläväistä sorttia hintaa lukuun ottamatta. Kaikki annokset maksavat 10€*.

Liitutaululista vapauttaa tiimin leikittelemään mauilla vallan valtoimenaan. Annoksia voidaan muuttaa yllättäen saataville tulevien pienten raaka-aine-erien mukaan tai luoda lennosta kokonaan uusia. Ajatusmaailma on silti yhteinen Kajon kanssa.

– Sama ideologia jatkuu täällä. Teemme itse alusta asti pitkälti paikallisia ja luonnonraaka-aineita hyödyntäen. Mutta täällä voimme tosiaan kokeilla sellaisiakin asioita, joita haluamme ehkä toteuttaa Kajon puolella monimutkaisemmassa muodossa, Lykoudis kuvailee kutsuen villejä vihreyksiä wild factor -tekijöiksi.

Esimerkkinä hän valottaa, kuinka Villit ja Viinit voi valmistaa eggs benedict -klassikkoannoksen possusta ja sen hollandaise-kastikkeen fermentoidusta vadelmamehusta.

Villit ja Viinit onkin mainio keino käydä tutustumassa viereisen Kajon tyyliin ja makuarsenaaliin cocktailille ja pikkuannokselle piipahduksen muodossa. Ja toisaalta useampia annoksia tilaten talttuu nälkäkin samaan syssyyn. Kyseessä on kuitenkin voimallisesti juomakärki edellä kulkeva kuppila, jonka takahuoneessa tullaankin jatkossa järjestämään myös erilaisia tastingeja ainakin viinin ja cocktailien saralla.

LUE MYÖS: Kajo valittiin vuoden viiniravintolaksi
Viinitasting Villit ja Viinit Tampere
Villit ja Viinit on loistovalinta pienimuotoiselle ohjatulle viinitastingille. Ravintolan viinivelholla, Marko Simunaniemellä riittää tarinoita viinien ympäriltä.

Villit ja Viinit, Rautatienkatu 12. Avoinna tiistaista lauantaihin ja viinibaarilla on myös oma pikku terassi kesäkaudella.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Huomoioithan, että hintatiedot ja aukiolot voivat muuttua*